PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 3 Ağustos 2010

Annem aldatıldı

Babamın başka kadınla ilişkisini yakaladım. Zor durumdayım ne önerirsiniz?
CEVAP
Sizin için zor bir durum. Annenize söylemek size ve ailenize ne kazandırır, ne kaybettirir. Anneniz bu durumu öğrendiğinde ağlama krizine girecek. Depresif bir ruh haline bürünecek, belki boşanma kararı alacak.

Aileniz için yıkıcı günlerin başlangıcı olacak. Söylemezseniz zamanla belki babanızı affedeceksiniz. O da girdiği bu yolun hatalı olduğuyla yüzleşecek. Olasılıklar böyle, kararı siz verin.

ÇOK CİDDİ BİR DURUM
Oğlum 30 yaşında. 3 yıldır çalışmıyor. Alkol ve sigarayı çoğalttı. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Kesinlikle büyük bir yanılgıdasınız. Alkol bağımlılık yapan bir maddedir. Alkol bağımlılığı çok ciddi ve ağır sonuçlar doğuran, tedaviye karşı çok dirençli bir bağımlılıktır. Ayrıca her bağımlının sigara ve alkol bağımlılığı beraberliği bulunur. Lütfen oğlunuzun bu durumuna göz yummayınız. Eve kapanıp, çok az sosyal ilişki kurması ve kendisini alkole vermesi pek çok psikiyatrik bozuklukla açıklanabilir, detaylı bir psikiyatrik muayene gerekebilir. Depresyondan, kişilik bozukluğuna, prepsikotik süreçten, amotivasyonel sendroma kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

MUTSUZLUK 8 KAT FAZLA
Hamileyken kansere yakalandım. 2 yılı aşkın bir süredir tedavi görüyorum ama yenemedim. Bakmak zorunda olduğum bir kızım, kötü giden bir evliliğim var.
CEVAP
Hayat mutsuz anların mutlu anlardan 8 kat fazla olduğu bir mücadeledir. Ben herkesin kaldırabileceği kadar acıyla yüzleştiğine inanmaya başladım son yıllarda inanın. Öncelikle kanser tedavisinde tedaviye sıkıca sarılmak ve bunun yanında psikiyatrik yardım almak son derece önemlidir. Mutsuz giden evlilik hastalığınızdan daha sonra gelen bir önceliğiniz. Kızınıza hiçbir şey olmaz. Aileniz bakar, eşinizin ailesi bakar, devlet bakar. Siz yeter ki iyileşin, iyileşmeye odaklanın.

ÖFKEM DİNMİYOR
Çok sinirliyim, öfkemi kontrol edemiyorum. Bu konuda ne önerirsiniz?
CEVAP
Psikiyatrik detaylı muayeneniz yapıldıktan sonra son zamanlarda nelerin sizi öfkelendirdiğini tespit edin. İlaçla ve destek olarak psikoterapiyle öfke denetim yöntemlerini öğrenebilir ve geliştirebilirsiniz. Öfke denetim bozukluğu, altında başka türlü bir psikiyatrik bozukluk ya da bozukluklar bulunduran bir dürtü denetim bozukluğudur. Çözümü tıpta arayınız.


KİLO VERMEK İSTİYORUM
29 yaşında bekar biriyim. Kilolarım bir hayli fazla. Diyet yapamıyorum.
CEVAP
Depresyon veya bazı anksiyeteli bozukluklar başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlık kilo almanıza ya da vermenize etkilidir. Obezite tedavisinde psikiyatrist yardımı alınmalı. Eğer yeme davranışının altındakipsikolojik dinamikler doğru tespit edilir ve hekimler arasındadoğru konsülte edilirse tedavi daha başarılı sonuçlar verecektir.

YA EVDEN KAÇARSA!
18 yaşındaki yeğenim bir süredir ünlülere özeniyor. Son derece duygusal bir yapıya sahip. Gelecekte şöhret hevesiyle evden kaçmasından korkuyoruz. Bunun önüne nasıl geçebiliriz?
CEVAP
Histeriyonik Kişilik Bozukluğu'nda hastalar; ilgi odağı olmadıkları durumlarda rahatsız olurlar.
Başkalarının yanında cinsel yönden baştan çıkarıcı ve cinselliği çağrıştıran söz ve davranışlarda bulunurlar. İlgiyi üzerlerine çekmek için sürekli fiziksel cazibe ve çekiciliğini kullanırlar, başkalarını etkilemek için yoğun bir çaba harcarlar. Gösteriş yapan, yapmacık, isteklerini çocuksu sesler çıkararak anlatan, tiyatral kişilerdir. Başkalarının dikkatini üzerlerine çekmek için çabalarlar.
Kadınlarda erkeklerden 20 kat daha fazla görülmektedir. Kişiler terapiye ve ya ilaçlı tedaviye yaklaşmak istemezler. Çünkü zaten yaptıklarının bir kişilik bozukluğu olduğunun farkında değillerdir.
Hatta hastalıkları tedavi edilerek ellerinden alındığında mutsuz bile olabilirler. Histeriyonik Kişilik Bozukluğunda yaşın ilerlemesiyle birlikte semptomlar da yavaşlar. Korkmaya gerek yok.