DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Mart 2018

Tiryakileri bekleyen gizli tehlike: KOAH

18 yıldır sigara içiyorum. Ama inceye döndüm. İçime de çekmiyorum. Ne yapayım alışkanlık. İradem zayıf bırakamıyorum. Reklamda gördüm. KOAH dedikleri hastalığa yakalanır mıyım?
Bilgilendirici filmde anlatılıyor. Reklam değil yani. KOAH uzun süreli, akciğerin çalışan kısımlarını tıkayan hastalık demektir. Sigara içmek en önemli riskdir. Ama sadece sigara içenlerde değil başka durumlarda da KOAH gelişebilir. Genetik faktör alfa-1 antitripsin eksikliği, ev içi hava kirliliği ki özellikle kadınlarda, çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyet de KOAH hastalığı için risk faktörüdür. Alışkanlık ne yapayım! İradem zayıf gibi ifadelerle kendini kandırma.
Hastalık kolay gelir, zor gider. Testi kırılmadan ne yaparsan kendine. Başkası senin ağzına, naftalin sürse, tiner dökse kızarsın.
Ama kendi elinle kendini zehirlerken bahane arama.
Hadi iste ve yap.
Tembelliği bırak.

5.5 aylık gebeyim. 2 haftadır bel ağrım var. "Novalgin iç" dediler. İçebilir miyim?
Hayır. İçme. Novalgin gebeliğin son üç ayında kullanılmamalıdır. Çünkü "Metamizol" dediğimiz Novalgin ilacının etkili olan maddesi, bebeğin kalbinin gelişimini etkileyebilir.
Kalbin yapısını bozabilir.
Ayrıca doğumdan sonra kanama hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden doktorunun önerdiği diğer ağrı kesicileri kullanman gerekir. Yani seni takip eden doğum uzmanına git. Şikayetini anlat. Sana uygun olan, gebelikte kullanılabilen ağrı kesici ilaçlardan reçeteye yazsın.

​ŞEKER, KALBİ ETKİLER
Amcam 2 aydır şeker hastası.
Kontrole gittik.
Doktor "Koşu bandı testine çık" dedi.
Randevu verdi. İyi de amcamın şikayeti yok ki. Yani şimdi niye bu masraf?
Şeker hastalarının en büyük sıkıntısı damar tıkanmalarına, bozulmalarına bağlı hastalıklardır. En önemli ve hayatilerinden biri kalp krizidir. Şeker hastalarının kalp krizini haber veren alarm sistemleri bozulabileceğinden, bozulmadan hastalığı tespit etmek gerekir. Alarm sistemleri bozulduğunda kişini şikayeti de olmaz. Bu yüzden şeker hastaları hiç şikayetleri olmasa bile yılda 1 kez efor testi yani koşu bandı testi yaptırmalıdır.
İşte bu yüzden doktoruna teşekkür ediyorum. Sana da ihmal etmeyip sorduğun için "Bravo" diyorum.

​BAĞIRSAKLARDAKİ ET BENİ KANSERLEŞEBİLİR
5 ay önce kalın bağırsaklarımda et beni buldular.
Endoskopiyle temizlediler. Parça temiz geldi. "Yılda bir kolonoskopi yaptır" dediler.
Temiz geldiyse bunu bir daha neden yapayım. Zor iş biliyorsunuz.
Kalın bağırsaklarda bu et beni diye anlatılan değişikliklere Polip diyoruz. Uzun vadede tekrarlayabilirler. Hatta kansere çevirebilirler.
Bu nedenle patoloji sonucu iyi bile gelse doktorunuz 6 ay 1 yıl aralıklarla tekrar kontroıl endoskopisi ister. Önemli erteleme. Konforsuz bir uygulama olsada alınacak tedbirler bir hayat boyu sürünmene mani olabilir.

​TOPUKLU AYAKKABI PARMAKLARI BOZUYOR
52 yaşında emekli memureyim. Uzun yıllar topuklu ayakkabı giydim. Ayak baş parmaklarım yamuldu. Ayakkabı giyerken, yürürken bile zorlanıyorum. Ortopedi doktoru "Buyyon var" dedi. Buyyon ne demek? Tedavisi var mı?
Bu hastalığın tam yazılışı bunion, okunuşu 'bunyon'dur. Sıkı-sivri uçlu- topulu ayakkabı giyenlerde, gut-romatoid artrit gibi iltihabi hastalıklarda ya da doğuştan varolan kemik yapısı nedeniyle gelişir.
Başlangıçta fizik tedavi uygulamaları, ayakkabı içi silikon destekler ve daha da ilerlerse ameliyat çözüm olabilir.

Komşumuz kalpten ameliyat olacak. Baypass yani. Komşular olarak biz de kan verecez. Sonra yapmamız gereken bir şey varsa tedbir alalım.
Bedeninize sağlık.
Umarım bundan sonra düzenli olarak da kan verirsiniz. Kan verdikten sonra en az yarım saat kan verdiğiniz kan merkezinden ayrılmayın. Kan verdikten sonraki ilk 4 saatte her zamankinden fazla sıvı için. Sonraki en az bir saat sigara içmeyin. Bir sonraki yemek saatinde alkollü içecek almayın. Kan verdiğin kolunla ağır yük kaldırma.
Eğer baygınlık hissi veya baş dönmesi gibi şikayetlerin olursa hemen bir yere uzan.
Kendini iyi hissedersen yarım saat içinde normal aktivitenize dönebilirsin.

İlkokuldan beri süt gaz yapıyor. Yoğurt deniyorum oluyor. Onunda bekleyince suyu çıkıyor. Suyunu döküyordum. Yoğurt suyunu içsem faydalı mıdır?
Yoğurt beklerken suyu birikebilir. İçinde B2 vitamini Riboflavin bulunur.
Sakın dökme sıcak yaz aylarında hem besleyici, hem serinletici nefis bir içecek olarak iç. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Ayrıca Ekmek mayalandırma, bisküvi ve pasta ile çorba yapımında da kullanılabilir.