DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Aralık 2017

Utancımdan ölüyorum!

2 aylık evliyim. Keşke hiç evlenmeseydim. Eşimle hala beraber olamadım. Aslında beraber olduk ama o iş olmadı. Erkekliğim yetmiyor. Çok utanıyorum. Eşim huzursuz. Doktora gideyim mi?
Cinsel tatmin için gerekli olan sertliğin sağlanamadığı duruma 'erektil disfonksiyon' diyoruz. Takip ve tedavi için 3 aylık bir takip gerekiyor. Yaş ilerledikçe daha sık görülür. Ayrıca şeker, damar, hormon ve psikiyatrik hastalıklarda daha sık ortaya çıkar.
2025 yılında dünya çapında yaklaşık 332 milyon erkekte görülmesi bekleniyor. Ek olarak şişmanlık, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi birçok kronik hastalık sertleşmede soruna neden olabiliyor. İlaçla, psikoterapiyle ve enjeksiyonlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Hemen üroloji uzmanı bul ve ona muayene ol.

CİNSELLİK KENDİNİ TANIMAKLA BAŞLAR 

23 yaşında bayanım. Fazla kilolu değilim ama kendimi çirkin buluyorum. 'Bu halimle kimse cinsel olarak beni beğenmez' diye düşünüp sıkılıyorum. Yardım edin.
Duygusal, utangaç, geleneksel, ürkek, evhamlı bir okuyucumuz...
Senin gibi düşünen, 'zannederek' hayattan korkan birçok okuyucumuz ve hastamız var. Özellikle cinselliği konuşup, uzmanına danışmaktan kaçınma alışkanlığı oldukça yaygın.
Cinsellik, önce kendini tanımakla başlar ve ancak kendisini seven, sayan ve güvenen bir insan karşısındakine de bu olumlu duygularla yönelebilir. Cinsel hayatın sağlıklı ve iyi olmasının ilk şartı bunu istemektir. Nasıl ki koşmak için sporcu olmak gerekmiyorsa, iyi bir yemek yapmak için aşçı olmak gerekmiyorsa, bedensel özelliklerimizle sağlıklı ve iyi bir cinsel hayatımız olması için kendimize güvenmemiz ve bunu istememiz gerekli.

6 ay önce evlendim. Etsiz yemek yiyemiyorum. Sürekli kabızlık yaşıyorum. Eşim bana, 'Et yüzünden kabız oluyorsun' diyor.
Doğru olabilir mi?
Doğruluk payı var. Sadece et mi, başka hastalık ya da nedenler var mı?
Değerlendirmek uygun olur. Tek yönlü beslenmenin çeşit çeşit zararı var.
Günde en az 1-2 porsiyon yani yaklaşık 100-200 gram kadar sebze tüketmek kalp, mide, bağırsak, kan, kas, sinir, cinsel sağlık üstüne sayılamayacak kadar faydası var. Bol su iç, hareket et, hamurdan sakın. Bunları yapmazsan hastalığın olmasa bile basur, makat yırtığı gibi sert-zorlu dışkılama nedeniyle meydana gelen hastalıklara yakalanabilirsin. Testi kırılmadan hanımını dinle. Sonra sadece kırılan testin olmaz!

FAZLA KİLOLULARDA İNSÜLİN DİRENCİ OLUR

'Şişmanlar şeker hastalısı olur' diyorlar. Ben de şişmanım. Zayıflamak istiyorum. Zayıflarsam da şeker hastası olur muyum?
Beden bir araba olsaydı benzini glikoz olurdu. Yani bedenin enerji kaynağı yediklerimizden yapılan kan şekeridir.
Bu gıdayı bedenin kullanmasını sağlayan aracı maddeye de 'insülin' denir.
İnsülin pankreas organında üretilir. Her öğünden sonra normal olarak küçük miktarlarda üretilir. Şişman kişilerde insülin direnci olabilir. Bu da önce kan şekerini düşürür. Sonra düşüremez hale getirir. Ve sonunda da şeker hastası olursun. Zayıflarsan şeker hastası olma riskin azalır. Ağzının tadı kaçmasın diye zayıflamalısın.

Hocam yaklaşık 3 aydır hıçkırıyorum. Deliye döndüm. Bu hıçkırık neden oluyor? Yardım edin.
Karnımızın içinde akciğer ve kalp bölümüyle, bağırsak ve midemizi ayıran 'diafragma' dediğimiz bir kas var. Bir de kaburgalarımızın arasında kaburgaları birbirine bağlayan kaslar var. İşte bu diafram ve kaburga arası kaslar kendiliğinden, istemediğimiz halde aynı anda kasılırlar. Buna hıçkırık deriz. 2 günden uzun süren hıçkırıklar hastalık açısından araştırılmalıdır.