DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Şubat 2018

Yorgunluk aşkı olumsuz etkiler

5 yıllık evliyim. Erken boşalıyorum. Doktorla konuştum. Geciktirici jel önermedi. "İşe yaramaz" dedi. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi halin, erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir.
İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stresdepresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur. Cinsel performansın azaldığı-azalacağı-ya olmazsa fikriyle devam eden performans anksiyetesi dediğimiz evham başarısızlığın en büyük sebebidir. Eşinin olumsuz tavrı, kibiri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin-şevkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir.
Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

Hocam utancımdan kimseye anlatamadım. Evlenmek üzereyim. Cinsel organım küçük. Eşim bir şey söyler mi diye korkuyorum?
Cinsel ilişkiden keyif alıp almamak, çocuk sahibi olup olmamak cinsel organ büyüklüğü ile ilgili değildir.
Kadın cinsel organının derinliği 10 santimetre kadardır. Zaten ilişkiden haz aldığı bölgede yaklaşık ilk 3-4 santimetrelik bölgesidir. Yani uzunluk kısalık mevzusunu kafanda büyütme.
Çocuk sahibi olmak için de cinsel organının uzun olması gerekmez. Birbirini sevip sayan eşlerin cinsel hayatları da sıkıntısız olur. Ayrıca cinsel ilişki öncesi sevişme döneminin uzunluğu daha önemli bir durumdur. Sıkıntın cinsel organının sertleşmesi ve sert kalma süresi ile ilgili olumsuz haller yaratabilir. Bir an evvel bu işi kafandan at.

54 YAŞINDA CİNSEL HAYAT BİTER Mİ?
54 yaşındayım. Eşimle ilişki sırasında sertleşme sıkıntım başladı. "Andropoz oldun" deyip gülüyorlar. Bu yaşta erkeklik biter mi?
Panik yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez.
Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroid yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroid hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir.
Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.

GÖĞÜSTEN SÜT GE LMESİNİ CİDDİYE ALIN
7 aydır adet düzensizliğim var. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Olabilir. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir.
Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

ÇOK SU İÇME İSTEĞİ DİYABET HABERCİSİ
43 yaşındayım. 1.70 boyunda ve 90 kiloyum. Günde 35-40 bardak su içiyorum. Doktora gittim. "Hiçbir şey olmaz" dedi. Bu normal mi?
Hayır. Bu normal değil. Çok su içme şikayeti şeker hastalığında, 'diabetes insipidus' dediğimiz hastalıklarda, bazı beyin hastalıklarında ortaya çıkabilen bir şikayettir. Bu hastalıkların olup olmadığını isptlayacak testlerin yapılması lazım. Kilonuz fazla. Nedenini bulmak için troid testleri başta olmak üzere değerlendirilmeniz uygun olur. Ayrıca oktor Bey aynen bu ifadeyi kullandıysa bu da normal değil. Güveneceğin bir iç hastalıkları uzmanına muayene olarak takibe başla.

Hocam 3 aydır ekşimem var. kime söylesem "reflü" diyor. Reflü ne demek?
Reflü'nün kelime anlamı "Geriye kaçış" demektir.
En sık rastlanan belirti ekşime, yanmadır. Yanma ile ifade edilen, özellikle yemeklerden sonra midenin üst bölgesinden yukarıya, yemek borusuna doğru olan ekşime-ağrı-yanma hissidir.
Bu belirtilerden herhangi birinin varlığında reflü hastalığı teşhisi konulabilir. Bu şikayetler gecede olabilir ve hastayı uykudan uyandırabilir.
Bununla beraber yutma zorluğu ve ağrılı yutma da reflü hastalığının belirtisidir.
Doktor isteği ile ilaçlı yemek borusu mide filmi veya endoskopi gerekebilir.

Sık sık bademciklerim şişiyor. Sürekli antiyotik kullanıyorum. Zararı var mı?
Olabilir. Öncelikle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı 'antibiyotik direnci' dediğimiz duruma neden olur. Mikroplar antibiyotiğe karşı savunma geliştirir.
Tekrar bu ilacı kullanınca bir işe yaramaz. Kullanılan antibiyotiğin tipine göre karaciğer veya böbrekler hassas veya zayıfsa bardağı taşıran damla olabilir.
Antibiyotik doktor vermeden kullanılmaması gereken önemli bir ilaç grubudur.