PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 4 Ağustos 2010

Kocamdan sıkıldım

30 yaşında, 2 çocuk annesiyim. 14 yıllık evliliğimden çok sıkıldım. Çünkü eşim çok kıskanç. Böyle bir evliliği yürütmeli miyim?
CEVAP
Benim ısrarla bu köşede yazdığım bir fikrim var. Evliliklerde şiddet, aldatma, madde kullanımı ya da bağımlılığı varsa ayrılmak için gerisi teferruattır. Cinsel sorunlar, fikir ayrılıkları, uyumsuzluklar ikinci derecede ayrılma sebebidir. Önce tedavi arayışınız olmalı. Eşinize onunla mutsuz olduğunuzu, bu sebeple psikiyatrik yardım almak istediğinizi söyleyin buna yanaşıyorsa yol kat edilebilir. Yanaşmıyorsa boşanma fikri gündeme gelir.

EVLİLİĞİN SIKINTI HALİ
2 çocuk annesi, 15 senelik evli bir polis eşiyim. Evliliğimizde aşamadığımız sorunlar yaşıyoruz. Bu beni çok yıprattı.
CEVAP
Benim evliliklerin devamıyla ilgili bazı sınırlarım var. Eşiniz sizi aldatıyorsa, şiddet uyguluyorsa ve evlilik eziyetse o evlilik devam edemez. Çocuklarınızın ziyan olacağınızı nereden çıkardınız? Türkiye bir hukuk devletidir. Aslında yargıya varmak için eşinizi de dinlemek gerekli. Sorunlar sizden de kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple kendi başınıza aşamadığınız sorunlar için psikiyatrik yardım almanız şart olabilir.

BİR NEFES HUZURSUZLUK
24 yaşındayım. Nefes darlığı şikayetiyle hastaneye gittim. Bana çarpıntı ilacı verdiler. Ancak panik atak da olabilirmişim. Doğru mu?
CEVAP
Doktorunuza buradan teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bazı doktorlar çarpıntı ve nefes daralmasının psikiyatrik olabileceğini atlıyor. Bu sebeple size türlü türlü tahlil ve tetkikler yaptırıyorlar fakat çarpıntı ve nefes daralmalarının en önemli sebeplerinden biri olan anksiyeteli bozuklukları unutuyorlar. Bu sebeple siz uzman bir psikiyatriste görünün.

ENGELSİZ VİCDANLAR
Engelli annesiyim. Evladıma çok iyi bakmaya çalışıyorum. Ancak diğer çocuğuma yeteri kadar vakit ayıramıyorum. Bu beni çok bunaltıyor. Sıkıntımı nasıl atlatabilirim?
CEVAP
Kliniğimde yapılmış bir araştırma engelli annelerinin diğer annelere göre ağır stres altında olduğunu, daha depresif ve mutsuz olduğunu ve kronik sorunlar yaşadıklarını kanıtlamıştı. Bu durum sizin suçunuz değil. Diğer çocuğunuz sizi anlayacaktır.

ÇOK YORGUNUM... NEDEN!
24 yaşındayım ve 5-6 senedir kendimi yorgun hissediyorum. Bende hormonal olarak acaba bir eksiklik olabilir mi?
CEVAP
Hormonal eksiklik değil de yorgunluğa sebep olabilecek bazı vitamin eksikliklerinden bahsetmek mümkün olabilir. Bununla birlikte anksiyete ve kaygılı bir kişilik yapınız varsa kendinizi yorgun hissedersiniz. Akut ve kronik stresler insana yorgunluk verir. Detaylı psikiyatrik muayene ve bazı kan ve idrar tahlillerinizin görülmesini öneriyorum.

HASTALIK HASTALIĞI
Önemsiz bir hastalık geçirdim. Ancak kendimi ölümcül bir hastalığa yakalanmış gibi hissediyorum. Psikoloik destek alıyorum ama bu takıntıdan kurtulamıyorum.
CEVAP
Durumunuz, "hipokondriyazis" yani hastalık hastalığı gibi görünse de ilerleyen cümlelerde ciddi bir hastalık paranoyası, psikotik obsesyonlarla devam eden ağır bir psikiyatrik tabloyu işaret etmektedir. Psikiyatrik yardım almanız kesinlikle şart.

KARDEŞİM ÇOK SİNİRLİ

17 yaşındaki erkek kardeşim birkaç aydır son derece agresif hareketlerde bulunuyor. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor?
CEVAP
Ergenlik, 14-25 yaşları arasında süren uzun ve zor bir süreçtir. Bu dönemde bazı ergenler son derece agresif ve sinirlidir. Özellikle bu sinirliliğin altında esrar kullanımı ya da çocuklukta fark edilmemiş bir dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da olabilir.