PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 10 Ağustos 2010

İkinci el koca

36 yaşında bir bayanım. Hiç evlenmedim. Biri bana talip oldu. Ama adam daha önce evlenip ayrılmış. Bu nedenle kaygılanıyorum. Ne yapmalıyım hocam?
CEVAP
Toplum içerisinde hiç evlenmemiş olmak inanın mutsuz ve problemli bir aile kurmaktan daha iyidir ve tercih edilmelidir. İnsanların erken ve hatta çocuk yaşta evlenmelerine çok karşıyım. 36 yaş evlenmek için inanın hiç de geç kalmış bir yaş değil. Size talip olan bey ilk eşinden neden ayrılmış bunu kendisine açıkça sorun. Size nasıl bir hayat vaat ediyor. Ruhsal sağlığı nasıl? Şiddete yada madde kullanımına meğilli mi? Evlenmiş olmak için evlenmeyin. Lütfen fiziksel çekicilikten çok ruhsal sağlığına dikkat edin. Beyefendi iyi biriyse daha önce boşanmış olması sizin için kaygılanılacak bir durum değildir.

CEP'LER TEHLİKELİ Mİ?
Cep telefonuyla konuşmak beyin sistemimizi bozabilir mi? Bu bozulma davranış bozukluğuna yol açabilir mi?

CEVAP
"Vazgeçilmez ihtiyaç olan ve en çok neye ihtiyaç duyarsınız?" sorusuna yüzde 45 "cep telefonu" diyen kimselerin liderliğe taşıdığı cep telefonu kullanımının da bir ölçüsü var. Aynı kumarda, bilgisayar oyunlarında yada internette olduğu gibi cep telefonunun amacı ve dozu dışında kullanımı bağımlılık yapar. Ancak beyin kimyasını bozması yada bozmamasıyla ilgili şu an elimizde bilimsel veriler yok.

MARKASIZ GİYMİYOR

17 yaşında ergenlik döneminde bir kızım var. Maalesef marka takıntısı var. Bu normal mi?
CEVAP

Son yıllarda artan trend özellikle gençler arasında şöhret peşinde olmaktır. Ergenlikle kompleksler çok hakimdir. Ergen kendine baktırmak ister. Bu davranışlar kimlik arayışının sonuçlarıdır.
Üzerine fazla gitmeyin, zamanla taşlar yerine oturacaktır.

GÖZ TİKLERİM VAR
33 yaşında bir bayanım. Çalışıyorum. Çok yoğun ve bilgisayar başında çalışıyorum. Yaklaşık 5 yıldır artarak devam eden göz tiklerim var. İlaç kullandım, geçmedi. Bu durum benim sosyal yaşamımı çok etkiliyor.
CEVAP
Tikler; ani, istemsiz, tekrarlayıcı hareket, ifade veya jestlerdir. Basit motor tikler (göz kırpma, yüz buruşturma, boyun çevirme, ağız germe vs), Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Obsesif Kompülsif Bozukluk'ta tikler sık görülür. Tiklerle başvuran bir hastada detaylı bir nörolojik muayene de yapılmalıdır.

İNTİHARI DENEDİ

1.5 yıllık evliyim. Eşimle 2 yıl önce akrabalar vasıtasıyla tanıştık. Kendisi ve ailesi aslen Hollanda'da yaşayan Türkler. Evlendikten sonra hem bana hem Türkiye'ye adapte olamadı. Kavga edince evden kaçıyor, intiharı denedi. Ne önerirsiniz?
CEVAP
Eşinizin ailesinin de desteğini alarak psikoterapötik yardım almanız gerekiyor. Evlilik ve ülke değiştirmek ciddi stres faktörleridir. Keşke nişanlılık süresini biraz daha uzun tutup, onu daha yakından tanımaya çalışsaydınız.

KİLOMDAN UTANIYORUM
Hocam 26 yaşında bekar bir bayanım. Çok kiloluyum. Bu kilolarımdan dolayı insanlarla iletişim kurmaya çekiniyorum. Aklım sürekli yemekte.
CEVAP
Kesinlikle yeme bağımlılığı diye bir kavram vardır. Ayrıca depresyon veya bazı anksiyeteli bozukluklar başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlık kilo almanıza ya da vermenize etkilidir. Obezite tedavisi bir psikiyatristten yardım alınarak sürdürülürse daha kalıcı zayıflama sonuçları verebilir.

OĞLUM OYUN BAĞIMLISI
Oğlumuz şu an 16 yaşında. Özel bir okula gönderiyoruz. Eşimle ayrıyız. Oğlum bende kalıyor. Oyun bağımlısı. Derslerle, okulla hatta arkadaşlarıyla ilgilenmiyor. Geleceğiyle ilgili endişeleniyorum.
CEVAP
Buluğ çağı dönemi sonrası imlik krizi dönemi ergenliğin ortasına denk gelir ve ergenliği bu dönemde yönetmek gerçekten zordur. Onu biraz daha izleyin. Hemen müdahale etmeyin.