DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ocak 2018

Cinsel ilişkide dokunmak önemli

Yeni evliyiz. Eşimle birlikte olunca orgazm olamıyorum. Lütfen bize bir yol gösterin.
Anladığım kadar önce orgazm ne demek onu anlatmak iyi olacak. Cinsel ilişkiye giren eşlerin, ilişki öncesi ve ilişki sırasında bedensel ve ruhsal olarak haz, coşku, keyif alması demektir. Her 2 cinsin cinsel organları yoluyla hissettiklerinin beyin tarafından tüm bedene yayılır. Cinsel ilişkiden önce daha uzun süre birbirinizin bedenine dokunup, sesli, kokulu, görerek ve hatta düşünerek cinsel ilişki sırasındaki haz duyma durumunuzu hazırlayın.
Yani kısaca sevişin.

Uzun süredir halsizim. Birkaç kere kansızlık için tahlil vermediler. İlaç verdiler. Geçmedi. Son gittiğimiz doktor Pernisiyöz anemiden şüpheleniyorum dedi. Bu önemli mi? Kan kanseri ile ilgisi var mı?
Yok. Şüphelenme doktorluğun mesleki şartıdır. Doktor önce şüphelenir. Düşünür.
Araştırır. Korkacağın bir şey yok. Pernisiyöz Anemi ve B Vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin normal gelişimleri sürecinde olduğu gibi büyümelerine ve sonrasında bölünmelerine izin vermediğinden bu hücrelerin üretimlerinin azalmasına yol açar. İntrinsik faktör eksikliği, B vitaminlerinden fakir diyet, B vitaminlerinin emiliminde azalma varsa bu tip kansızlık olur. Eksik vitaminin bedene enjeksiyonla verilmesi sonrası takip yapılır. Merak etmeyin. Genel olarak tedaviye iyi yanıt aldığımız bir hastalıktır.

DÜZENSİZLİK KORKUTMASIN
Doktor bey, annemde yumurtalık kanseri vardı. Benimde adet düzensizliğim oldu. Kadın Hastalıkları Uzmanı Ca 125 diye test istedi.
Kanser testiymiş. Ne yapacağımı bilmiyorum..
Ben ne yapacağını biliyorum. Testi yaptırıp, internete girmeyeceksin. Kendine hastalık seçip, sahiplenmeyeceksin. Öncelikle CA-125 yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır. Tedavi bittikten sonra kanserin nüks edip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Annende yumurtalık kanseri olmasına rağmen henüz hastalığa yakalanmamış yüksek riskli kadınların test edilip izlenmesi için bazen bu test de kullanılmaktadır. Ama yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmamaktadır.
Ayrıca Normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir. Yani Ca-125 sadece kanser ile ilgili bilgi vermez.

BEL SOĞUKLUĞU TEDAVİ GEREKTİRİR
Doktor bey, cinsel organımın ucundan sarımsı akıntı geliyor.
İdrarda yanmada başladı.
Bu hastalık ne olabilir?
Anlattıkların bel soğukluğu hastalığı olarak da bilinen Gonore hastalığını düşündürüyor. Gonore cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan biridir.
Etkeni Neisseria gonorrhoeae isimli mikroptur. Özellikle üreme sisteminin serviks (rahim ağzı), rahim, tüpler ve üretra (idrar yolları) gibi sıcak ve nemli bölgelerinde kolayca çoğalabilmektedir. Ayrıca ağız, boğaz, göz ve anüs bölgelerinde de görülebilir. Hemen üroloji uzmanına yoksa iç hastalıkları veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına muayene ol. Testler yapılsın. Mutlaka tedavi başlansın.

HER AĞRI KESİCİYİ KULLANMAYIN
24 yaşındayım kalp kapak hastalığım için kan pıhtılaşmasını azaltan ilaç verdiler. Kendi kendine diş eti kanaman bile olabilir dediler. Bu ilaçları kullanır iken kanama ihtimalini azaltmak için nelere dikkat etmeliyim?
Yumuşak diş fırçalarının kullanılması, makas, bıçak gibi sivri ve kesici cihazlar kullanılır iken özellikle dikkat edilmesi, çarpmalara sebep olabilecek temas sporlarından kaçınılması, ağrı kesici olarak aspirin ve romatizma ilaçlarının kullanılmaması uygun olur. Ağrı tedavisi için mutlaka ağrı kesici kullanılması gerekli ise parasetamol içeren ağrı kesiciler tercih edilmelidir.

45 yaşındayım. Miyom ameliyatı oldum. 4 ay geçti. 2 ay önce ilk kez cinsel ilişkiye girmeyi denedim. Çok acı çektim. Ameliyat hatalı mı?
Tarif ettiğiniz şikayet için ameliyatı yapan uzmana başvurmanız uygun olur. Genellikle ameliyat sonrası iyileşme dönemleri ile ilgili farklılıklar, yapışmalar söz konusu olabilir. Bunlar hatadan ziyade beklenen ihtimaller olarak takip edilir. Bu tarif ettiğiniz durum. Vajinismus olarak da düşünülebilir. Cinsel ilişki başında veya sırasında ağrı, acı, yanma, batma hissetme kaygısı kişinin, kendisini kasmasına neden olabilmektedir.
Buna vajinismus denir. Kasılma derin ise hazzın azalmasıyla vajinal kuruluk ve bunun sonucunda daha fazla acıya yol açarak kişiyi kısır döngüye sokabilir. Bu kısır döngünün sürekliliği de kişiyi cinsel ilişkiden soğutup zamanla cinselliği tamamen kapatmasına yol açabilir.
Ayrıca Vajinismusa bağlı ağrı sorunlarının tedavisinde cinsel terapilerin uygulanabilir.