DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Aralık 2017

Kolesterol cinselliği vurur

2 ay önce doktor kolesterolümün yüksek olduğunu söyledi.
Sertleşme sorunu da yaşıyorum.
Cinsel hayatım kabusa döndü. Bu duruma kolesterol mü neden oldu?
Kolesterol yüksekliği direkt ereksiyon sorunu yapmaz. Ancak çok yüksek kolesterol veya trigliserid yüksekliği uzun yıllar damar sertliğine neden olursa penis damarlarını da tıkayabilir. Kalbi besleyen damarlar da, penis damarı da yaklaşık aynı genişlikte damarlardır. Ereksiyon sorunu çoğunlukla stres-sıkıntı gibi psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Troid hormon bozuklukları, kan şeker düzensizlikleri, cinsiyet hormon bozuklukları, ilaçların yan etkisi gibi nedenlerle de ereksiyon sorunu olabilir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına görün. Bedensel bir sıkıntı yoksa üroloji uzmanı vea psikiyatri ile psikoloji uzmanı devreye girebilir.

İSTEM DIŞI SERTLEŞME CİDDİ BİR DURUMDUR
Hocam depresyon ilacı kullanmaya başladıktan sonra acayip bir şey oldu. Önceki akşam evdeyken cinsel organım kendiliğinden sertleşti. Oysa benim hiçbir isteğim yoktu. Aynı zamanda ağrıdı da... Bu bir hastalık mı? Hangi doktora gideyim?
Ucuz atlatmışsın. Bu duruma 'Priapizm' diyoruz. Ortada cinsel uyarı, cinsel ilişki yokken penis ereksiyona geçer. Çok uzun süre ereksiyon halinde kalabilir. Sert ve ağrılı bir durumdur. Priapizm ürolojik acil bir durumdur. Erken müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Cinsel organ bölgesindeki bir travma sonrası, toplardamar tıkanmasına bağlı, depresyon ilaçlarının yan etkisi olarak, bazı kan hastalıkları, bazı kanserlere bağlı olarak da bu durum olabilir.
Hemen üroloji uzman muayenesi ile başla. Depresyon ilacı için de doktorunla konuş.

​Endoskopi olacağım. Annem kolonoskopide ishal ilaçları içmişti. Ben de bunları kullanacak mıyım? Ona göre işten izin alacağım.
Gideceğiniz endoskopi merkezinden alacağınız randevu saatine ve tarihine göre gereken hazırlıklar uygulanacak. Ayrıca sizin muayene ve değerlendirilmenize göre size has bir hazırlık tavsiye edilecek. İshal yapıcı ilaç kullanılmayacak. Muayeneden bir gün önceki akşam hafif bir sulu yemek yiyebilirsiniz. Dilerseniz gece yarısına kadar su içebilirsiniz. Daha sonra hiçbir şey yiyilip içilmez. İşlem tarihinden bir gün öncesinden itibaren antiasit ilaçlar kullanmamalısınız. Eğer kullandığınız ilaç varsa önceden hekime danışmalısınız. Yanınızda size yardımcı olabilecek bir kişi bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

60 yaşındayım. Ara ara ağrı kesici alıyorum. 'Böbreği bozar' diyorlar.
Böbreğime bir şey olur mu?
Sebepsiz, doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesicileri veya diğer ilaçları kullanmamalısınız. sürekli ağrı kesici kullananlarda bu ilaçların kullanımına bağlı ağrılar bile olabiliyor. Altta yatan başka hastalıklarınıza, kullandığınız antibiyotiğin cinsine, miktarına göre böbrek zararı ihtimali olabilir. Tabi ki daha önce böbreğinize ait doğumsal veya sonradan geçirilmiş bir hastalık bilgisine göre bu ihtimal daha da ön plana çıkabilir. Öncelikle yeterince su iç. Egzersiz yap. Kafana her şeyi takma.
Ortada bir sıkıntı yokken evham yapma. mutlaka keyif aldığın konularla meşgul ol. şikayetin olursa böbrek çalışma testleri ve idrar tahlili yapılabilir. Gittiğin doktorlara bu bilgiyi mutlaka ver.

55 yaşında erkeğim. Prostatım büyük çıktı. Kanser olur mu?
Nelere dikkat etmem gerekir?
İyi huylu prostat büyümeleri kanser değildir. Kansere de sebep olmaz.
Ancak, gerek prostat bezi büyümeleri gerekse prostat bezi kanserleri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Prostat kanseri prostat bezi büyümesi olmayanlarda da çıkabilir. Prostat bezi büyüdü diye kanser olmaz. Şikayet olmaksızın da kanser olabilir. Bu yüzden başvurduğunuz üroloğunuz kanser açısından takip yapabilir.