DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ocak 2018

Eşim ‘ağrım var’ diyor

Eşim son 5 aydır her cinsel ilişkiye girdiğimizde sürekli "Ağrım var" diyor. Yarı yolda kalıyoruz. Ne yapsak da yine ağrı tekrarlıyor. "Kadın hastalıkları doktoruna gidelim" diyorum. Gitmiyor. Başka çaresi var mı? Neden cinsel ilişkide ağrı olur?
Kadın hastalıkları uzmanının eşinizi muayene etmesi şarttır. Kadınların neredeyse yarısı, cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. İlişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Organik nedenin bulunamadığı durumlarda psikolog görüşü alınmalıdır.

Eşimin yaşı 51. Kendisi öğretmen. Diz ağrıları var. PRP (Kök hücre Tedavisi) iyi gelir mi?
Başvuran hastalarımızda önce şikayetleri dinleriz. Tahlil ve görüntülemeler yapıp sorunlu bölgeyi tanımlarız.
Hastalık ne ise tedavisini öneririz. PRP uygulama ihtimalimiz olabilir. O zaman kişiye özel tedavi netleşir. PRP ağrı kesici bir yöntem değildir.
Tamir edici bir yöntemdir. Tamir gerçekleştiği için ağrı da ortadan kalkabilir. Beklentileri doğru tanımlamak gerekir.

Ağabeyim sigara içiyordu. Damar tıkanıklığı olmuş. 'Burger hastalığı' demişler. Tedavisi var mı?
İlk şart sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmayan hastalarda hastalık devam eder hatta ilerler. Düzenli doktor takibi önemlidir. Yapılacak tedavi tercihlerinde düzenli doktor takibi önemlidir. Bölgesel yara bakımı yapılmalıdır.
Bazı damar ile ilgili ilaçlar verilir. Cerrahi müdahale gereksinimleri olabilir. Ozon tedavisi ile oldukça faydalı sonuçlar alınabilir.

​CİNSEL ORGANIMDA YANMA VAR
44 yaşındayım. Son 3 haftadır. Cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
Dereotu, satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikâyetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikâyetlerin önemli gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ NEDİR?
11 haftalık gebeyim. Arkadaşım "Üçlü Tarama Testi yaptırdın mı?" diyor. Bu test ne işe yarar?
Gebeliğin ikinci döneminde (ikinci 3 aylık dönemde) bebeğin, down sendromu, Edwards sendromu (trizomi 18) ve Açık Nöral Tüp Defekti dediğimiz hastalıkları açısından değerlendirme için yapılan bir testdir. Gebeliğin 15-21'inci haftaları arasında yapılır. Bu test ile Ankonjige östriol, AFP, hCG yapılır. Bu üçünün yapıldığı teste 3'lü test denir. İnhibin A testinin eklenmesi ile "dörtlü tarama testi" olur. Doktorunun takibinde kal. Demir, B vitamini ve Folik asit desteğini almayı unutma.

​DEMİR İLACINI AÇKEN ALIN
Fazla adet görüyorum. Demir hapı içerken midem ağrıyor. Eczane mide ilacı vermedi. Neden?
Eczacımıza teşekkür edelim. Kafamıza göre ilaç kullanmayalım. Antiasit diye bilinen, mide şikâyetlerinde hemen alınıp içilmeye başlayan bu ilaçlar demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller. Yani mide ilacıyla demir ilacını beraber alırsan ağızdan girer, makattan gider.
Faydası olmaz. Demir ilaçları açken alınırsa daha iyi emilir. Ama mide şikâyeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir, yemekle beraber alınabilir.

44 yaşında alerjim çıktı. Bu yaştan sonra ne alerjisi, çocuk değiliz gerçi ama alerji geçer mi?
Geçmeyebilir. En kötü reaksiyonlar, örneğin yer fıstığının neden olduğu anafilaksi genellikle geçmez.
Alerjenden kaçınmak ve kazayla oluşan alerjik maddelere maruz kalmalara karşı önceden hazırlıklı olmak gerekir. En güvenli yaklaşım yanında "antihistaminikler" ve "adrenalin" enjeksiyonları taşımaktır. Bazı kaçınılmaz alerjilerde immünterapi yakınmaların azalmasına yardımcı olabilirse de besin alerjilerinde işe yaramaz. Besin alerjilerinde genellikle yıllar boyu düzenli aralıklarla enjeksiyonlar yapılması gerekebilir.

Dışkımda kurt gördüm. Çiğ köfte sevmem ama ara sıra yerim. 2 yıl önce de olmuştu. İlaçla geçti. Ama yine başlamış. Ne yapmalıyım?
Parazitler sadece çiğ köfteden geçmez. Evde birlikte kaldığınız kişiler varsa hep beraber tedavi olmalısınız.
Yoksa herkesten herkese tekrar bulaşabilir. Farklı tip parazitler var. Dışkıda parazit tespit ederseniz hemen laboratuara test ettirin.
Parazitin tipini öğrenelim. Ona göre tedavi verelim. Tedavileri farklı doktorunuzla bu şikâyeti paylaşın. Zerdeçal, karanfil, sarımsak, papatya, kekik, eğrelti otu, zencefil tüketmenizi öneririz.