PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 9 Ağustos 2010

Cinsellik bitti

12 yıllık eşim son birkaç yıldır sürekli huzursuzluk çıkarıyor. Cinsel hayatımız bitti. Ne önerirsiniz?
CEVAP
Karşı tarafı da dinlemek de onun neden böyle davrandığını analiz etmekte fayda var. Önce karşılıklı konuşmayı deneyin, başarılı olamazsanız uzman bir psikiyatristten Aile Terapisi almakta fayda var.

BOŞANMAK EN DOĞRUSU
2 yıllık evliyim. Nişanlıyken de çok kavga ediyorduk, bir şekilde barışıyorduk. Ama benim cep telefonlarımın karıştırılması bardağı taşıran son nokta oldu. Boşanmak istiyorum.
CEVAP
Evlilik öncesi en az 1 yıl nişanlı kalınması çok önemli. Çünkü sevgili olmak başka, nişanlı olmak başka, evli olmak bambaşka. Nişanlılık, evlilik provası gibidir. Orada sık sık kavga ediliyorsa evlilikte de edilecektir. Sizinle ilgili sadakatsizlik kaygısı bulunan eşinize neden sizin mesajlerinizi ve maillerinizi karıştırdığını sorun.

Ama bağırmadan sakin bir dille. Bundan çok rahatsız olduğunuzu ve bir daha yapmamasını söyleyin. Size verdiği cevaplar boşanma kararında belirleyici olacaklardır. Size karşı sert ve özür dilememekte ısrar ediyorsa ileride daha büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

YAŞ ÇOK ÖNEMLİ
Sizce evlilik için ideal yaş aralığı nedir? Ben 28 yaşındayım ve henüz kendimi evlenme olgunluğunda hissetmiyorum.

CEVAP
Aslında soruya kendiniz güzel bir cevap vermişsiniz. İnsanın kendini evlenme olgunluğunda hissetmesi çok önemli. Öncelikle Ergenlik 14-25 yaş arası süren uzun bir süreçtir.
Bu sebeple 25 yaşın altında evlenmemeyi tavsiye ederim. Evlenmek oyun değil hayatın tüm gerçekliğidir. Bu sebeple evlilik yükünü, evlilikte hastalık ve sağlığı beraber paylaşmaya hazır hissetmek ve hazır olmak şarttır. Tabi bu durum kültürel etkilere bağlı olarak değişebilir. İlk evlilik için 25-35 yaşları arası ideal gibi görünüyor.

SÜREKLİ TARTIŞMA VAR
34 yaşında 10 yıllık evli bir kadınım. Eşimle ilgili son derece ciddi sorunlarım var. Benimle hiç ilgilenmiyor...

CEVAP
Eşiniz ilişkinizin başlarında nasıl davranıyordu diye sormakta fayda var. O zamanlarda da bu kadar kıskanç mıydı? Çünkü bu kıskançlık konusuna çok fazla kafa yoran bir hekimim.
Kıskançlığı aşkın ya birlikteliğin olağanıymış gibi görülmesine son derece karşıyım. Eşinize sıkıntılarınızı ve psikiyatrik yardım almayı önerin.

ÇOCUK İÇİN DURUYORUM

36 yaşında bayanım ve mutlu değilim. Eşimle çocuk için boşanamıyorum. Lütfen bir akıl verin...
CEVAP
Evliliğinizde yaşanan mutsuzluk ciddi anlamda sizin ve çocuğunuzun ruhsal durumunu yıkıcı olarak etkiliyorsa, aldatma, şiddet, madde kullanımı... gibi gerçekçi sebeplerden kaynaklanan bir mutsuzluksa ve çocuğunuza babasını kötü bir insan olarak göstermeyecek ve bu sürecin altından akıllıca kalkabileceğinizden eminseniz boşanın.

OĞLUM KİLO ALIYOR
Hocam oğlum 17 yaşında. Aşırı kilolu olduğu için geçtiğimiz günlerde midesine operasyonla kelepçe taktırdık. Ama çok endişeliyiz. Bir şey olmasından korkuyorum...

CEVAP
Çocuğunuz ergenlik döneminde olduğu için zaten diğer dönemlere göre daha zor bir süreçteydiniz. Buna aşırı kilolarından kaynaklanan kompleksler eklenince oğlunuz kimi zaman dünyadan kaçan, kimi zaman asabi ve size karşı saldırgan olmuştur. Mide kelepçesini takan cerrah arkadaşımız, risklerini ve sonuçlarını size anlatmıştır. Kontrollerini sürekli yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Bu konudaki kaygınızı kesinlikle ona belli etmeyin.