DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Kasım 2017

İlk geceden korkuyorum

1 ay sonra evleniyorum ama evlilik gecesi adet görme ihtimalim var. Çünkü adetlerin düzensiz. Geciktirme ilacı alayım mı?
Hormonların etkisinde düzenli bir döngü şeklinde olan adet kanamaları; bazı ilaçların kullanımı ile geciktirilebilir. Ancak kendi sağlığınız için bedenin normal çalışmasını değiştirmemenizde fayda var. Nasıl olsa evlilik süresince adet dönemlerine denk gelen dönemlerde cinsel ilişki istek ve uygulamasını erteleyeceksiniz. Dolayısı ile ilk tecrübeniz bu olabilir. Hatta zaten düzensiz olduğundan erken veya geç olabilir. Eşinle bu konuyu konuşarak karar verin. Çünkü rastgele kullanıldığında veya tamamlanmadan kesildiğinde, düzensiz kanamalara neden olabilir. Yine de adet düzensizliği ile ilgili kadın hastalıkları veya iç hastalıkları uzmanına başvurmalısın.

KADINLARIN HAZ SÜRESİ UZUNDUR
3 yıl önce evlendim. Geçenlerde arkadaşım 'Organ oluyor musun?' dedi. Eşiyle beraberken oluyormuş. Ne dediğini anlamadım. Kimseye de soramıyorum?
Tahmin ediyorum demek istediği 'organ' değil 'orgazm'dır. Cinsel ilişki sırasında ilişkiye hazırlık, ilişkiye girme ve ilişki sonrası hal olarak haz duyma, hoşnut olma, keyif alma durumuna 'orgazm' denir. Her kadın, uygun şekilde ve yeterli süre kendi bedenini bir başkasının bedeniyle paylaşarak haz almayı yani orgazm olmayı öğrenebilir. Erkekler çok kısa sürelerde haz duyabilirler. Kadınlar için orgazm olabilme süresi çok daha uzundur. Haz alma yani orgazm süresi sizin ilişkiye ruhsal ve fiziksel olarak ne kadar hazır olduğunuzla ilgilidir. Karşılıklı ilgi, bilgi, sabır göstermeniz gerekir.

1 aydır eşimin karnı ağrıyor. Kadın doğumcu muayene etti. İlaç verdi. Reçetede 'Pid' yazıyordu. Pid hastalığı nedir?
P.İ.D. İngilizce bir kısaltmadır. 'Pelvisin İltihaplı Hastalığı' diye tarif edebiliriz. Pelvis, yanlarda ve önde iki kalça kemiği, arkada kuruk sokumuna kadar devam eden sakral kemik ve kuyruk sokumu kemiğinin birleşmesiyle meydana gelen kemiklerin çevrelediği bir bölgenin ismidiir. Bakteriler kadın cinsel organından itibaren rahim boynu ağzını koruyan bir sümüksü katman içinden geçerek yukarıya doğru rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar içine ilerlediğinde P.İ.D. hastalığı oluşur. P.İ.D. ani ve uzun süreli ağrıya neden olabildiği gibi sessiz de ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeden bırakıldığında geri dönüşsüz hasara neden olabilir. Kısırlığa bile yol açabilir. Tedavi ve kontrolü aksatmayın.

​CİNSEL ORGANIM BİR AZ EĞİK GİBİ...
Doktor bey daha 19 yaşındayım ama cinsel organım biraz eğik gibi. Başka bir şikayetim yok. Çalışması normal. Sünnetten olabilir mi? Doktora göstereyim mi?
Tabi ki göster. Başkalarının lafıyla tanı konmaz. Sünnete bağlı olup olmadığını üroloji gördükten sonra anlarız. Çalışması normal diyorsan çok da üzülecek bir durum yok. Varsın biraz eğri olsun. Şaka bir tarafa bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kıkırdakbağ dokusu farklılıkları, penisin çeşitli nedenlerle zedelenmeleri, bazı ilaçların kullanımında peniste eğilme görülebilir. Hemen üroloji uzmanına muayene ol.

3 yıldır şeker hastasıyım. 'İleride cinsel gücünü etkiler' dediler. Son zamanlarda çok istekli olsam da o iş olmuyor. Şimdiden böyleyse sonrası ne olur? Ne yapayım?
Şeker hastalığının cinsel hayatta uzun süreli ve kısa süreli etkileri var. Bu etkileri azaltmak için kan şekerini iyi kontrol etmelisin. 'Hastalığa uygun diyet yapmayan iflah olmaz' deriz. Kan şekeri çok düşer veya çok yükselirse bu tip şikayetler olabilir. Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali uygun olacaktır. Düzenli beslenme, düzenli hareket, yeterince su tüketimi ve düzenli ilaç kullanımı olmazsa şikayetler tekrarlar. Uzun süreli etkilerin tedavisi ise bu kadar yüz güldürücü değildir.