DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Ocak 2018

Cinsel ilişkide canım yanıyor

49 yaşındayım. Adet düzenim bozulmaya başladı. Sıkıntılarım nedeniyle doktor depresyon ilacına başlattı. Ancak şimdi de eşimle birlikte olduğumuzda canım yanıyor. Bunun bir nedeni var mı?
Aslında menopoz öncesi dönemde bu tip sıkıntılar görülebilir. Çünkü Östrojen miktarı azaldığında huzursuzluk, cinsel organ kuruması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarda aynı tip şikayetlere neden olabilir. Ve tabi ki moraliniz bozuksa her şey ters gidiyor hissini daha çabuk sahiplenirsiniz. Hemen kadın hastalıkları uzmanına görün. Depresyon tedavisini yeniden düzenlesinler. Ayrıca ayağını sıcak tut, başını serin. Gönlünü de ferah tut, derin düşünme.

HACAMAT İYİ GELİR Mİ?
Benim yaygın sırt ağrılarım var. Gece bekçisiyim. Çevremdekiler 'Hacamat iyi gelir' diyor. Sizce fayda eder mi?
Hacamat doğru yapılırsa sırt ağrılartına iyi gelir. Öncesinde bazı kan testleri yaptırmalısın. Tam kan sayımı, kanama zamanı, pıhtılaşma zamanı, hepatit testleri, Crp Rf, Sedimentasyon gibi testlerin yapılması önemli. Hazırlıksız hacamat yapılması Hastanın riske edilmesidir. Bu nedenle doktor muayenesi sonrası testleri gördükten sonra hacamat yapılmalıdır. Tıbbi bir işlem olduğundan temiz olmayan uygulamalarla mikrop bile kapabilirsin.

ENGİNAR KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR MÜ?
58 yaşındayım. Kolesterolüm yüksek. İlaç kullanmak istemiyorum. 'Enginar kolesterolü düşürür' diyorlar. 2 ay enginar yesem olur mu?
Kolesterol yüksekliği hastalık değildir. Bazı bedenlerde daha fazla hastalığa neden olmasınlar diye belli seviyelerin altında kalmasına çalışılır. Bunun için ilaç kullanıp kullanmama doktorun kararıdır. Gıda düzenlemeleri kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde %20 kadar etkilidir. Enginar, çok faydalı içeriğe sahiptir. Vücudun paslanmasını azaltır. Kanser önleyici maddelere sahiptir. Kan şekerini dengeli yükseltir. Enginarı mevsiminde ye. Abartma. Her derdini çözeceğini sanma.

SALATAYLA KİLO VERİLMEZ
Kilo vermeye çalışıyorum Nafiz Hocam her kafadan bir ses çıkıyor. Mesela 'Yağsız salata yiyin' diyorlar. Yağ kilo yapmaz mı?
Tıpta değişmeyen kanunlar vardır. Bu kanunlardan biride "Bir maddeye zehir etkisi katan kullanılma miktarıdır." Doğru yağı seçer, doğru zamanda ve doğru miktarda yersen bir sıkıntı olmaz. Zeytinyağı, kanola yağı gibi yağları günde 3 yemek kaşığını geçmeyecek kadar tüketirsen faydası var zararı yok. Harcanandan fazla kalori alırsanız kilo artışı olur. Sadece sebze yesen fark etmez. Yani hareketsiz kilo veremezsin. Salatayı yağlı yersen diyette bazı yiyecekleri çıkartmalısın.

Arkadaşım ishal yapıyor diye glutensiz ürünler alıyor. Ona bir şey sormadım ama daha sağlıklı ürünler diye mi alıyor. Ben de kullanabilir miyim?
Glutensiz beslenme önerdiğimiz kişiler Çölyak Hastalığı dediğimiz bir hastalığa sahiptir. Glüten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Başta çavdar, arpa, yulaf olmak üzere diğer hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar da glüten içerirler. Glüten, hamurun güçlü yapısından sorumlu, buğdayda bulunan proteindir. Glüten proteinleri, ekmek yapımı esnasında oluşan ağsı yapıdan sorumludur. Yükselme devresinde oluşan bu yapı çok önemlidir, glütensiz istenilen yapı oluşamaz ve ekmek mayalanamaz. Yani eğer bir hastalığınız yoksa illaki glutensiz beslenme zorunluluğunuz yoktur. Daha da sağlıklı anlamına gelmez. Düzenli beslenmene devam et.

Hocam şeker hastası babam var. Ayağındaki yarayı tedavi ediyoruz. Okuduklarımdan korktum. Ozon tedavisi iyi gelir mi?
Özellikle şeker hastalarının yara bakımı çok önemlidir. İhmal edilirse maalesef uzuv kaybı bile olabilir. Açık enfekte şeker hastalarının yaralarında ozon tedavisi etkilidir. Özellikle torba ozon uygulamasıyla yüzeyel, sistemik ozon uygulamasıyla genel olarak ek faydalar ortaaya çıkıyor.
Doktor kontrolünde ozon tedavisi olmanız uygun bir ihtimal olabilir.

Kilo vermek için basketbol takımına girdim Nafiz Hocam. Annem yemek yemeden antremana göndermiyor. 'Kilo veremem' diyorum anlamıyor. Bir şeyler söylerseniz gazeteyi gösterip ikna edebilirim. Teşekkürler...
Bir şey değil. Ama söylediklerim seni memnun etmeyebilir. Öncelikle anneler her zaman haklıdır. Bilimsel çalışmalara göre yemek sonrası egzersiz yapanlar daha fazla kilo veriyor. Anneni değil kendini ikna etmelisin.

Doktor bey babam tansiyon hastası. İdrar söktürücü verdiler. Nelere dikkat edelim? Bizi aydınlatır mısınız?
İdrar söktürücüler kas krampları, güçsüzlük, iştah kaybı ve mide bulantısı elektrolit dengesizliğinin yan etkileri yapabilir. Bu şikayetler başlarsa hemen doktoruna anlat. Tahlil yapmaları gerekir.