Kilolara veda et gücünü keşfet

Her hastalığın altından çıkan fazla kilolar, erkeklerde kısırlığa da yol açıyor. Prof. Dr. Günaydın, ‘Şişman erkek, hormon dengesinin bozulması sonucu cinsel sorunlar yaşar’ diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2017 Güncelleme 11 Kasım 2017, 00:28
Kilolara veda et gücünü keşfet

İÇİNDEKİLER

Beslenme alışkanlıkları üreme fonksiyonlarını etkiliyor. Aşırı kilo birçok hastalığa yol açarken, erkeklerde testosteron dengesini bozarak kısırlığa neden oluyor. Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Günaydın, "Erkeklerde fazla kilo sperm sayısında azalmaya, sperm hareket ve döllenme kabiliyetinde düşüşlere ve kısırlığa neden olur" uyarısı yapıyor. Prof. Dr. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürüyor...

HORMONAL YAPIYI BOZUYOR
"Yağ dokusunun yapımının uyarılması testis bölgesinde yağlı dokunun ve oksidasyona bağlı olarak sperm hücrelerinde stresin artmasına yol açıyor. Bu hastalarda uyku apnesi nedeniyle gece uyku düzeni bozuluyor. Bu da geceleri olan testosteronun yükselmesini engelliyor. Böylece sperm sayısı, hareketi ve morfoloji bozuluyor. Yine bu erkeklerde vücuttaki östrojen/androjen dengesinin bozulması cinsel sorunlara da yol açıyor."

GENETİK DE ÖNEMLİ
"Şişman erkeklerin testis bölgesindeki yağ oranının fazla oluşu o bölgedeki ısıyı artırır. Aşırı sıcaklık sperm üretimini ve kalitesini azaltır. Ancak kısırlık için obez olmanın yanı sıra genetik yatkınlık da önemlidir. Tüm bunların haricinde sigara ve alkol ile çevre kirliliği de infertiliteye yol açar."

SPOR YAP KALİTEN ARTSIN!
Yapılan araştırmalar, aktif spor yapan erkeklerin sperm kalitesinin, yapmayanlara göre çok daha iyi olduğunu gösteriyor.