Yemişim Alzheimer’ı!

En güçlü antioksidanlardan E vitamini beyin ve kalp sağlığını koruyor, kanseri kovuyor... Alzheimer riskini de azaltan bu vitamin en çok kuruyemişlerde, avokadoda ve zeytinyağında bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2017 Güncelleme 24 Kasım 2017, 01:34
Yemişim Alzheimer’ı!

İÇİNDEKİLER

Her vitamin vücuda ayrı bir fayda sağlıyor. En güçlü antioksidanlardan E vitamini de hücre zarlarını, kan yağlarını ve diğer hücre elemanlarını koruyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Erk, bu vitaminin kanser, kalp hastalığı, Alzheimer, katarakt ve yaşlanmaya karşı kalkan görevi gördüğünü belirtiyor. "E vitamininin iki büyük etkisi vardır; kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır ve serbest kökleri yok ederek antioksidan özellik gösterir" diyen Prof. Dr. Erk, bu vitaminin en çok avokado, tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, bitkisel yağlar ve özellikle yüksek kalite zeytinyağında bulunduğunu ifade ediyor. Hayvansal yağların E vitamininden fakir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erk, bu vitaminle ilgili şu bilgileri veriyor...

E vitamini kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL'yi oksidasyondan koruyarak inme riskini azaltmakta, katarakt gelişimini yavaşlatmaktadır.
KÖTÜ kolesterolün damarlara tutunmasını ve sızmasını engeller.
KANI inceltir, kalp krizi riskini yüzde 40 oranında azaltır. Bunun için uzun süreli ve normalden daha fazla E vitamini tüketilmesi önerilmektedir.
ARAŞTIRMALAR Alzheimer ve erken bunamalı hastaların kanlarında C ve E vitaminlerinin düşük olduğunu göstermiştir. Her iki vitamin de serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan özelliğe sahiptir.
BAZI çalışmalar prostat ve akciğer gibi belirli kanserlerden koruduğunu göstermiştir.
GÖZLER için faydalıdır, sarı nokta hastalığı ve kataraktın engellenmesinde yardımcıdır.
E VİTAMİNİ yağlardan oluşan hücre zarında, C vitamini ise hücre içinde su içeren bölgelerde antioksidan etki gösterir.
BEYİN hücrelerini korur ve Alzheimer'a karşı tedavide etkilidir.
YÜKSEK tansiyonu olanlarda takviye düşük dozdan başlamalıdır. Aspirin ile birlikte alındığında kanamaya eğilim artar.
AMELİYAT öncesi ve sonrası kullanılması sakıncalı olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar E vitamini kullanımı için doktora danışılmalıdır. Retinitis pigmentosa adlı göz hastalığı olanlarda kullanımı sakıncalı olabilir.

​DOĞAL OLANI TERCİH EDİN
"Ortalama bir insanın beslenmesi E vitamininden yetersizdir. Birçok kişi eksiklik yaşar. Dışarıdan E vitamini takviyesi almadan bu vitamin ihtiyacı karşılanmaz. Doğal ve sentetik E vitaminleri vardır. Sentetikler doğal olanlar kadar etkili değildir. Hamileler, emziren kadınlar, sigara içenler, doğum kontrol hapı kullananlarda gereksinim artır. Kan sulandırıcı kullananlarda ilaçların etkisini arttırır. E vitamini C vitamini ile birlikte alınmalıdır. Dayanıksız bir vitamindir. Pişirme ve işlemlerle kaybolur. Isı, ışık, işleme, dondurma ile ortadan kalkar. Demir preparatları ile birlikte alınmamalıdır, emilimi azalır."

​BEYNİ KORUYOR HAFIZAYI DA GÜÇLENDİRİYOR
"E vitamini özellikle beynin yağlı bölümlerinde ciddi antioksidan etki yaratarak hasar ve iltihaplanmayı azaltır. Hafızanın korunmasında ve yaşlanmaya bağlı bilişsel bozuklukların azalmasında etkilidir. Şeker hastalığı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Yaşlı ve diyabetiklerde insülin etkisi arttırmaktadır. Başta C vitamini, alfa lipoik asit ve koenzim Q10 gibi diğer antioksidanlarla birlikte kullanılmalıdır. Diğer vitaminleri ve mineralleri koruyucu etkiye sahiptir. Selenyum, E vitamininin etkinliğini arttırır."

​FAZLASI TANSİYONU YÜKSELTİR
"Aşırı dozlarda alınan E vitamini karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı ve hipertansiyon yapabilir. bu yüzden sınırlı alınmalıdır. Günlük doz 1000 İÜ'den fazla olmamalı; kanamaya yol açabilir."