DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Ekim 2017

Aşık oldum tansiyonum düzeldi

Sayın hocam, arkadaşlara 'Aşık oldum tansiyonum düzeldi' diyorum. Kimse inanmıyor. Tansiyonum ilaç kullanmadan normal gidiyor. Tamamen bu dertten kurtulmuş olabilir miyim?
Aşk da sıcak gibi tansiyonu bir düşürüp bir yükseltebilir. Yani yine de sen İlaçlarını atma. Yapılan araştırmalarda aşık olan kişilerde beyin kan akımı, hafıza ve beceriler artar, iştah azalır, Yağ yakımı artar, metabolizma hızlanır, kilo kontrolü iyi olur, kalp ritmi hızlanır. Endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir, Güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar, Kan akımı değişiklikleri ve seks hormonlarının artması ile ciltte duruluk ve canlılık sağlanır, östrojen ve testosteron artması ile üreme isteği artar.

Sık sık çarpıntım oluyor. İlaç kullanıyorum. Acaba işe yarar bir perhizi var mı?
Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda çarpıntıyı tetikler. Aşırı açlık-tokluk, sıcak-soğuk, aşırı baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler. Farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar çarpıntıyı tetikler.
Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve katı yağlardan sakınan bir diyet, tuz alımının azaltılması, sigara içilmemesi, alkol alımının azaltılması veya hiç alınmaması ilaç dışı yardımcı uygulamalardır. Tabii yaparsan.

Adet düzensizliğim var. Kilo aldım. Doktor 'Yumurtalığında kist var' dedi. İlaç verdi. Korkulacak bir hastalık mı?
'Polikistik over sendromu' ya da kistli yumurtalık durumu kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle ilaç tedavisi ile takip edilir. Beraberinde aşırı kilo, kıllanma, şeker hastalığı gibi hastalıklar birlikte görülebilir. Bu hastalık, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi sonuçlara neden olabilir. Korkma ama takibini de aksatma.

3 yıldır migren ağrısı çekiyorum. Baş ağrılarım son günlerde sık sık tekrarlıyor. İlaçtan başka çare yok mu?
Baş ağrısını başlatan sebepleri tespit et. Onlardan sakın. Buna 'sakınma tedavisi' diyoruz. Soğuk ve rüzgarlı havalarda başını bere, atkı gibi koruyucu bir şeyle ört. Banyo yapıp sokağa çıkma. Saçını iyice kurut. Rüzgarda, klimanın önünde durma.
Meteorolojiyi takip et, lodosta da dışarı çıkma. Sigara içme. Jöle sürme. Açlıktokluk, stres-keder-gerilim, aşırı yorgunluk migreni tetikler; bunlardan sakın.

Son 6 aydır eşimle doğru düzgün ilişkiye giremiyoruz. Hemen rahatlıyor. Önce hiçbir şey söylemedim. 'Doktora git' dedim. Gitmiyor. Başka biriyle ilişkisi olabilir mi?
Erken boşalma öncelikle gerilim, stres, evham, kaygı, korkuyla ilgilidir. Uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi durumlardan etkilenebilir. Hastalıklarda erken boşalmaya neden olabilir. Psikolog-psikiyatrist-ürolog takibi gerekir. Ancak erkekler bu konuyu gurur meselesi yaptığından doktora gitmek istemezler. Yani 'Git' demen yetmez. Başka birisiyle birlikte olma nedeniyle erken boşalma olması ihtimali öncelikle sizin kaygı-korkunuz olabilir. Özel hayatınızdaki tespitlerinize yorum yapamayız. Ancak karşılıklı güvensizlik sorunları besler, büyütür. Çözümü ise küçültür. Anlayışlı, gayretli, teşvik edici olmanı öneririm.

'Guatr' diyorlar, 'Haşimoto' diyorlar; bu hastalıklar neyin nesidir?
Bu hastalıklar troid bezimizin hastalıklarıdır. Troid bezi soluk borusunun yanlarında bulunan iki lobunu, soluk borusu önünden geçen bir bölüm birleştirdiği, içinde koloid bir madde bulunan keseciklerden oluşan bir bezdir.
Her iki lobun içinde paratiroid bezi bulunur. Normal ağırlığı insanda 20-40 gramdır. Tiroid bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Tiroid bezi, öteki iç salgı bezleriyle ilişkili olarak etkinlik gösterir. Çalışması özellikle hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun (TSH) etkisine bağlıdır. Çeşit çeşit hastalığı vardır.