DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Şubat 2018

Spermim yok!

Sperm sayımı ölçtürdüm. 42 milyon çıktı. İlişkiye girdiğim zaman tekrar sperm gelmesi için bir hafta geçiyor.
İsteğim, gücüm var. Ama spermim yok.
Nereye başvurmalıyım?
Özellikle sperm yapımında veya yapılan spermin iletilmesindeki sıkıntının belli edilmesi şart. Üroloji muayenesi yapıldıktan sonra gerekirse İç hastalıkları uzmanları da hormonal durumunu araştıracak. Özellikle çocuk sahibi olmak için sayısı kaç olursa olsun sağlıklı sperm olması yeterlidir. Ayrıca cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmak için eşinin adet dönemini takip edip, yumurtalama döneminde ilişkiye girmeniz uygun olur.

Doktorum şişmanım ve artık zayıflamak istiyorum. Orayı burayı okumaktan kafam çok bulandı. Bende insülin direnci var mıdır? Bir de insülin direnci nedir?
Stres ve kararsızlık şişmanlığın en önemli nedenlerindendir.
Paniğe gerek yok.
İnsülin pankreasta beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Glukozu enerji üretimi için gerekli olduğu vücut hücreleri içine taşımaya yardımcı olmak için her yemek öğününden sonra normal olarak küçük miktarlarda salınmaktadır. İnsüline direnç özellikle kas ve yağ (adipoz) dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade etmektedir.
Hücrelerin yaşamak için glukoza ihtiyacı olduğundan vücut ilave miktarlarda hormon üreterek insüline karşı oluşan direnci telafi etmeye çalışır. Bu durum kanda aşırı insülin birikimine (hiperinsülinemi) ve insüline duyarlı bazı dokuların aşırı derecede uyarılmasına yol açar. Zamanla bu süreç kan şekeriyle insülin arasındaki ilişkide dengesizliğe ve vücutta sağlıksız bir dalgalanma etkisine neden olabilir. Sende de olabilir.
Muayene etmeden, tahlil yapmadan anlamak çok doğru değildir.

AĞZIMDA YARA ÇIKIYOR
Ağzımın içi sık sık yara oluyor. Dilimin ucunda özellikle. Damakta bile oluyor. Boğazıma kadar iniyor aflar. 3 yıla yakındır 2 ayda 1 periyodik olarak bu yaralar çıkıyor. Neden olabilir?
Ağız içi aft yani yara en sık rastlanan şikayetlerdendir. Vitaminmineral eksiklikleri, burun tıkanmalarından romatolojik hastalıklara kadar çeşitli hastalıklarda görülebilir. Önce aynı doktor tarafından takip edilmen gerekir.
CRP, Sedimentasyon, Haemogram, Total Ige tahlillerini yaptırmanı öneririm. Yara var iken doktor görmeli. Bir kez Cildiye Uzmanı Pikür testi dediğimiz Behçet Hastalığı tanısında faydalandığımız testi yaptırmak gerekir.
Sigara ve alkol kullanma.
Alerjik veya tıkayıcı burun hastalığın varsa düzelt. Sebze, meyve, kuruyemişten uzak kalma. Herşeyi de kafana takıp stres sıkıntı yapma. sonuçlar çıkınca haber ver.

​EŞİM BANA KIZGIN!
31 yaşındayım 3 ay önce evlendik. Şimdi sıkıntımız ağrı. Ama ne ağrısı derseniz o iş başka. Eşimle ne zaman beraber olsak çok ağrıdı dediği için bırakıyoruz. Ben de niye diyorum. O da kızıyor. Bir de düğünden önce malum aileler gerildi filan. Acaba bana kızdığı için mi böyle yapıyor?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk-huzursuzluk durumlarına "disparoni" yani "cinsel ilişki ağrısı" denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur.
Kadın Hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir.
Ayrıca Psikolog veya Psikiyatrist desteği de gerekebilir.
Yaklaşık olarak % 70 jinekolojik, %30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır.
İhmal etmeyin. Yoksa Cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Yine de eşinin gönlünü al. Kız evi naz evi. Kırıldıysa tamir et. Belki de bu durumun hiç katkısı yoktur. Günahını alma.
Bedensel hastalıklar ağrılı olabilir.

KUM PROSTATI BÜYÜTÜR MÜ?
66 yaşındayım. İdrarda kan çıktı. Tahlil yaptırdım. Prostat büyümüş dediler.
Önceden de kum döküyordum. Kum dökmek prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, İdrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, Üroloji Uzmanı Muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesi dışındakileri yaptırır. Uzman muayenesinde tereddütte kalırlar. Birçok hasta bu nedenle tanı konmadığından hastalığı ilerler. Doğru üroloji uzman muayenesine...

İdrar yanmam var. Doktor iltihap olduğunu söyledi, ilaç verdi. Ama ilaçlar dokununca bıraktım. Şikâyetim devam ediyor. Ne yapmalıyım?
Yeni tedavi düzenlememiz gerekir.
Tedavi edilmeyen iltihap böbrek ve idrar yolu organlarına zarar verir.
İlaçlar bedene girince faydasız zararı ortaya çıkar.
Özellikle idrar yapma sonrası ve dışkılama sonrası temizlik doğru yapılmalıdır.
Yoksa Bayanlarda daha sık olmak üzere idrar yolu enfeksiyonları tekrarlar.
Tekrar doktoruna git. Hangi ilaçların nasıl dokunduğunu söyle.