DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Şubat 2018

Yorgunluk cinsel isteği azaltır

33 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. 4 yıldır bende erken boşalma oluyor. Doktor geciktirici jel önermedi. "İşe yaramaz" dedi. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi psikolojik durumun erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stresdepresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlar da olumsuz katkıda bulunur.
Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organın kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gerekebilir.
Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

2 hafta önce babamın tansiyonu yüksek diye doktora gittik. Tahlil yapıldı. Doktor 'Koruyucu kolesterol düşük' dedi. Niye düşer bu kolesterol? İlacı var mı yükseltelim?
Direk yükselten ilaçlar yok. Farklı olarak başka sebepler için kullanıldığında bu tip kolesterolü yükselten ilaçlar var. Onun kullanımına da doktoru karar verir.
Ancak şişmanlık, beslenme bozukluğu, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı ailesel kalıtsal yatkınlık gibi durumlarda HDL dediğimiz kolesterol tipi seviyesi düşük kalır.
Bu dediklerimizin tersini yaparsa HDL düzeyi yükselebilir.

​AIDS'E DİKKAT

Doktor bey AIDS sadece cinsel ilişkiyle mi bulaşır? Bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var.
Virüs cinsel ilişki sırasında vücuda vajina, vulva, penis, rektum veya ağız dokusundan içeri girebilir. Kanında HIV virüsü olan birinin kanından hazırlanan kan ürünüylede kan yoluyla HIV size bulaşabilir. HIV taşıyan kişinin kanıyla temas eden mikroplu iğne, şırınga, tıbbi cihazlarla temas edenlere bu virüs geçebilir. Gebelik veya doğum sırasında HIV enfeksiyonu kapmış ve tedavi edilmemiş gebe kadınların yaklaşık dörtte biri ila üçte biri bebeklerine bu virüsü geçirebilir.
Virüsle enfekte annelerin sütüyle bebeklere de HIV bulaşabilmektedir. Yani HIV bulaşmış kan-kan ürünü ile sizin bedeninizin kanı temas sederse bulaşma ihtimali olur.

​SERTLEŞME SORUNUM VAR
İşim sıkıntılı. Depresyon ilacı kullanıyorum.
Son 1 aydır da sertleşme sorunum başladı.
Bana yol gösterin.
Önce sabır. Hem stres sertleşme sorunu yapar, hem de depresyon ilaçları yan etki olarak sertleşme sorunu yapar.
Bu hastaların yaklaşık yüzde 25'inden çeşitli ilaçlar sorumludur. Bu ilaçlar genellikle anti depresan ilaçlar, uyku ilaçları, tansiyon ilaçları, ağrı ilaçları ve prostat kanserinde kullanılan ilaçlardır. Simetidin, ketokonazol, barbitüratlar, sedatifler, trankilizanlar, alkol, marihuana, eroin, opiyatlar, tütün gibi etkenler de bu sıkıntıya neden olabilir. Eşinle yaşadığın her süreci paylaş. Onu bilgilendir.
Her türlü sıkıntıyı paylaş.
Erkeklik gururu gibi bir yanlışa düşme. Her şey bizim için.

​ÇOCUK DOĞURMAK KANSERDEN KORUR
Avukatım. 41 yaşındayım. 3 yıldır evliyim.
Tüm bakımlarımı düzenli yaptırıyorum. Ailemizde de bayan bireylere ait hastalık geçmişi şüpheli. Bununla beraber hiç doğum yapmadım.
Yine de meme kanseri riskim olur mu?
Ben geleceği bilmem.
Ancak her insan kanser olabilir.
Ancak bazı özellikler yatkınlığı arttırabilir deriz. Bu da mutlaka kanser olunacak anlamına gelmez. Meme kanseri riskini neler arttırabilir dersen o başka. Ailesinde meme kanseri bulunması, anne veya teyzede meme kanseri varsa, o annenin kızında meme kanseri, anne veya teyzesinde meme kanseri görülmeyen kadınlara göre 2.5 kat daha fazla görülmektedir. Kadının çocuk doğurmaması, geç menopoza girilmesi, anne, teyze ve kız kardeşlerde memede menopoz öncesinde kanser ortaya çıkmışsa kızlarında hastalığın ortaya çıkma oranı 4 kat, her iki memede görülmüşse 8 kat artabilir. Geç yaşta çocuk doğurulması, erken yaşta adet görülmesi, ileri yaş gibi faktörler de riski arttırır.

Bakıyorum herkes erken boşalmadan şikâyetçi.
3 yıldır evliyim. Aksi gibi ben cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi?
Her şeyin ortası karar.
Geç boşalmada rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür.
Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Ergenlik döneminde görülebilir. Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş.

Doktor bey bana 'Şişmansın' deyip iştahımı kaçırıyorlar. 101 kiloyum ama 1.82 boyundayım.
Şişmanım ama obez miyim?
Boyum uzun, kemiğim kalın sohbeti çok geçerli değil.
Çünkü boy kilo uyumu önemli.
Beden Kitle İndexi (BKİ veya BMI) denilen orana göre cümle kuruyoruz. Bu hesaplamaya göre ise olmanız gereken ideal kilonuz 77 kilogram.
Yaklaşık 24 kilo fazlanız var.
Yani Obezite tanısı alıyorsun.
Zayıflaman şart. Bir an evvel kilolarından kurtul.