PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 8 Ağustos 2010

Kocamı aldattım

* 7 yıllık mutlu bir evliliği olan bayanım. Maalesef başka birine aşık oldum ve beynimde eşimi aldattım. Hem de aylarca. Şimdi evliliğimi sonlandırmak istemiyorum. Yardım edin.

CEVAP
Bu durum, tepeden tırnağa bir davranış bozukluğudur. Yapılmaması gereken bir şeyi ısrarla yapmaya devam etmek, ruhsal bozukluktur. Kendi ailenizin mutsuzluğu üzerine bir mutluluk kuramazsınız. Sorumluluklarınız ve değerleriniz olmalı. Her iki tarafı da hiçbir zaman kandırmayın. Ancak öncelikle kendinizi kandırmayın. Kalbinizin sesi belki de sizi büyük bir yanılgıya sürüklüyor. Ben bu tarz ilişkileri asla onaylamıyorum. Bu gibi durumların yardım alınması gerektiren davranış bozuklukları olduğunu düşünüyorum.

EVLİLİK KORKUTUYOR
* Benim sorunum evlilik. Tanıdığım erkeklerin beni aldatıp, kaçmalarından korkuyorum. Bu yüzden birine sevmek zor geliyor. Sizce bir sorun var mı?

CEVAP

Evlenmeden önce dışarıdan duyduklarınız ve gördükleriniz sizde evlilikle ilgili olumsuz bir kanaat oluşturmaktadır. Ailenizdeki sorunlar sizde böyle bir duruma neden olmuş olabilir. Evlenmek istiyorsanız öncelikle cesaretinizi toplayın ve daha sonra harekete geçin. Diğer türlü üzülen ve sorun yaşayacaksınız.

İLKLERİ ONUNLA YAŞADIM
* 29 yaşındayım bir bayanım. 9 ay önce çok güzel ilişkim vardı, evlilik düşünüyorduk. Ağabeyi bana iftira attı. Ayrıldıktan sonra masum olduğum ortaya çıktı. Her şeyin ilkini onunla yaşadım. Bu durum maalesef onu unutmamı engelliyor. Ancak onsuz bir hayat kurmalıyım.

CEVAP
Yaşadığınız bu travmayı asla unutamazsınız. Psikiyatrik destekle bu taravmanın, kızgınlığın, sinirliliğin, stresin ve kırgınlığın önüne geçilebilir. Geçmişe tamamen bir sünger çekmelisiniz.

AŞK VE KISKANÇLIK
* Eşim çok kıskanç. Ne önerirsiniz?

CEVAP
Eşiniz ilişkinizin başlarında nasıl davranıyordu? O zamanlarda da bu kadar kıskanç mıydı? Çünkü bu kıskançlık konusuna çok fazla kafa yoran bir hekimim. Kıskançlığı aşkın olağanıymış gibi görülmesine karşıyım. Psikiyatrik yardım alın.

BÜYÜK SORUN
* En büyük sorunum kayınvalidem. Psikiyatriste gidemiyorum, çünkü boşanırken bu tedaviden dolayı oğlumu alırlar. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Psikiyatristlerin hasta görüşme formlarını ve hastalarıyla ilgili özel bilgilerini hiç kimse isteyemez. Ayrıca ağır bir akıl hastalığı, madde bağımlılığı ya da toplum ahlakını verilme eğilimi vardır. Güvenebileceğiniz bir psikiyatri uzmana gidebilirsiniz.

SAPIK GİBİ DAVRANIYOR
* Akrabam olan bir hastam var. Son 4 ay içinde çok değişti. Bel altı konuşmalara başladı. Tam bir sapık gibi davranıyor. Psikiyatrist "Depresyon" demiş ve ilaç almaya başlamış. Acaba beyinle ilgili bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Böyle bir hasta bana gelse ben derhal MR görmek isterim. Frontal bir beyin tümörü olabilir. Durduk yere kişinin dürtüselliği, farklı bir tavır sergilemesi, sallanarak yürümesi kafanın travma sonrası bir hasar aldığına işaret etmektedir. Ancak ciddi bir konversiyon (histeri) ya da dissosiasyon (kişilik bölünmesi, çoklu kişilik) nöbeti ya da ağır bir psikiyatrik hastalık da gözden kaçırılmamalıdır.

CİNSELLİK YOK
7 yıllık evliyiz. Maddi yönden durumumuz iyi. Birbirimizi seviyoruz ama cinsel hayatımız yok.

CEVAP

Evlendiğiniz ya da nişanlandığınız zamanlarda eşinizin davranışları nasıldı? Bunları hızlıca kafanızdan geçirin. O zaman ona söz verip de yıllar içinde unuttuğunuz bir şey var mı, aileden biri onu kırmış olabilir mi? Siz eşinizi eleştiren biri misiniz? Karşı tarafı da dinlemek de onun neden böyle davrandığını analiz etmekte fayda var. Önce konuşmayı deneyin, başarılı olamazsanız uzman bir psikiyatristten aile terapisi alın.