DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Şubat 2018

Cinsel organımda yanma hissi var

42 yaşındayım. Son 3 haftadır cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
Dereotu satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Çünkü genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli.
Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar için Nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür.
Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir.

Yaşım 25. 2 ay önce evlendik. Eşimle beraber olduğumuzda çok ağrıdı dediği için bırakıyoruz.
Acaba bana kızdığı için mi böyle yapıyor?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk-huzursuzluk durumlarına "disparoni" yani "cinsel ilişki ağrısı" denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık olarak % 70 jinekolojik, %30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır.
İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Yine de eşinin gönlünü al. Kırıldıysa tamir et. Belki de bu durumun hiç katkısı yoktur. Günahını alma. Bedensel hastalıklar ağrılı olabilir.

SÜREKLİ KABIZ OLUYORUM
Bağırsaklarımda ağrı var. Doktor ilaç yazdı ama düzelmedi. Sürekli kabız ve ishal oluyorum.
Ne yemeliyim?
Anlattığın kadarı ile spastik kolit, huzursuz bağırsak hastalığı dediğimiz bir hastalığa sahip olma ihtimalin yüksek. Karın ağrısı, gaz, kabızlık-ishal atakları ile kendini gösterir. Tanı konsa da tedavisi uzun sürebilir.
Çünkü alışkanlıkları değiştirmek gerekir. Yani ilaçlı tedavisi kadar ilaçsız tedavisi de önemlidir.
Kabızlıkta kullanılan bu tarz bitkiler sadece destek verebilir. Esas tedavinin yerini tutmaz. En iyisi bir iç Hastalıkları uzmanının takibinde kalmaktır. Sabırla iyileşmeyi bekle. Meyveler, sebzeler, kepekli undan yapılmış ekmek ve kepekli gıda tüketebilirsin.

GREYFURT İLAÇ ETKİSİNİ AZALTIR MI?
Hocam ben 52 yaşında tansiyon hastası oldum.
Acaba greyfurt suyu bazı ilaçların etkisini azaltır mı?
Statinlerden (kolesterol ilaçları): lovastatin, atorvastatin, simvastatin, simvastatin/ ezetimibe, antihistaminiklerden (alerji ilaçları): fexofenadine, terfenadine...
Kalsiyum kanal blokerlerinden (tansiyon ilaçları): nimodipine, felodipine, nisoldipine, nicardipine, ve rapamile... Psikiyatri ilaçlarından: buspirone, triazolam, carbamazepine, diazepam, midazolam, sertraline...
AİDS ilaçlarından: saquinavir... Ritim bozukluğu ilaçlarından: amiodarone, disopyramide etken maddesine sahip olan ilaçları kullananlara greyfurt ve suyunu tüketmemeleri önerilir.
Burada yazanlar varsa greyfurttan uzak dur.

​GÖZLÜK TAKMAK ZARARLI MI?
Doktorum 0.75 hipermetrop gözlük yazdı.
Ama gözlük kullanan arkadaşlarım, gözlük kullanırsam numaranın ilerleyeceğini söylüyor...
Bugüne kadar gözlük kullanmıyordun. Ama gözün yine de bozulmuş. Yani gözlük kullanmazsan görme kusurun zaten ilerliyor. Ayrıca hipermetrop inin nedeni gözün ön-arka boyunun kısa olması, daha ender olarak da gözün en dış şeffaf katmanı olan korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Yani gözlük takma ihtiyacı başladıysa gözün uyumu zaten azalmıştır. Gözlük takmasan da ilerler. Herkesin hastalığı kendine özeldir.
Arkadaşlarına selam.

4 yıldır kabızlığım var. Kabızlık çayı içiyorum. Yine de zorlanıyorum. Erik iyi gelir dediler. Komposto yapayım mı?
O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse. Komposto yapacam diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur. Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz.
Vaktinde tuvalet ihtiyacını görmezsen kabızlığın geçmez.

Yaşım 21. Fazla adet görüyorum. Demir hapı midemi ağrıtıyor. Eczaneden mide ilacı istedim.
Beraber içilmez dedi. İkisini içmek zararlı mı?
Eczacımıza teşekkür edelim.
Kafamıza göre ilaç kullanmayalım.
Antiasit diye bilinen, mide şikayetlerinde hemen alınıp içilmeye başlayan bu ilaçlar demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller.
Yani mide ilacıyla demir ilacını beraber alırsan ağızdan girer, makattan gider. Faydası olmaz. Niye iyileşmedin diye doktorunun da kafasını karıştırır.
Demir ilaçları açken alınırsa daha iyi emilir. Ama mide şik‚yeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir, yemekle beraber alınabilir. Doktorun sana göre bir değişiklik yapsın.