DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Ocak 2018

Eşim erken boşalıyor

Doktor bey böyle şeyler nasıl anlatılır bilemiyorum. Ama kime anlatabilirim ki. Ben de size anlatmaya karar verdim. Son 4 aydır eşimle doğru düzgün cinsel ilişkiye giremiyoruz. Hemen boşalıyor. Başta bir şey demedim. 'Doktora git' dedim. Ama gitmiyor.
Başka bir kadın mı var acaba diye içim içimi yiyor?
Erken boşalma öncelikle gerilim, stres, evham, kaygı ve korkuyla ilgilidir. Uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi durumlardan etkilenebilir. Hastalıklar da erken boşalmaya neden olabilir. Psikolog-Psikiyatrist- Ürolog takibi gerekir.
Ancak erkekler bu konuyu gurur meselesi yaptığından doktora gitmek istemezler.
Yani git demen yetmez. Başka birisiyle birlikte olma nedeniyle erken boşalma olması ihtimali öncelikle sizin kaygı-korkunuz olabilir. Özel hayatınızdaki tespitlerinize yorum yapamayız.
Ancak karşılıklı güvensizlik, sorunları besler büyütür.
Çözümü küçültür. Anlayışlı, gayretli ve teşvik edici olmanı öneririm. Ve her şeyini eşinle paylaşman en uygun çözümdür.
Kuşkudan iyidir.

Hocam bizim çocuk 14 yaşında, 2-3 tel sakalı kılı çıktı. 'Ergen oldum ergen oldum' diyor. Benim sakalım 11 yaşında, daha erken çıktı.
Ergen demek erken demek mi? Şimdi çocuk sorarsa mahcup olmayalım.
Çocukluk ile erişkinlik arasında ergenlik dönemi vardır.
10-19 yaş arası bu dönem kabul edilir. Huyu suyu değişir.
Erkeklerin sakalı çıkar, torbaları gelişir. Üreme hücresi dediğimiz spermleri üretilmeye başlar.
Sesi değişir, boğuklaşır.
Kız çocuklarında menarş (adet görme) başlar. Durum budur

SOL KASIĞIM AĞRIYOR
24 yaşındayım. Küçük abdestimi yaparken kan geliyor. Sol kasığım ağrıyor. Neden olabilir?
İdrar yaparken meydana gelen kanamalar özellikle idrar kesesi, erkeklerde prostat ile ilgili olabilir. Beraberinde sol kasık ağrıları erkeklerde erkeklik torbaları, kadınlarda yumurtalıkları araştırmayı gerektirebilir. Bununla beraber sol kasık bölgesi kas ve liflerinin gerilme-çekilme-yırtılma gibi mekanik hasara bağlı ağrıları da olabilir. Ama mutlaka üroloji uzmanının görmesi gereken bir durum bu. Vakit kaybetmeden muayene ol. Bazı hastalıklar zamanla tedavi edilemez hale gelebilir.

FITIK OLMAK İSTEMİYORUM
Babam boyun fıtığı olmuş Nafiz Hocam. Ben de olmak istemiyorum. Boyun fıtığı olmamak için ne yapmalıyım?
Saçları kurutmadan dışarı ıslak vaziyette çıkma, dengesiz bir şekilde yük taşıma, masa başı işlerde-bilgisayar karşısında uzun süre boyun öne eğik durumda çalışma, soğuk esen klima altında uzun zaman kalma, televizyon karşısında koltukta uyuya kalma, arabanın penceresi açık bir şekilde seyahat etme, uyurken ortopedik yastık kullanma, boyun duruşunun düzgün olmasına dikkat et, boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek için uygun spor ve egzersizleri yap, boyun zedelenmesinden ve tekrarlayıcı darbelerden kaçın, uygun pozisyonda yeterli uyu ve sağlıklı beslen

BİR ARAYA GELEMİYORUZ
25 yaşında bir bayanım. Yeni evlendim. Eşimle 1 ayda 3 kere bir araya gelmeye çalıştık ama bende sıkıntılar, ağrılar oldu. Komşumuz hemşire sordum. Vacinismus olmuşum. Tekrar soramadım ama bu nedir? Doktora gitmek gerekir mi?
Anlattıklarına göre "Vanismus" dediğimiz bir hastalık bu. Halk arasında ilk gece korkusu olarak bilinir. Cinsel ilişkiye girilmek istendiğinde kadın cinsel organının ilk bölümü istemeden ve tekrar tekrar kasılır. Ayrıca ağrıyacak korkusu ve kaygıları vardır. Bazı kadınlarda bedenin çeşitli bölgelerinde, hatta tüm bedende kasılmalar olur. Bacaklarını kapatırlar, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma ve ağlama olabilir. Cinsel ilişkiye girilemez. Kadın bu kasılmaları isteyerek yapmaz. Aynı şekilde isteyerek de geçiremez. Önce kadın hastalıkları uzmanına, gerekirse psikolog ve psikiyatriste başvurmak gerekir.

48 yaşında tansiyon sahibi oldum. Memurum. Oturduğum yerde tansiyonum yükseliyor. Anlatınca millet inanmıyor. Ne yapayım?
Yapılan araştırmalarda, boynunuzdaki gerilimin vücudunuzun kan basıncını nasıl düzenlediği üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor. Masa başında otururken, sırtınızı sandalyeyle yaslayın, dizleriniz kalçanızdan hafifçe yukarıda olsun.
Sandalyeyi masaya yakın tutmayı unutmayın. Bir de gerildikçe kastığınız omuzlarınızı gevşetin, rahatlayın. Bunun aksi oturuş şekillerinin tansiyonu arttırabileceği artık biliniyor. Uyku düzeni, tuzsuz beslenme, hareketli yaşam ve kaygı kontrolü hipertansiyonu engeller. Arkadaşlarına da fazla kafayı takma.
Gülen gülsün. Ayrıca iç hastalıkları uzmanı olarak hipertansiyonun diğer sebeplerine yönelik muayene ve takip bize düşüyor.
Mutlaka bir kez muayene ol. Ailesel yatkınlık, kullanılan ilaçlar gibi birçok ayrıntılı bilgiye ihtiyacımız var. İhmal etme.
Hipertansiyonun zararı büyümeden tedbir alalım.

MANGO İSHAL YAPAR MI?
Geçenlerde ilk defa farklı bir pasta yedim. İshal oldum. İçinde mango varmış. Daha önce hiç mangolu bir şey yemedim. Mango ishal yapar mı?
Fazla şekerli gıdalar ishal yapabilir. Ayrıca pastalar dışarıda beklediğinde veya sağlıksız şartlarda üretildiğinde mikroplar veya toksinlerle ishal ortaya çıkabilir. Tabi birde "besin intoleransı" veya tahammülsüzlüğü dediğimiz alerjik tepkiler ishal yapabilir. Tabi sadece alerjik bedenlerde