DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Aralık 2017

Eşim neden isteksiz?

Sayın hocam 3 aylık evliyiz ama eşimle hala kardeş gibiyiz. Arkadaşlarıma göre benim eşim cinsel isteksizlik çekiyor. Benimle de konuşmuyor. Lütfen yardım edin.
Fazla cinsel tecrübesi ve bilgisi olmaksızın evlenen ve daha sonra da sınırlı ve kısıtlı bir cinsel yaşamı olan çiftlerde kocanın cinsel ilişki sırasında uygun olmayan tutumları, kadının uyarılmasını ve haz almasını engelleyebilir. Önce uyarılma ve orgazm bozukluğu olarak başlayan cinsel sorun uzadığında ise cinsel isteksizliğe neden olabilir. Böyle çiftlerde cinsel danışmanlık ve cinsel yaşamlarını renklendirecek alıştırmalar yararlı olabilir. Eşinle yine de konuşarak anlatman iyi olabilir. Birlikte doktor veya danışman ziyareti yapman gerekir.

51 yaşındayım. Tansiyonum yükselmeye başladı. Haftaya doktora gitmeye niyetim var. Tansiyonumu ölçerek gitsem nasıl olur?
Avrupa Hipertansiyon Birliği evde kan basıncı takibi kılavuzu doktora gelmeden önce minimum 3 gün, tercihen 7 gün sabah ve akşam ikişer ölçüm (toplam 28 ölçüm) yapılmasını önermektedir. Sabah ölçümleri hasta ilaç alıyorsa ilaç alımından önce olmalıdır. Randevu tarihine yakın zamanlar dışında da kan basıncı ölçülebilir ancak çok sık kan basıncını ölçmek hem hastada hem da yakınlarında gerginliğe neden olabilir. Gerginlikler de kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncı ölçme sıklığını belli kurallara bağlamak pratik olmayabilir. Amaç doktora fikir verecek ve hastada gerginlik yaratmayacak sayı ve sıklık olmalıdır.

​DAHA İŞİN BAŞINDA UTANIYORUM

29 yaşındayım. 1.5 aylık evliyim. Her defasında işin başında eşimden utanıyorum. "Geciktirici sprey kullan" diyorlar. Siz ne dersiniz?
Anlattıklarınızdan erken boşalma sorunu yaşadığınızı anlıyorum. Sık karşılaştığımız bir durumdur. Cinsellik de, hayattaki diğer tüm yeni durumlar gibi yavaş yavaş öğrenilir, yavaş yavaş gelişir ve büyür. Utanmak yerine eşinizle her konuyu paylaşmayı düşünün. Bu şikayetlerde en sık önerilen yöntem geciktirici spreydir. Bu spreyle cinsel organın hissizleşmesi sağlanır, boşalma süresinin uzaması amaçlanır. Bu sprey ya da jellerin içeriği lokal anestezide kullanılan maddeleri ihtiva etmektedir.
Cinsel birliktelikte eşinizin de cinsel bölgesine bulaşırsa her iki tarafta da haz kaybına yol açabilir. Önce eşinle, sonra psikiyatristin ve gerekirse sonra iç hastalıkları ve üroloji doktorlarınla görüşebilirsin.

Geçen yıl safra kesesi taşı aldırdım. Ama hala karnımdaki şişkinlik geçmedi. Basurum da var. Şişkinliğin nedeni o olabilir mi?
Hayır. Basurunun sebebi şişkinlik olabilir. Alınan safra kesesi taşı değil.
Senin safra kesenin tamamını aldılar.
Sindirim için safra gerektiren özellikle, hayvani ve yağlı gıdaları sofranda azaltmadıysan hazımsızlık şikayetin artar. Gaz, hazımsızlık şikayetin azalmaz. Ayrıca burun tıkanıklığı var mı? Buna bir baktır. Dışkılama ve gaz çıkartma ihtiyacın gelince erteleme.
Papatya, ıhlamur, rezene, sinameki çayları iç. Hala geçmiyorsa tekrar doktor yolu göründü demektir.

​KEMİK ERİMESİNE PEKMEZ İYİ GELİR

52 yaşında bayanım. Menopoz oluyorum. Komşularımla kemik ölçümü yaptırdım. 'T-2.8' çıkmış. Bu ne demek? Ne yapayım?
Kemik erimesi var demek. Kemik yoğunluğu ölçümü genç erişkin insanlardaki ortalamanın -2.8 altında demek. Düzenli beslen. Süt ve süt ürünleri, keçiboynuzu gibi kalsiyumdan zengin gıdalar al. Güneşe çık. Cildinin güneşle temas etmesini sağla. Tuzsuz ye. Sigara ve alkol kullanma. Mutlaka düzenli olarak hareket et. Fizik tedavi uzmanı, iç hastalıkları uzman takibinde kal. İlaç kullanman gerekiyor. İlaç ve ilaç dışı tedavi 6 ay uygulanınca kontrol edilmen gerekli. İhmal etme.