Yumurta-nohut bunamayı unut

Depresyon, uykusuzluk, sinirlilik ve bunama hastalıkları, B vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor. Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve kuruyemişlerle yaşlanmaya ‘dur’ deyin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2017 Güncelleme 21 Kasım 2017, 01:53
Yumurta-nohut bunamayı unut

İÇİNDEKİLER

Vücudumuza her gün yeteri kadar vitamin alamazsak, kendimizi yorgun, halsiz ve bitkin hissederiz. Ayrıca bağışıklık sistemimizde meydana gelebilecek güçsüzlükler, hastalıklara karşı daha da savunmasız bir hale gelmemize neden olabilirler. Prof. Dr. Osman Erk hangi vitamin neye iyi gelir anlatıyor, herkesi bu konuda bilinçlenmeye davet ediyor. Yaşlanma ile beyin küçülme eğilimine girer. B vitaminleri bu süreci yavaşlatmada etkilidir. B3, B6, folik asit ve B12 vitaminleri sağlıklı bir beyin ve sinir yapısı için son derece önemlidir. Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, tam tahıllar, kuruyemişler B vitaminleri için iyi bir kaynak. Bu vitaminler enerji düzeyini arttırır, erken yaşlanma ve kalp hastalığı riskini düşürürler. Ayrıca beyinde serotonin adı verilen mutluluk hormonu salınmasına yardımcı olurlar. Serotonin az olursa depresyon kaçınılmazdır.

B1 MORAL VERİR!
B1 vitamini karbonhidrat ve enerji metabolizmasında yardımcı olarak görev yapar, beyinde iletişimi sağlar. Sinir sistemi ve zihinsel faaliyetler üzerinde etkili olduğu için 'moral vitamini' olarak adlandırılır. Bel ağrısı, siyatik, nevralji gibi durumlarda da kullanılır. Gıdaların pişirilmesi ile B1 vitamini azalır. Tam tahıllar, kabuklu yemişler, karaciğer, et, tavuk, balıkta bulunur. Eksikliğinde 'beriberi' hastalığı ortaya çıkar. Beriberi Sri Lanka dilinde, 'aşırı bitkinlik, güçsüzlük' anlamına gelir. Depresyon, sinirlilik ve hafıza bozuklukları oluşur.

SÜT B2 KAYNAĞI
Öncelikle karbonhidrat ve enerji metabolizmasında rol alır. Büyümeye ve üremeye yardımcı olan bir vitamindir. Sağlıklı saç, cilt ve tırnak için gereklidir. Göz yorgunluğunu azaltır ve migren tipi baş ağrılarının azalmasında yardımcıdır. Süt en iyi kaynaktır. Koyu yeşil sebzelerde yeterli miktarda bulunur.

B3 YOKSA UYKUDA YOK!
Yağ, cinsiyet hormonları, kortizol, tiroid hormonları ve insülin sentezinde rol oynar. Eksikliğinde Pallegra adı verilen bir hastalık oluşur. Bu 3D (demans, diyare, dermatit) bulguları ile karakterize bir hastalıktır. Başlangıçta uyku bozukluğu, karakter değişikliği ve unutkanlık ile ortaya çıkar. Sağlıklı bir beyin ve sinir yapısı için gereklidir. Yağları yakar, kolesterolü ve tansiyonu düşürür, sağlıklı bir cilt ve sindirim için gereklidir.

B12'Yİ EKSİK ETME KALP KRİZİNİ ÖNLE
B12 vitamini folik asit ile birlikte kalp krizini önlemede yardımcıdır. Hayvansal gıdalarda bulunur. Eksikliğinde sinir sistemi zarar görür. Kanser ve ülser gibi mide hastalıkları, proton pompa inhibitörleri denilen ve çok sık kullanılan ülser ilaçları B12 vitaminin emilimini engeller. Yine şeker hastalığı tedavisinde ve insülin direnci olan obezlerde sık kullanılan metformin gibi ilaçlar da kontrolsüz kullanıldıklarında B12 vitamini eksikliğine yol açar. Unutkanlık, demans, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü ortaya çıkar. El ve ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma olur. Karaciğer, böbrek, yürek, et, balık, peynir ve sütte bolca bulunur.

​HAZIR GIDALARDA VİTAMİN ARAMA
Tarım ilaçlarının aşırı kullanılması ve modern tarım uygulamaları topraklarda yaşayan ve B12 vitamini sentez eden birçok bakteri türünün ortadan kalkmasına yol açtı. Ambalajlı gıdalarda birçok vitamin ve mineralin yanı sıra B12 vitamini de son derece azdır. Gıdaların işlenmesi, saklanması, kesilmesi, pişirilmesi vitamin, mineral, antioksidan ve fitobesin miktarını etkiler. Öte yandan B12 hapları, 'beyni güçlendiriyor', 'bunamaya iyi geliyor', denilerek bazen bilinçsizce kullanılıyor.

BELİRTİLERİ NELER ?
Genel olarak B12 vitamini eksikliği bu belirti ve bulgularla birliktedir, başlangıç sinsidir.

Yorgunluk
Uykusuzluk
Baş dönmesi
Konsantrasyon bozukluğu
El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
Dilde ağrı, şişlik
İştahsızlık
Demans, Alzheimer
Koroner kalp hastalığı belirtileri (göğüs ağrısı, nefes darlığı)
İnsülin direnci, obezite
​Limon sarısına çalan solukluk

​B5 HORMONLARI DÜZENLER
Bütün bitki ve hayvanların dokularında bulunur. böbrek üstü bezlerden steroid hormonu sentezi ve antikor yapımında rol oynar.