Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 24 Şubat 2018

İyiyiz, iyi...

Felaket tellallığı yapmayı alışkanlık haline getiren birileri, bulabildikleri her fırsatta insanımızın kafasını karıştırmaya yönelik algı operasyonları yapmayı hız kesmeden sürdürüyorlar... Ancak, Türkiye'nin mevcut gerçekleri ve geleceğe yönelik projeler iyi, hatta oldukça iyi durumda olduğumuzu ve inşallah daha da iyiye gideceğimizi gösteriyor.
Sabah gazetesi, a Haber, Takvim, Yeni Asır ve Para dergisi tarafından düzenlenen 'Fırsat Yılı 2018' temalı "1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu", izleyenlere enerji ve maden sahalarındaki imkanlar ve fırsatlar konusunda geniş bir bilgilenme imkanı sağladı.
Bakanlığının himayesindeki forumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bakanlık olarak ilgi sahalarına giren konularla ilgili mevcut durum ve planlananlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Konuya hakimiyeti herkes tarafından teslim edilen Bakan Albayrak'ın yaptığı açıklamalar ve verdiği müjdeler, katılanlar yanında, enerji ve maden sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşların temsilcilerini de heyecanlandıracak nitelikteydi.
Petrol ve doğalgaz açısından fakir olan ülkemizin, bu ürünleri üretenler ve en çok ihtiyaç duyanlar arasında bir köprü olmasının sağladıkları ve sağlayabileceklerinin, enerji açığımızda doğan mahzurları ortadan kaldırabilmesine yönelik projeler, hakikaten heyecan verici.
Ülkemiz üzerinden geçen 8'i hazır 10 boru hattı ve bundan sonra gerçekleşmesi ihtimal dahilinde olan diğer enerji nakil hatlarının, Türkiye'yi enerji ithal eden ülke konumundan ihraç edebilen ülke konumuna getirebilecek olması, oldukça önemli bir konu çünkü.

'SU AKAR, TÜRK BAKAR!' GERİDE KALDI..
Müteveffa Süleyman Demirel'in 70'li yıllarda sarf ettiği: 'Yazın Bulgaristan bize elektrik satıyor, kışın da biz onlardan elektrik alıyoruz, ne var bunda' şeklindeki meşhur sözü, yokluğu ifade etmek için söylenmişti şüphesiz. Ama bu sözler, ülke şartlarının gerektirdiklerinin yerine getirilmemiş olduğunun da göstergesi idi.
Şimdi özellikle elektrik temini konusunda bir biri ardına devreye alınan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) projeleri, ülkemiz coğrafi şartlarının su konusunda sunduklarının yanında güneş ve rüzgarın sunduğu imkanların da en iyi şekilde değerlendirilmesini öngörüyor.
Bir zamanlar sıklıkla söylenen:
'Su akar, Türk bakar!' ve benzeri, doğal kaynaklarımızı gereği gibi kullanmadığımızı ifade eden sözlerin tarihe karıştığı bir zaman dilindeyiz, şükür.
Akarsu kaynakları yanında, güneş ve rüzgarın da öneminin anlaşıldığı ve gerekenin yapıldığı bir dönem bu.
Güneş ve rüzgar enerjisi konusundaki adımların daha da hızlandırılıp, enerjide karşıladığı oranın artırılması hedefi başlı başına iyi bir gelişme.
Hele de bu kaynakların enerjiye dönüştürülmesi sürecinde yerli imkanlarla yapılan alet edevatın kullanılmasının hedeflenmesi, çıtanın yukarılara konulduğunun ve gelişmelerin sıkı bir şekilde izlendiğinin göstergesi.
Forumda yapılan açık oturumlar öncesi ekranlarda dönen ilgili kuruluşların tanıtım videoları, konuyu hiç bilmeyenlere bile nereden nerelere geldiğimiz yanında, nerelere gitmek istediğimizi açıkça anlatır nitelikteydi.
Forum sırasında yapılan açık oturumlarda sektör temsilcilerinin yaptığı sunumlar, Enerji Bakanımız Berat Albayrak gibi, konuyla alakalı şirketlerin de yerli imkanları harekete geçirmekte kararlı olduklarının göstergesi...
Evet, müzmin muhalifler ve dahi memnuniyetsizler ne derlerse desinler.
Türkiye iyi yolda... İyi şeyler yapıyoruz ve giderek çok daha iyi şeyler yapacağız, inşallah...