Etikete aldanma sağlığından olma

Tamamen sağlıklı beslenmek günümüzde efsaneden ibarettir’ diyen Prof. Dr. Osman Erk, ‘vitamin bakımından zengin’ etiketiyle satılan besinlere dikkat çekti. ‘Tamamen kandırmaca’ dedi ve ekledi: İşlemden geçirilip tüm besin değeri yok ediliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2017 Güncelleme 19 Kasım 2017, 01:11
Etikete aldanma sağlığından olma

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı ve uzun bir hayatın yolu, doğru-yeterli beslenmekten geçiyor. Beslenmede ise gıdalar başrol oynuyor. Son yıllarda birçok kişi vitamin eksikliği yüzünden takviye kullanmak zorunda kalırken; İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Erk, vitamin-mineral konusunu mercek altına alıyor. Prof. Dr. Erk, hangi vitaminin hangi besinde bulunduğunu, hangi hastalıklardan koruduğu, ne kadar tüketilmesi gerektiğini, minerallerin vücuttaki etkisini tek tek anlatıyor. "Günümüzde yeterli ve dengeli beslenmek çok mümkün değil" diyen Prof. Dr. Erk, besin ihtiyacının da kişiden kişiye göre değiştiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Osman Erk, yazı dizimizin ilk bölümünde önemli açıklamalar yapıyor...

EFSANEDEN İBARET...
Tamamen sağlıklı beslenmek günümüzde efsaneden ibarettir. Ancak çok az kişi böyle bir efsane diyeti başarı ile sürdürebilir.
İşlenmiş şeker, beyaz un, mısır şurubu, tatlılar, alkollü içecekler, konserve ürünler ve fast-food gıdalar ne kadar çok tüketilirse o kadar fazla vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkar.

GÜYA 'ZENGİN'
İşlenmiş gıdalar tüm besin değerini kaybeder. Şeker, ekmek, makarna ve pirinç bunlar arasında en çok tüketilenlerdir. Gıdaların işlenmesi ile yüzlerce besin maddesi ortadan kalkar. Bu yok olan besin maddelerinin yerine 3-5 tanesi daha sonra eklenerek ambalajlarla güya 'zenginleştirilmiş' olarak etiketlendirilir.
'Zenginleştirilmiş' demek daha önce erken hasat, işleme, saklama ve diğer nedenlerle kaybolmuş olan vitamin ve minerallerin yerine bir takım vitaminminerallerin ilave edilmesidir.
Tam buğday rafine edildiğinde, içindeki lif, mineral, vitamin, fitobesin, antioksidan, antikanserojen besinler ortadan kalkar.
Kural; doğal, taze, yerel, zamanında, bozulmamış, organik, temiz bitkisel besinleri tüketmektir. Sık sık restoranlarda ve dışarıda yemek yemek de aynı şekilde vitamin ve mineral eksikliğine yol açar. Restoranlarda dondurulmuş ve konserve yiyecekler yeniden ısıtılır ve sürekli ısı kaynağı üzerinde bulundurulur.

​MİNERAL NEDİR?
Mineraller organik değildirler, cisimlerden oluşurlar. Vitamin ve mineraller enerji sağlamazlar, enerjinin ortaya çıkmasına yardımcı olurlar, metabolizma süreçlerinde önemli roller alırlar. Vitamin ve mineraller vücudun yapı taşları değillerdir. Hücre büyümesi ve dokuların yenilenmesinde yer alırlar. Doğru ve yeterli oranlarda alındıklarında yaşlanma sürecini yavaşlatırlar, hastalıklara karşı vücudu korurlar. Hem kronik hastalıklar hem de akut enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidirler.