BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 21 Ekim 2018

Aliağa Rotterdam’ın nefesini kesiyor

'HER şey Büyük Türk Milleti için' mottosuyla yürüyen Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, büyük düşünüyor. Büyük ve stratejik işler yapıyor. İki Türk Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in güçlü vizyonları ve gelecek perspektifleriyle Türkiye ve Azerbaycan Avrasya'nın kalpgahında stratejik pozisyonlarını müthiş şekilde arttırıyor.
Kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliği ile vücuda getirdiği büyük bir eser İnsanlarımızın coşku ve heyecanını artıran SOCAR RAFİNERİ, kardeşliğimizi pekiştirdiği gibi, aynı zamanda Kafkasların, Orta Asya'nın ve Avrupa'nın enerji hatlarına hayatiyet veriyor.
Evet, İzmir Aliağa, Hollanda Rotterdam'ın nefesini kesiyor. Türkiye ve Azerbaycan, Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını çizerken, Batı'nın önemli kalelerini gözden düşürüyor. Bu gerçeği Aliyev, çok güzel dile getirdi.
"Türkiye, Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde dünya çapında büyük bir güce ulaştı. Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor.
Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür.
Türkiye bölgede çözümcü rol oynuyor.
Türkiye ve Azerbaycan dünya çapında kardeşlik örneği gösteriyor. Ben dünyada 2 ülke tanımadım ki Türkiye ve Azerbaycan kadar bağlı olsunlar.
Bu büyük bir servettir. Bizim gücümüz birliğimizdir ve bu bizim servetimizdir." Aliağa'da yaşanan muhteşem gelişmeden Cumhurbaşkanımız Erdoğan çok gururluydu, heyecanlı konuştu:
"SOCAR Star Rafinerisi son 30 yılın ve Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum boru hatları, TANAP ve Star Rafinerisi ile stratejik ortaklığımızı daha da güçlendirmiş oluyoruz. Dünyanın ticaret savaşları ve krizlerle sarsıldığı dönemde açılışını yaptığımız projeler ülkelerimizi ortak hedeflerine yaklaştırıyor"

KUŞAK-YOL'UN KALBİ
21'inci yüzyılın en büyük projesi, YENİ İPEK YOL/KUŞAK-YOL örümcek ağları gibi adım adım çerçevelenirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Kuşak ve Yol Birliği'nin (BRICA) İstanbul Zirvesi'nde yaptığı konuşmada nefes açıcı vuruşları dikkati çekti: "Bugün çok kutuplu bir küresel ekonomik sistem görüyoruz.
Kuşak ve yol gelişimi bize ulaşım alt yapısını adım adım iyileştirme imkânı veriyor. Türkiye'de kuşak ve yol girişimini destekliyor. Samimiyetle ve bu çerçevede güçlü bir koordinasyon içindeyiz" Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye, çok boyutlu dış politikası çerçevesinde yeni İpek Yolu girişiminde önemli köprübaşları oluşturuyor. Yaklaşık 69 ülkenin yer almasını öngören bu girişimde, TÜRKİYE MERKEZ ÜSSÜ KONUMUNDA olan Türkiye büyük işler yapıyor. Şöyle: Pekin ve Londra'yı kesintisiz birbirine bağlayan Demir İpek Yolu'nun Bakü-Tiflis- Kars hattı açıldı. Marmaray ve 3. Köprü İstanbul Yavuz Sultan köprüsünden demiryolu geçişi planlandı. Hava İpek Yolu da, İstanbul 3. yeni havalimanı kompleksin de hayata geçiyor.

ERDOĞAN'IN 'DENİZ İPEK YOLU' PLANI
Yüzyılın Projesi'nin Türkiye ayağı değerlendirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın jeopolitik hamleleri çok dikkati çekiyor. "Türkiye'nin Somali ve Cibuti'de ÜS KURMASI, BİR KUŞAKBİR YOL projesi açısından da çok hayati özellikle içermektedir. Türk Donanmasının Doğu Akdeniz'de bayrak göstermesi, Türkiye'nin doğu Akdeniz MÜNHASIR EKONOMİK ALAN haritalarının hazırlanması, İskenderun, Mersin ve İzmir -Çandarlı limanları, KKTC -Magosa limanın genişletilmesi, ilk TÜRK UÇAK GEMİSİNİN 2020 yılında Doğu Akdeniz'de göreve çıkacak olması, geniş boyutta KUŞAK-YOL'UN GÜVENLİĞİNİ DE içermektedir"