Kalbin için olumlu düşün

‘Bardağın dolu tarafını görmenin’ faydası bilimsel olarak da ispatlandı. Yapılan bir araştırma pozitif ve şükreden kişilerin, sağlıklı bir kalbe sahip olduğunu gösterdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2017 Güncelleme 05 Eylül 2017, 03:06
Kalbin için olumlu düşün

İÇİNDEKİLER

Konu kalp sağlığı olunca birçok insanın aklına egzersiz ve iyi beslenmek gelir. Ancak kalbe iyi gelenler sadece bunlar değil... ABD'de, Harvard, Chapman, Drexel ve Northwestern üniversiteleri tarafından yürütülen çalışmada iyimser kişilerin, kötümser kişilere göre daha sağlıklı bir kalbe sahip oldukları ortaya çıktı. 52 ila 84 yaş arası 5 bin 100'den fazla kişinin katıldığı araştırmada, yaş, egzersiz yapma, sigara kullanımı, beslenme şekli, vücut kitle endeksi, kandaki şeker oranı ve yüksek tansiyon gibi sağlık kriterleri de dikkate alındı. Güzel şeyler düşünen, şükreden, halinden memnuniyetini dile getiren kişilerin EKG'si yüzde 50 ila 76 oranında daha iyi çıktı. Çalışmada iyimserlerin en çok kullandığı ifadeler ise şu şekilde sıralanıyor:

-Belirsiz durumda hep en iyiyi umarım.
-Genelde hayatımda kötü şeylerdense iyi şeylerin olmasını beklerim.
-Geleceğime karşı her zaman iyimserimdir.

KÖTÜMSERLERİN KULLANDIĞI İFADELERDEN BAZILARIYSA ŞÖYLE:
-Neredeyse hiçbir zaman olayların istediğim gibi gelişeceğini düşünmem.
-Eğer risk varsa, bu benim için kötü olacak demektir. Kötü şeyler olacak.
-Hayatımda iyi şeyler gerçekleşeceğini nadiren düşünürüm.

YUMURTA MUTLU EDER
Triptofan, mutluluk hormonu olan serotonini arttırır. Triptofan ihtiyacını karşılamak için yumurta, ceviz, yulaf ve peynir yiyin. Mutluluk hormonu arttıkça iştah azalır. Ayrıca uyku bozukluklarında ve depresyonda vücuttaki triptofan düzeyi düşer.

ISPANAK DEPRESYONDAN KORUR
Folik asitin azlığı depresyona neden olur. Bir kap pişmiş ıspanak ya da bir bardak portakal suyu sizi mutlu edebilir.

KEPEKLİ PİRİNÇ HUZUR VERİR
Karbonhidratlar kan akışını hızlandıran etkiye sahiptir. Sakin kalmamıza yardım ederler. Karbonhidrat ihtiva eden yiyecekler arasında ekmek, makarna, pirinç, meyve ve tahıllar ilk akla gelenler arasında. Fakat karbonhidratların da 'iyi' olanlarını tercih edin. Kepekli olanlar kan şekerini düşürüp, halsizlik ve yorgunluk hissetmemize neden olmazlar.

BALIK SAKİNLEŞTİRİR
Proteinler sindirim sırasında aminoasitlere parçalanırlar. Bu da uyanık kalmamıza ve enerjimizi artımamıza yardımcı olur. Proteini yüksek gıdaların başında balık, et yumurta ve kümes hayvanları geliyor. Yeterli oranda aminoasit alınmaması depresyona, konsantrasyon kaybına, hormon dengesizliklerine ve uyku bozukluklarına yol açabilir

ECZANEYE DE ĞİL PAZARA GİDİN
-Kuşkonmaz : Kalorisi oldukça düşük olan bir besindir. İçeriğinde B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ile çeşitli lifler bulunur. 1 kase haşlanmış kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Vücuttaki zararlı yağ hücrelerinin atılmasına ve kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalbe de iyi gelir.

-Yer Elması: A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir. Serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korur.

-Sarımsak : Damar tıkanıklığını önler, kan basıncını ve kan yağlarının düşmesini sağlar.

-Kuru fasulye ,nohut, mercimek : Kuru baklagiller içerdikleri posa sayesinde kandaki kötü kolesterol LDL düzeyinin düşmesine yardımcı oluyor. -

-Domates : Kırmızı rengini veren likopen kalp hastalıkları riskini azaltıyor, kolesterolü düzenliyor