ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 1 Ekim 2017

Fazla mesailer dikkate alınmaz

Ben bir gıda fabrikasında çalışıyorum, yılın 5-6 ayı 12 saat çalışıyoruz. Muhasebecilerimiz kıdem tazminatı hesaplamasında, yaptığımız fazla mesailerin bir öneminin olmadığını soyluyorlar. Bu doğru mu? A. CAN
İş kanununa göre kıdem tazminatının hesabında süreklilik arz eden her türlü ayni ve nakdi ödemeler dikkate alınır.
Fazla çalışma ücreti süreklilik arz eden ödemeler arasında olmadığı için kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

Ali Bey; bir kamu kurumunda taşeron işçi olarak çalışmaktayım. İşveren olan kurum bina temizliğinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbir almıyor. Yasal haklarım nelerdir? İşveren bize eğitim vermek zorunda mı? Eğer işveren eğitim vermek zorunda ise nasıl bir eğitim almak zorundayız? 5Ö943054 Nolu SMS:
Sayın Okurum, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' na göre işverenler çalışanlarına iş sağlığı eğitimi vermek zorundadır. Eğer çalıştığınız yerde bu eğitim verilmiyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, Alo 170 veya BİMER aracılığıyla şikayette bulunabilirsiniz.
Şikayette bulunursanız konu Bakanlıkça hemen incelenecektir.

Emekli olmak için dilekçe verdim. Dilekçem kabul edilmesine rağmen sonradan emekli olamayacağıma dair yazı gönderdiler. Sebebi de yaşı büyütmem. İşe başladıktan sonra askere erken gidebilmek için iki yaş büyütmüştüm.SGK'ya gittim bana emekli olabilmem için iki yıl daha beklemem gerektiğini söylediler. Bu doğru mu? Mahkemeye versem emekli olamaz mıyım? 5...225717 Nolu SMS:
Sayın Okurum, yaşı büyüttüğünüzden dolayı emeklilik talebinizin reddedilmesi doğru ve kanun gereği yapılması gereken bir durumdur. Mahkemeye başvurmanız size fayda sağlamaz çünkü bu konuyla ilgili daha önceden Anayasa Mahkemesi kararı var ve bu kararla 'ilk defa sigortalı olunduktan sonra yapılmış yaş düzeltmelerinin emeklilik hesaplarında geçerli sayılmamasının Anayasaya aykırı olmadığı" belirtilmiştir. Bu sebeple ilk işe başladığınız tarihte kaç doğumluysanız emeklilikte de bu tarih geçerli olacaktır.

​NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
15.01.1990 sigorta girişim, 5470 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? 5Ö731802 Nolu SMS:
İşe girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. İşe giriş askerden sonra ise sadece iki aylık askerlik borçlanması ile 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. 25 yıl şartınız tamamlanmış, prim gününüz de tamamlanmak üzere, bu durumda yaşınız tamamlanınca emekli olursunuz.