DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Mart 2018

Kardeş kardeş yaşamak

Polis emeklisiyim. 8 sene önce Baypass oldum. Sertleşmede sorunu yaşamaya başladım. Bu neden oldu? Yoksa hanımla kardeş kardeş yaşayacak mıyız?
Geçmiş olsun. Kalp damar tıkanıklığı olan bir bedende cinsel organa giden damarlarda da tıkanma olabilir. Bu da sertleşme sorunları yaratabilir. Ayrıca kalp damar ameliyatı sonrası alınan tansiyon ilaçları, stres azaltıcı ilaçlar gibi bir çok ilacın yan etkisi olması söz konusu olabilir. Bence öncelikle iç hastalıkları uzmanı veya kardiyoloji uzmanınla görüş. Eğer cinsel ilişkinin kalbine, sana, hayatına zarar verebileceği korkusu varsa bu da sertleşme sorunlarına neden olabilir.

44 yaşındayım. Cinsel organımda, 3 hafta içinde sünnet derimin dibinde siğil çıktı. Bu siğiller için yakma dışında tedavi yok mu acaba?
Cinsel organlarda çıkan, siğil dediğimiz değişiklikler, Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz bir mikroba bağlı olarak gelişir.
HPV bir kişiden diğerine cinsel ilişki ile geçer. Kişi, vücudunda gözle görülür siğil taşımasa da, mikrobunu yani bulaştırabilir. Siğiller, HPV bulaşmasından 6 hafta ile 6 ay arasında görülmeye başlar. Kişi siğili olduğunu yıllarca fark etmeyebilir.
Üroloji, enfeksiyon hastalıkları, cilt hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmen gerekir. Kardeşinin elindeki hastalıkla bu hastalık aynı olmayabilir.

BAŞIM ÇOK AĞRIYOR
25 yaşındayım.
Son 1 aydır sürekil başım ağrıyor.
Başka bir hastalığım yok. Acaba neden olabilir?
Baş ağrısı birçok hastalıkta karşımıza çıkan bir şikâyettir.
Migren, kansızlık, kan şeker düşüklüğü, görme bozuklukları, gerilim, stres, boyun fıtığı baş ağrıları ile başlayabilir. Bence önce hem iç hastalıkları uzmanına hem de nöroloji uzmanına muayene ol.
Tam kan sayımı, crp, açlık-tokluk kan glikozu, TSH tetkiklerini yaptırman uygun olabilir.
Sabırla bu yolu kat etmen gerekir. Hemen çözüm için harekete geç.

KANSERİ KAFAYA TAKMIŞ!
Ninem 63 yaşında. 6 yıldır her yeri ağrıyor. Kafayı kansere takmış. Bu kadar ağrı normal mi? Kanser midir?
Ağrı normal bir şey değil, bir alarmdır. Bu anlattıklarını hastadan dinlersek aklımıza ilk gelen hastalık genellikle "Fibromyalji" gelir.
Bu hastalar sıklıkla tam olarak belli bir bölgede olmayan genel bir ağrıdan bahsederler.
Ancak ağrıyan yerlerini göstermeleri istendiğinde eklem dışı ve çok daha geniş alanları işaret ederler. Her beden her zaman kanser ihtimali taşır. Bu nedenle yeni şikayetleri varsa ilk kez şikayet ediyor gibi değerlendirilmelidir.
İç hastalıkları uzmanına muayene şart.

KALPTE ŞEKERE DİKKAT
Doktor bey, ben 10 yıllık şeker hastasıyım. Hiçbir şikayetim yok. Her sene doktor efor testi istiyor. Halen yaptırmadım. Şart mı?
Birçok ülkede, şeker hastalarının en başta gelen ölüm nedeni kalp damar hastalıkları veya dolaşım sistemi hastalıklarıdır.
Diyabetli kişilerde kalp hastalığı ya da inme riski 2-5 kat daha fazladır.
Bacaklardaki damarlar da etkilenir ve bu sinir kablosu aşınmasıyla beraber kol ve ya bacakların kesilmesine yol açabilir. Ayrıca Şeker hastalarının kalp damar hastalığı alarmları bozulabilir. Yani ağrısız kalp krizleri bile geçirebilir. Bu nedenle şikayet olmasa da mutlaka yılda bir kez efor testi yapılmalıdır.

Annem akciğer kanseri. Kemoterapi ve ışın tedavisi gördü. Geçen hafta aniden şuuru kapandı. 3 gün hastanede yattı.
Tuzu düşmüş. Neden olabilir?
Öncelikle geçmiş olsun. Akciğer kanser tedavileri meşakkatli ve uzun süreli tedaviler gerektirir.
Anladığım kadarı ile Sodyum dediğimiz kan tuz seviyesi düşmüş. Uygunsuz Anti Diüretik Hormon Sendromu dediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Bedendeki kanserde bazı hormonlar artar.
Bu hormonlar kan tuz dengesini olumsuz etkiler. Kan tuzu düşer. Şuur bozulur.
Hayatı tehdit edebilecek kadar ciddidir. Enfeksiyonlar, tiroit bezi az çalışması, idrar söktürücü ilaç kullanımı, depresyon ilaçları kullanımı gibi nedenlerle bu hastalık belirgin hale gelebilir.
Hastadaki altta yatan sebebi bilip düzenli takip edilmesi gerekir.

42 yaşında ev hanımıyım. Kızım 14 yaşında 2 aydır adet görüyor. Nasıl takip edeyim?
Bana ne önerirsiniz?
Son adetin ilk günü ile gelecek adetin ilk günü arasındaki zamana dikkat et.
Eğer gebe kalınmazsa gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı, adet kanaması olarak dışarı dökülür. Bunun zamanıda yaklaşık geçen adetin birinci gününden itibaren 14-16'ncı günler civarıdır.
Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır.
Takibini yap ve bu hesaba göre farklılık varsa doktora haber ver.