PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 6 Ağustos 2010

Tabular yıkılmalı

15 yaşındaki oğlum ergenlik döneminde. Cinsel konularda sorunlarını bize açmasını, dışarıdan yanlış bilgileri almamasını istiyorum. Cinsellik tabusunu nasıl yıkabiliriz? Lütfen yardım edin.
CEVAP
Oğlunuz buluğ dönemine girdi. 16 yaşının bitimine kadar siz ne kadar yaklaşmaya çalışırsanız çalışın size açılmayacak ve bu konuları konuşmayacak. Çünkü bu dönemde kompleksler ve utangaçlık yaygındır. Cinsel konularını anne olarak siz konuşmamalısınız.

Bu durum kesinlikle travmatik olur, bu görev babasına düşmektedir. Babaların oğullarıyla cinsellik konusunu konuşmaları çocukların bu tip konuları dışarıdan ve eksik öğrenmelerini engellemekte ve çocuğun özgüvenini arttırır.

DÜŞÜNCE SİSTEMİNİZ...
Evimde duvarımın boyası çizilse canım sıkılıyor, kafama takıyorum. Ne önerirsiniz?
CEVAP
Düşünce sisteminizi değiştirmeniz gerekiyor. Büyük kentlerle itiş kakış yaşıyoruz. Eşyalar çizilir, kırılır. Oluruna bırakın. Sizin kişilik yapınız obsesif ve mükemmelliyetçi olduğu için böyle davranıyorsunuz. Büyük ihtimalle sizin model aldığınız anne ya da babanızda böyleydi.

Aşırı derecede katı, sabit, kuralcı, değişmez, düzenli ve rahatsız edecek derecede titizdirler.
Kurallar, listeler, sıralamalar, ayrıntılar hayatlarını yönlendirir. Cimri, mükemmeliyetçi, katı ölçü ve sınırlarda yaşayan, belli hareketleri belli zamanlarda ve belli şekilde asla şaşmaksızın yapar, yapmadıkları zaman rahatsız olur. Eski ve değersiz şeyleri dahi atmazlar. Resmidirler ve mizah duyarlılıkları yoktur. Onlara göre hayat ya siyah ya beyazdır. Tekrarcıdırlar, kurallarının bozulmasında toleransları yoktur.

KÜLTÜRLÜ BİR ANNE

3 evlat sahibi ve kültürle bir anneyim. Son günlerde taciz ve tecavüz haberleri çok ürkütüyor. Haberlerin yayınlanması doğru mu?
CEVAP
Benim her zaman bilimsel anlamda edindiğim tecrübeler yasaklama ve yasakçılığın karşısında durmamı gerektirir. Bu tarz haberlerin medyaya yansıması insanların ibret alması, uyarıya geçmesi ve evlatlarını korumak için önlemler almasını doğurur. Bu medyanın pozitif rolüdür ve eğitim amacıdır. Ancak haberin veriliş şekli çok önemli. Mağdurlar ve failler çocuktu. Bu biraz daha hassas olunmasını gerektirir. Ama bu tarz haberler öğretici ve modelleyici olmaz, endişelenmeyin.

İNTİHARI DÜŞÜNÜYORUM
Çok fazla karamsar, tedirgin ve hayattan beklentisi olmayan sürekli intaharı düşünen biri oldum. Hafızam çok zayıfladı. Bütün tetkikler yapıldı, sağlıklıyım. Ne önerirsiniz?
CEVAP
Anlattığınız şikayetler depresyonu çağırıştırmış olsa bile 'depresyon var' demek doğru olmaz. Psikiyatrik muayenenin ardından teşhis konulmalı ve tiroid testlerine bakılmalı.

DOKTORUNUZU DİNLEYİN

Ruhsal sıkıntılarımdan dolayı ilaç aldım. Bu ilaçla ilgili olumsuz haberler çıktı.
CEVAP
Basında bazı antidepresanlarla ilgili böyle haberler çıktı. O zamanda söylediğim birşey var. Tıptaki gelişmeler insanların iyiyliği için. Sizleri daha az yan etkiyle en iyi şekilde tedavi etmek için. Doktorunuzu dinleyin.

AKIL HASTALIĞI DEĞİL

Geceleri banyoya girmekten çok korkuyorum. Arkamdan biri geliyormuş gibi ürperirim. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Mantıksız olduğunu bildiğiniz halde durduramadığınız bu fikirler özellikle de kültüre uyumluysa obsesif fikirler olarak adlandırılır. Banyoda, karanlıkta sankibiri varmış ya da arkanızda biri varmış gibi hissetmek bir kaygılı fikirdir ve sizi davranış olarak korkutur. Bu bir akıl hastalığı değildir.

MUTSUZSANIZ SÖYLEYİN

Eşim bazen iş yemeği nedeniyle eve gelemeyeceğini söylüyor. Bu beni çok üzüyor. Çocuklarımız da var ve boşanmam imkansız.
CEVAP
Öncelikle "Boşanamam" dediğiniz için birinci çözüm yolunu, daha doğrusu elinizdeki en güçlü sığınağı elemiş oluyorsunuz. Eşiniz ne yaparsa yapsın onu boşamayacağınızı bilirse sizce kendini değiştirmeye çalışır mı? Ayrıca evlilikler eşlerin birbirlerini değiştirmeye çalıştıkları yer değildir. Mutsuzsanız eşinize söyleyin. Size zaman ayırmasını isteyin. Onun çin önemliyseniz sizi zaten dikkate alacaktır