Böğürtlen-elma Parkinson olma

Erkekler dikkat! Yaşlılık hastalıklarına yakalanmamak için bedeninize gençken yatırım yapın. Böğürtlen-elma yiyerek Parkinson’dan, balık tüketerek de kanserden korunun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2017 Güncelleme 03 Mayıs 2017, 00:19
Böğürtlen-elma Parkinson olma

İÇİNDEKİLER

Gençliğin verdiği enerji ile beslenmesine dikkat etmeyen erkekler yaşlılık hastalıklarına erken yakalanıyor. Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Beslenmeniz hastalıklara karşı savaşmanıza, iyi görünmenize, daha genç, dinamik ve aktif hissetmenize yardımcı olur. Yaşamınız boyunca sürdürdüğünüz beslenme biçiminiz, iyi veya kötü nasıl bir yaşlılık geçireceğinizin habercisidir" diyor. En az her gün 2 porsiyon meyve ve 2-3 porsiyon sebze, haftada bir kez domates ya da domates sosu içeren bir besin yenilmesini öneren Kandıralı, şu uyarılarda bulunuyor...

Domates prostat sağlığını destekler. Domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, muz ve kabak kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Çay, elma, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, üzüm, karadut, frambuaz gibi meyveler Parkinson'a yakalanma riskini düşürür.
Tam tahıllar kan basıncını düşürür.
Sebzeler, soya ve balık prostat kanserini önler.
Lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası erkeklik hormonlarının düzenli çalışmasını sağlar.
Yeterli miktarda D vitamini (güneş ışığı, somon, uskumru, D vitamininden zenginleştirilmiş süt ürünleri vb.) alan erkeklerin kalp hastalığına yakalanma riskleri azalır.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, karabuğday, kinoa, yulaf, kepekli makarna vb. tercih edin. Bir Omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik asit (ALA) kalp koruyucu etkiler içerir.
Kalp sağlığı için her gün 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu veya 30 g (yaklaşık bir avuç) ceviz yenebilir.
Trans yağ ve kısmi hidrojene yağlardan kaçının. Bu yağlar atardamarlara zarar verip, kolesterol seviyelerini arttırabilir. Ağırlıklı olarak unlu mamullerde, pişmiş hazır gıdalarda ve kızarmış besinlerde bulunurlar.
Aşırı et tüketimi kalp hastalıklarını ve kalın bağırsak kanserini beraberinde getirir.Kırmızı et haftada 1-2 defadan fazla tüketilmemeli.
Kırmızı et, peynir ve kızarmış besinlerden uzak durun. Zeytinyağı, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kanola, avokado gibi kalp dostu yağları tercih edin.
Genç erkeklerin günlük 38 gram, 50 yaş üstü olanların ise 30 g lif tüketmesi önemlidir. Buğday kepeği, tam tahıllı gevrek ve ekmekler, keten tohumu, meyve- sebzeler, yulaf, arpa ve kuru baklagiller lif alımı için kaynaklardır.

KALORİ İHTİYACI DEĞİŞİYOR
Kadınlara göre erkeklerin kalori ihtiyaçları daha fazladır. Orta derecede aktif erkelerin günlük 2 bin ile 2 bin 800 kalori arasında alması gereklidir. Enerji ihtiyacı boya, kiloya ve aktivite düzeyine bağlıdır. Daha fazla proteinin daha fazla kas yaptığı düşüncesi ile erkekler aşırı miktarda ete yönelirler. İşin içine egzersiz girmediği sürece sadece protein ağırlıklı yemek bir işe yaramaz. Erkekler protein kaynağı dendiğinde genellikle kırmızı et tüketimine yönelmektedirler bu yüzden tam tahılllardan ve sebzelerden gelen proteini göz ardı edilmektedir. Aşırı et tüketimi de hastalıkları beraberinde getirir

BEL ÇEVRESİ 94 SANTİMİ GEÇMEMELİ
Erkeklik hormonu testesteron nedeniyle erkekler kadınlara göre göbek çevresinden daha fazla kilo alır. Eğer bel çevreniz 94 cm'i geçmiş ise kilo verme vaktiniz gelmiş demektir. Bu yağ genellikle karnın derinliklerine gömülür ve diyabet, kalp hastalıkları, demans (bunama) riskini arttırır. Yaktığınızdan daha az kalori alırsanız vücudunuz ilk olarak karın yağlarını eritmeye başlayacaktır.