DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ocak 2018

54 yaşında erkeklik biter mi?

Nafiz hocam, 54 yaşındayım. Tam bütün sıkıntılarımız bitti derken eşimle ilişki sırasında sertleşme sıkıntım başladı. 'Andropoz' oldun deyip gülüyorlar. Bu yaşta erkeklik biter mi?
Panik yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroid yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroid hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron, prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.

3 yıldır oğlumda alerjik rinit var. Burun spreylerini kullanıyoruz. Şimdi 16 yaşında. Başka çaresi var mı?
Alerji artmış hassas bir koruyucu cevaptır. Koruma amacını yerine getirirken hayatımıza şikayetler katar. En önemli tedavi sakınma tedavisidir.
Tespit edilen tozlardan, gıdalardan, kimyasal maddelerden ve diğer maddelerden uzaklaşmalıyız. Bedenimizin verdiği tepkiler kontrol dışına çıkınca doktor tarafından verilen ilaçları doğru uygulamalıyız.
Özellikle kortizonlu burun sprey ve damlaları Alerjik rinitte sık kullanılır. Sıkmadan yarım saat önce burnunuzu yıkamanız önemlidir. Ayrıca amacı dışında, doktorun tavisyesinden fazla kullanılması burun içinde aşınma ve yaralara neden olabilir. Doktorunuzla olan bağı koparmayın.

6 AYDIR ÇOCUĞUMUZ OLMUYOR
6 aydır evliyiz. Halen çocuğumuz olmadı. Cinsel birleşme şekli, pozisyon gebelik olmasını etkiler mi?
Annenin yaşı 35'i geçmediyse paniklemeyin. En doğru günlerde cinsel ilişkiye girmeye çalışın. Adetin 1. gününden itibaren sayın. 9. ve 15. günler ve arasında gün aşırı cinsel ilişkiye girmeniz gebelik şansını arttırabilir. Erkeğin üstte olduğu, kadın ve erkeğin yana doğru dönük olduğu pozisyonlar ile kadının diz-dirsek pozisyonunda olduğu pozisyonlar gebelik şansı açısından daha avantajlıdır. Erkeğin üstte olduğu durumda ise kadının kalçalarının altına bir yastık yerleştirilmesi spermlerin doğru ilerlemelerine yardımcı olur.

İLİŞKİDE ÇOK GEÇ BOŞALIYORUM
Nafis bey, herkes erken boşalmadan şikâyetçi. 3 yıldır evliyim. Aksi gibi ben de cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi? Anlayamadım.
Her şeyin ortası karar. Geç boşalma da rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür. Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Bu durum ilk olarak ergenlik döneminde görülebilir. Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş. Hatta gerekirse doktora da gidebilirsin.

​DOĞUM KONTROL HAPI TEHLİKELİ Mİ?
Nafiz hocam. Eşim doğum kontrol hapı kullanmak istiyor. Bu hapların etkisi nasıl?
Kadın bedeninde yumurtalıklarda yumurta hücresi üretilir. Erkeklerde torbaların içindeki testislerde sperm denilen üreme hücreleri üretilir. Bunlar kadının bedeni içinde birleşir. Döllenip kadının rahmine yerleşirse gebelik meydana gelir. Doğum kontrol hapları hormon haplarıdır. Bu haplarla kadın bedenindeki yumurtalıklardan yumurta hücresi üretilmesi engellenir. Yumurta olmadığında hamilelik olmaz. Her ilaç gibi yan etki ihtimalleri vardır.
Kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkan farklılıkları dikkatle takip etmek gerekir.

​KİLOM 101 OBEZ MİYİM?
Doktor bey çevremdekiler 'Şişmansın' deyip iştahımı kaçırıyor. 101 kiloyum ama 182 boyundayım. Yani kısa sayılmam şişmanım ama obez miyim? Zayıflamalı mıyım?
Bçok geçerli değil. Çünkü boy kilo uyumu önemli. Beden Kitle İndexi (BKİ veya BMI) denilen orana göre cümle kuruyoruz. Bu hesaplamaya göre ise olmanız gereken ideal kilonuz 77 kilogram. Yaklaşık olarak 24 kilo fazlanız var. Ve yine bu hesaba göre BKİ veya BMİ dediğimiz beden Kitle İndexin: 30.5 yani obezite tanısı alıyorsun. Zayıflaman şart. Önce Aklen ve fikren kendini haklı ve doğru çıkarmaktan vazgeç. Bu sana zarar verir. Bir an evvel fazla kilolarından kurtul.

Hava soğukken küçük abdeste çok çıkıyorum. Ama evdeyken ya da sıcakken o kadar olmuyor. Niye? Hasta mıyım?
Soğuk havalarda karnını ve ayaklarını yeterince korumazsan karnın ve iç organların soğur. Soğukta idrar kesesinin hacmi daralır, hassasiyeti artar. Bu şekilde fazla idrar çıkma, olur. Ayrıca idrar kese iltihaplarında, erkeklerde prostat rahatsızlıklarında, şeker hastalığında, idrar söktürücü hapları kullananlarda, bazı tansiyon düzenleyen ilaçlarda sık idrara çıkmaya neden olur. Bir kez tam idrar tahlili yaptır. Sonuçları bana yolla. Tekrar görüşelim...