DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Aralık 2017

Zeytinyağı su gibi içilmez

En sağlıklı gıdaların başında gelse de zeytinyağı Prof. Dr. Canan Karatay'ın önerdiği gibi kesinlikle bardak bardak içilmez. Zeytinyağı bilinen tek meyve yağıdır. Zeytinin yüzde 60-75'i su, yüzde 10-25'i yağdır. Ayrıca içinde E vitamini, protein, lif, şeker, polifenoller, organik asitler ve tuzlar da bulunur. Yani tek başına tüm besin öğelerini barındırır. Bu yanıyla çok sağlıklı ve besleyicidir.

SONRA OBEZ OLURSUNUZ...
Ancak zeytinyağının kalorisi göz ardı edilemez. Günlük kalori ihtiyacı kişinin boyuna, kilosuna, hareketliliğine göre değişir. Orta yaşta bir yetişkinin 2 bin-2 bin 500 kalori ihtiyacı vardır. 1 su bardağı zeytinyağı yaklaşık 2 bin 100 kaloriye sahiptir. Yani bardak bardak zeytinyağı içilirse obezite kaçınılmaz olur. Ege bölgesindeki obezite oranının yüzde 28 olduğunu düşünürsek bu uyarı yanlış olmaz. Yani dozu fazla olursa su bile zehir olur.

DÜŞÜK TANSİYONA DİKKAT!
Zeytinyağı tansiyonu düşürür. Bu nedenle ishal, kusma, aşırı terleme, yüksek ateş gibi tansiyonun düşebildiği durumlarda zeytinyağı kullanımına dikkat etmek gerekir.
Günlük kalori ihtiyacının 3'te 1'i yağlardan temin edilmelidir. Bu yağlarında 3'te 1'i zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan alınmalıdır. Ortalama hesapla günde 5 yemek kaşığı zeytinyağı yeterli faydaları sağlar. Her şeyin aşırısı zarardır. Tek yönlü beslenme beklenmedik hastalıklara neden olur.

​GÖZ ÇIKARTMAYIN...
Kanserden, ülsere kadar faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağını kişi başı ayda 1 litre tüketmek yeterli olacaktır. Burnunuzun dibindeki bu mucizevi gıdadan elbette ki mahrum kalmayın. Ancak söylendiği gibi de asla bardak bardak içmeyin. Yani kaş yaparken göz çıkartmayın.

​İLİŞKİNİN SAYISI DEĞİL KALİTESİ ÖNEMLİ
Eşimle 1.5-2 ayda ancak görüşebiliyoruz. Yaklaşık 1 veya 2 defa ilişkiye girebiliyoruz. İkimizde 40 yaşlarındayız. Eskiden sık sık oluyordu.
Yaptırmamız gereken tahlil var mı?
Eşlerin cinsel ilişki sayısının bir önemi yoktur. Netice her iki kişinin istekleri, ihtiyaçları, bedensel uygunlukları, stresleri, hastalıkları, çiftlerin dışındaki ortamların uygunluğu gibi birçok neden cinsel ilişki isteğini etkiler.
Eğer keyif alıyorsanız, bedensel başka farklılıklar-şikayetler yoksa hemen bir hastalık düşünmeyiz. Erkeklerde 60 yaşından sonra doğal olarak cinsel aktiviteyi etkileyen hormonlar azalabilir.
Kadınlarda menopoz dönemi cinsel ilişki isteği ve özelliklerine farklılık katabilir.
Şimdilik rahatla. Eşinle sohbet et. Sayıya bakma. İlişki sayısına takılma...

25 yaşındayım. Saçlarım çok dökülüyor. Her gün 1 avuç saç elime geliyor. Şampuanımı değiştirdim geçmedi. Ne yapmalıyım?
Saçlar genetik, iklim, yaş, beslenme ve hormonal faktörlerden etkilenir.
Günde yaklaşık 100 adet dökülme olur.
Saçlar 3 dönem geçirir. Büyür, geriler ve dinlenir. Saçların yüzde 90-95'i büyüme dönemindedir. 1-7 yıl bu dönem devam eder. Gerileme dönemi 2 hafta sürer.
Dinlenme dönemi de 3 ay sürer. Sonra yeni büyüme dönemindeki kıllar olur.
Dinlenme döneminde saçlar yıkama ve tarama ile dökülebilir. Günde yaklaşık 100 adetten fazlaysa iç hastalıkları uzmanı veya cildiye uzmanına başvurun.

36 yaşında evli bir kadınım. Cinsel organımda siğiller çıktı. Sebebi ne olabilir? Geçer mi?
Kadın hastalıkları uzmanına gitmelisiniz.
HPV dediğimiz mikrop buna neden olur. HPV cinsel ilişki ile geçer. Mikrop bulaştıktan 1.5 veya 6 ay sonrasında siğiller ortaya çıkabilir. Mikrop herkeste de siğile neden olmayabilir. Siğilin kendisi tedavilerle ortadan kaldırılabilir. Ancak HPV aynı uçuk hastalığında olduğu gibi bedende kalmaya devam eder. Bu nedenle hastalık ara ara tekrarlayabilir.