DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Şubat 2018

Eşim cinsel ilişkiden kaçıyor

Merhaba doktor bey, 61 yaşındayım. Eşim cinsel ilişkiye girmekten kaçınıyor. 'Bu yaşta hala ne istiyorsun' derse ne derim?
Doktora söylemeye çekinme. Mesleğimiz çare bulmaya çalışma mesleği.
Önce eşinle bu konuyu konuş. Ayıp diye düşünüp eşinle konuşmazsan hangi nedenle isteksiz olduğunu anlayamazsın. Zanlara, kuruntulara kapılırsın.
Yaş ilerledikçe kas, kemik ve eklemler aşınır.
Eski alışkan olduğunuz pozisyonlar şimdi rahatsız edici olabilir. Uygun ilişki pozisyonlarınızı yeniden düşünün. Eşinin sana anlatmadığı, menopoza bağlı cinsel organ ile ilgili sıkıntıları olabilir. Gerekirse bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olsun. İleri yaş hanımlar bu yaştan sonra diyerek bu muayenelerini önemsemezler. Bazen idrar kesesi-rahim sarkmaları, ilişki sonrası idrar yapma şikayetleri olabildiğinden cinsel ilişkiden sakınabilirler. Bunları hallet.

Ben 54 yaşındayım. Çalışıyorum. 3 aydır adet düzensizliğim başladı. Galiba menopoz yaklaşıyor. Bana ne yapmamı önerirsiniz?
Mümkün olduğu kadar hareketli bir hayat sürün. Alkol ve sigara kullanmayın. Şikayet yoksa bile 2 yılda bir kemik ölçümünü tekrarlayın. Çocukluktan itibaren yeterince süt, kuru baklagiller, keçiboynuzu gibi kalsiyumdan zengin gıdaları sofranızdan eksik etmeyin.
Tuzdan kaçının. Aşırı zayıflık ve şişmanlıktan kaçının.
Mutlaka güneş ışığı alın.

STRES HER ŞEYİ BOZAR MI?
23 yaşındayım. 3 aydır saçım acayip dökülüyor. Herkes stres diyor. Adet düzenimde değişti. O da stresten diyorlar. Stresher şeyi bozar mı?
Sendeki şikayetler sadece strese mi bağlı bunu bilemeyiz.
Çünkü muayene etmeden bazı tahlilleri yapmadan var olan streslerimize atıfta bulunmak kolaycılık ve ihmalkarlık olur. Bazı vitaminlerin, minerallerin eksikliği, hormon bozuklukları her iki şikayetine de sebep olabilir.
Yumurtalıklarla ilgili hastalıklar, kullanılan çeşitli ilaçlar, depresyon birbirine benzeyen şikayetler yapabilir. stres hapı alarak bu işi çözmeye bakma. Sen sana angarya gibi gelirsen yandık. Şikayetlerini ve çözümlerini önemse.

TANSİYONA DOĞAL DEST EK...
47 yaşındayım.
Nafiz hocam. Yazılarınızı severek okuyorum. 3 yıldır tansiyonum yüksek. Bana doğal gıdalardan destek önerebilir misiniz?
Doğal gıdalar seninde belirttiğin gibi sadece destek.
Özellikle ani durum tedavisi olarak da kesinlikle kullanılmaz.
Havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoid'in hipertansiyona çok iyi geldiğini kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor.
Mutlaka günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüket.
Düzenli olarak günlük keten tohumu tüketimi tansiyonu 1 birim düşürüyor. Muz, elma, ananas, mango, şeftali, turunçgiller ve kavunda faydalı maddeler var.

​ESKİSİ GİBİ SERTLEŞEMİYORUM
44 yaşındayım. 6 aydır eşimle cinsel münasebetimizde eskisi gibi sertleşemiyorum.
Gazetelerden okuduğuma göre kadınların ay halinin bitmesi gibi erkeklerin de olurmuş.
Sizce de ben buna girmiş olabilir miyim?
İleri yaş erkeklerdeki "Testosteron" yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak Andropoz gözlenir. Genellikle 60 yaşından sonra başlayabilir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir.
Hemen panik yapmayın. Doktor muayenesi şart. İç hastalıkları ve üroloji uzmanına muayene ol. Önce kan tahlilleri çıksın.
Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.
Sebebi bulup tedavi edelim.

AMELİYAT FITIĞI GEÇİRİR Mİ?
51 yaşında çalışkan, kuvvetli bir erkeğim. midemde 4 santimetrelik fıtık var. Ameliyat olmamı istediler. Ameliyat mide fıtığını geçirir mi?
Mide fıtığı diye tarif edilen fıtık 2 çeşittir. Mide yemek borusunun girdiği delikten yukarı doğru yani göğüs iç boşluğuna doğru kayarak yukarı çıkabilir. Veya midenin üst bölgesi yemek borusunun yanından yukarıgöğüs boşluğuna doğru çıkar.
Yine de ağrının şekli, süresi çok önemli. Her mide fıtığı ağrı yapmaz. Sadece ilaç tedavisi tek başına kalıcı fayda sağlamaz. Alışkanlıklarınızı hastalığınıza uygun hale getirmelisiniz. Ameliyat kesin tedavi anlamı taşımaz.
Fıtık tekrarlayabilir.

Merhaba 35 yaşındayım zehirli guatrım var biyopsi yaptırdım fakat şişlik inmedi ameliyat olsam ses kısıklığına neden olur mu?
Guatr ameliyatlarında ses kısıklığına neden olabilecek sinir hasarı ihtimali maalesef her zaman var. Operatör deneyimi tabi ki bu yüzden önemli. Öncelikle ameliyat olmanız mecburi ise bu riski alırız. Ameliyat kararı vermeden iç hastalıkları uzmanına son kez tüm tetkikler ve tedavi süreçlerini gözden geçirtin.