DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Ocak 2018

Sertleşme sorunum var. Ne yapmalıyım?

Doktor bey 50 yaşında emekli bir erkeğim. Hiçbir sağlık problemim yok. Sertleşme problemi yaşıyorum. Pek çok doktora gittim.
Ancak fayda bulamadım. Bana neler önerirsiniz?
Panik yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez.
Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaş ve üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroid yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroid hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır.
FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır. Ayrıca hanımla tartışma, gerilim varsa sertleşme sorunu sık olur. Kan şekeri çok düşüyor veya çok yükseliyorsa sorun olabilir. Bu nedenle en azından açlık ve tokluk kan şekerini de ölçtür. Sonuçları ilet. Herhangi bir sorun tespit etmediğimiz hastalarımıza ozon tedavisi, manyetik alan tedavisi gibi önerilerimiz olabiliyor.

Eşimle 4 aydır evliyiz. İyi huylu sakin bir adam.
Ama bana pek yanaşmıyor. 2 kere beraber olduk. Şimdi ben mi söyleyecem bu işi?
Yeni evli çiftler bu sorunu yaşayabilir. Utangaç erkek veya bayanlar sosyal olarak sıkıntı çeker. Bazen konuşmadan dokunarak anlaşmanız gerekebilir. Eşler diğerini teşvik edici olmalıdır. Neticede başka biri o an size yardımcı olamaz.

​KIRILDIYSA TAMİR EDECEKSİN
23 yaşında, 2 aylık evliyim. Eşim de 23 yaşında. Düğün gecesi ailelerimize ait sıkıntılarımız oldu. Ne zaman beraber olsak çok ağrıdı diyor. Bana hala kızdığı için mi böyle yapıyor?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi durumlarına cinsel ilişki ağrısı denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. İhmal etmeyin.
Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Yine de eşinin gönlünü al. Kız evi naz evi. Kırıldıysa tamir et.

​ÇAYLA BASUR GEÇMEZ!
1.5 yıldır ara ara dışkılama sonrası makatımdan taze kan geliyor. Merhem kullanıyorum. Geçmiyor. Doktora gitmeye utanıyorum. Zeytinyağı ve rezene çayı iç geçer dediler. Çayla basur geçer mi?
Çayla basur geçmez. Tespitini yapmışsın. Bu güzel. Doktordan utanmak olmaz. Eğer dışkılama sonrası tuvalet taşında veya dışkı üstünde damla damla şekilde kan görüyorsanız, temizlendiğiniz kağıtta kan damlası varsa mutlaka doktora başvurun. Makat bölgesinde beze, geliyorsa, mutlaka doktor muayenesi gereklidir. Bu hastalık doğru tedavi edilmezse ilerler, ameliyat edilecek hale gelir.

UYKU APNESİ LİBİDOYU DÜŞÜRÜYOR
Hocam, 2 yıllık evliyim. Kiloluyum. Sigara kullanıyorum. 3 aydır eşimle bir şey yapamıyoruz.
Bir de uykuda nefesim duruyormuş. Eşim korkup beni uyandırıyormuş. Buna ne dersiniz?
Bu tariflerle sadece uyku apnesi hastalığı derim.
Şikayetlerinle direk ilgisi var. Erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda cinsel isteksizlik, libido kaybına neden olarak aynı zamanda cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Uyku apnesinin cinsel ilişkide sorun yaratmasının diğer bir önemli nedeni, hastaların uykuya eğilimleri nedeniyle cinsel ilişkiyi sürdürememeleri. Hem akciğer hem kalp, hem hormon sistemi olumsuz etkilenir. Bir an evvel takibe başlayalım.

7 AYDIR ADETİM DÜZENSİZ
Doktor bey 7 aydır adet düzensizliğim var.
Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?
Olabilir. Sana en azından TSH, Prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir.
İhmal etme.

Hocam 19 yaşında oğlum var. 3 aydır evliler. Çocuk olmadı. Kısırlık olabilir mi?
Bence anlattıklarına göre sabredecek kadar vakit var. 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik söz konusu olmaz ise İnfertilite dediğimiz kısırlık ihtimali araştırılabilir. Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerle olabilir. Hormonal nedenler, genetik nedenler, varikosel, geçirilmiş cerrahi ameliyatlar, çevresel ve kimyasal etkenler, doğumsal anomaliler, uyuşturucu maddelerin kullanımı, hormonal düzensizlikler, kimyasal maddelerin dumanı, boya ve kimyasal maddelerin kanserojen etkileri nedenler arasındadır. Çocuğu olmayan bir erkek üroloji uzmanına başvurmalıdır. Önce muayene, özel sperm ve hormon tetkikleri gerçekleştirilir.
Kesin tedavi olmasa bile erkeğin bu tedavilerle durumunun düzelmesi sağlanarak yardımcı üreme teknikleri yapılabilir.