DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Kasım 2017

Kocama güveniyorum ama...

34 yaşında evli bir kadınım. Eşime güveniyorum ancak cinsel organımda siğiller var. Nerden geldi anlamadım. Eşime de geçer mi?
Siğillerin değerlendirilmesi gerekir.
Kadın hastalıkları uzmanına gitmelisiniz.
Genellikle HPV dediğimiz Human Papilloma Virüs denilen bir mikrop buna neden olur. HPV bir kişiden diğerine cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Bu mikrop bulaştıktan 1,5 ay veya 6 ay sonrasında siğiller ortaya çıkabilir. Mikrop herkeste de siğile neden olmayabilir. Siğilin kendisi tedavilerle ortadan kaldırılabilir. Ancak HPV aynı uçuk hastalığında olduğu gibi bedende kalmaya devam eder. Bu nedenle hastalık ara ara tekrarlayabilir.
Ozon tedavisi dahil tedavi metotları uygulanarak takip edilmeli.

AYDA İKİ KEZ NORMAL Mİ?
Eşimle 2 ayda ancak 1 veya 2 defa cinsel ilişkiye girebiliyoruz. İkimiz de 40 yaşındayız. Eskiden daha sık sık oluyordu. Yaptırmamız gereken tahlil var mı?
Eşlerin cinsel ilişki sayısının bir önemi yoktur. Netice her iki kişinin istekleri, ihtiyaçları, bedensel uygunlukları, stresleri, hastalıkları, çiftlerin dışındaki ortamların uygunluğu v.s. gibi birçok neden ilişki isteğini etkiler. Eğer keyif alıyorsanız, bedensel başka farklılıklarşikâyetler yoksa hemen bir hastalık düşünmeyiz. Erkeklerde 60 yaşından sonra doğal olarak cinsel aktiviteyi etkileyen hormonlar azalabilir. Kadınlarda menopoz dönemi cinsel ilişki isteği ve özelliklerine farklılık katabilir. Şimdilik rahatla. Eşinle sohbet et. Sayıya bakma.

1 aydır şikayetlerim geçmedi. Her yanım ağrıyor. 1 hafta önce işyerindeki arkadaşımdan kas gevşetici ve ağrı kesici aldım. Şimdi de tansiyonum düşüyor.
İlaçlar doktorların hastaları dinleyip, muayene edip gerekirse tahlillere bakıp ön tanı veya tanı koyduktan sonra kullandıkları kimyasal maddelerdir. Yan etkileri de vardır. "Tansiyon düşünce yükselten, yükselince düşüren, sesin kısılınca açan, açılınca kısan ilaç" şeklinde ilaç kullanılmaz. Önce tanı koymalıyız. Ayrıca kas gevşeten ilaçlar yan etki olarak tansiyon düşürebilir. Ağrı kesiciler gizli mide bağırsak yüzey kanaması yaparak da tansiyonu düşürmüş olabilir. Hem ağrı yapıp ilerledikçe tansiyon düşüren hastalıklar da var.

VİTAMİN ŞEKERİ DÜŞÜRÜR MÜ?
Nafiz hocam 3 yıldır şekerim var. 57 yaşındayım. Vitamin takviyesi alayım mı?
Vitaminler çeşitli nedenlerle ihtiyacımızın artabileceği maddelerdir. Şekeriniz düzensiz olarak çok yükseliyorsa idrarla vitamin ve hatta minerallerin kaybı artabilir. Aynı şekilde kontrolsüz olarak kıstlanmış diyetlerde de beden olumsuz etkilenerek ihtiyacı olan vitaminleri alamamış olabilir. Enfeksiyon durumlarında da ihtiysaçlarımız değişebilir. Düzenli ve doğru beslenen, kan glikoz yani şeker düzeyi uygun giden kişilerin ek vitaminlere özellikle ihtiyacı olmaz. Yaş ilerledikçe B ve D vitamini desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

24 yaşındayım. Arkadaşlarım sık idrara çıktıklarından doktora gidince sistit tanısıyla ilaç kullanıyorlar. Ben de sık idrara çıkarım. Ama kendimi bildim bileli alışkanlığım bu. Sistit olursak sadece sık idrar şikayeti mi olur?
Hayır. Sık idrara çıkma şikâyetlerden sadece birisidir. En sık rastlananlarındandır. İdrar yaparken yanma (dizüri ) ve sızı (strangüri ) acil idrar yapma isteği ( urgency ), geceleri idrara kalkma ( noktüri ) vardır.
Bazen sızı idrar yaptıktan sonra olur ve birkaç damla kan görülebilir. İdrar kanlı ( hematüri ) da olabilir. Hastalar genellikle idrarlarının bulanık ve kötü koktuğunu söylerler. Yine birçok hastanın ağrılı cinsel ilişki (disparonea) şikâyeti vardır.