DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Şubat 2018

Başlamadan bitiyorum

1 yıldır evliyim. Başlamadan bitiyorum. Hanıma da yüzüm yok. Arkadaşım, 'Erken boşalma' dedi. Ne yapmalıyım hiç bilmiyorum?
Dişi cinsel organı ile erkek cinsel organının birleşmesinden önce veya birleşmeden 1 dakika içinde meydana gelen, geciktirilemeyen, kişinin cinsel ilişkiden kaçınmasına neden olan duruma "Erken Boşalma" diyoruz. Kadınlarda normal, fizyolojik orgazm ve doruğa ulaşma cinsel organların birleşmesinden girdikten yaklaşık 12-14 dakika sonra olmaktadır.
Ancak çoğu kadın diğer cinsel uyarılara da gereksinim duyarlar. Kadınların yaklaşık yüzde 10'u ise cinsel uyarılara rağmen hiçbir şekilde orgazm olamamaktadır. Sebebin açığa çıkarılması, endişelerin giderilmesi, sık cinsel ilişkide bulunarak cinsel gerilimin azaltılması işe yarayabilir.
Erken boşalma eşlerin biri veya her ikisi içinde cinsel sorun halini alırsa tedavisi gerekir. İç hastalıkları, üroloji psikolog ve psikiyatrist desteği gerekebilir.

3 yıldır şeker hastasıyım. 'Ayaklarına dikkat et, yara olursa iyileşmesi zor' dediler. Nelere dikkat etmeliyim?
Ayaklarını her gün ılık su ile yıka. Tam kurula. Parmak araları bile nemli kalmasın. Varsa topuk çatlaklarını nemlendirici ile ov. Ayakları her gün kesik, sıyrık, mantar ve olası kabarcıklar açısından kontrol et. Hissetme kusurun başlamış olabilir. Sakın ayaklarını tuğla, sıcak su şişesi, elektrikli ısıtıcı, soba gibi ısıtıcılarla ısıtmaya çalışma. Tırnaklarını düz kes. Ayakkabıların içini giymeden önce kontrol et.
Pamuklu ve yünlü çorap giy.
Çoraplarını her gün değiştir.
Ayakkabılar ayağına uygun, rahat, yumuşak deri, tabanları kalın olsun. Çorapsız ayakkabı giyme. Sigara kullanma.

ADETLERİM DÜZENSİZ
7 aydan beri adet düzensizliğim var. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Ama baktım gebe filanda değilim.
Bu hastalık belirtisi mi?

Olabilir. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, Prolaktin testi yaptırmak gerekir.
Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

AĞRISI OLUYOR
Eşim son 2 aydır her cinsel ilişkiye girdiğimizde ağrıyla ilişkiyi bırakıyor. 'Kadın hastalıkları doktoruna git' diyorum. Gitmiyor. Başka çaresi var mı? Neden cinsel ilişkide ağrı olur? Ne yapmalıyım?
Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor. Olabilir.
Kadın hastalıkları uzmanının eşinizi muayene etmesi şarttır.
Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir.
İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Organik nedenin bulunamadığı durumlarda psikolog görüşü alınmalıdır.

GUT HASTALIĞI NEDİR?
Amcam gut hastası. Babamın da ayakları ağrıyor. 'Guttur gut' dediler. Bu hastalık varsa nasıl tanınır hocam. Yani karışık olduysa şöyle diyeyim Tanı nasıl konur?
Öncelikle şikayetler doktor tarafından değerlendirilir. Muayene bulgularında eklem iltihabı bulguları, gut hastalığına özel "tofüs" denilen şişlik tespit edilebilir. Kan tetkiklerinde ürik asit düzeyleri değerlendirilir.
İdrarda ürik asit kristali ya da böbrekte ürik asit taşı varlığı aranabilir. Eklem ile ilgili gerekli görüntüleme teknikleri kullanılarak filmler çekilebilir. Eklem sıvısı örneğinin mikroskopla incelenmesinde tipik ürik asit kristalleri aranabilir. Tüm sonuçlar doktor tarafından değerlendirilerek takip ve tedavi planı kişiye has düzenlenir.

BEBEĞİMİZ OLMADI
148 santim boyundayım. 66 kiloyum. Bebeğimiz olmadığı için doktora başvurduk. 'Zayıfla' dedi. Bir de tiroit bezim az çalışıyor olabilir dedi. Ne yapmam gerekiyor?
Kısırlık, özellikle şişman anne adaylarında sık görülebilir. Bebek hazırlığı yapan tüm anne adaylarına sağlıklı kiloya inmelerini tavsiye ederiz. Bu bebek beklentisini arttıran bir tedbirdir. Ayrıca insülin direnci olan hastalarda gerekirse şeker hastaları için kullandığımız bazı ilaçları diyetle birlikte vererek gebelik şansında artma bekleyebiliriz.
Ayrıca tiroit bezinin çalışması fazla veya az olursa birçok hastalık meydana gelir. Az çalışan tiroit bezinde kısırlık meydana gelebilir. Bu yüzden bebek beklentisi ile doktora başvuran hastalarımızda TSH gerekirse FT4 testi isteriz. Verdiğin boy ve kilo durumuna göre Beden Kitle Endeksin (BMI) 30,1... Yani obezite sınıfındasın. Hemen kilo vermeye başla. Diyet düzenlemesi, yeterince su içmen ve hareketi arttırman şart... İç hastalıkları uzmanı olarak bu düzenlemeleri ve takipleri bizler yaparız. En kısa zamanda güvenebileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bul ve takibe başla.