Tansiyonu çıkana süt-brokoli-elma

Hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ve stres tansiyonu yükseltiyor. Son yıllarda hipertansiyon hasta sayısının arttığını söyleyen uzmanlar, doğru gıdalarla denge sağlandığını belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2016 Güncelleme 12 Aralık 2016, 02:15
Tansiyonu çıkana süt-brokoli-elma

İÇİNDEKİLER

Yüksek tansiyondan şikayet edenlerin sayısı son yıllarda arttı. Bu durumun beslenme yoluyla kontrol altına alınabildiğini, yüksek tansiyonun tetiklediği kalp, beyin, göz ve böbrek hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, "Tansiyonu düşürmek için tavsiye edilen besinler arasında sebze-meyve ve süt ürünleri ilk sırada gelmektedir. Sodyum tüketimini sınırlandırmak tansiyonu sağlıklı düzeylerde tutabilmek adına da oldukça önemlidir" dedi. Uzmanlar, tansiyonu düzenleyen gıdaları şöyle sıraladı...

DOĞRU GIDALAR
Sebzeler: Her gün yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere 2-3 kase farklı renklerdeki sebzelerin çiğ ve haşlanmış olarak tüketilmesi tansiyon hastalarına iyi gelir. Brokoli, patates, ıspanak, domates ve kabak gibi sebzeleri mutlaka sofranızda bulundurun.
Meyveler: Lif, vitamin ve mineral zengini tansiyonu düşürmek için en önemli yardımcınız olabilir. Muz, elma, çilek, kavun, şeftali, ananas, mango ve turunçgiller yüksek tansiyonu dengelemek için iyi seçenekler arasında yer almaktadır.
Süt Ürünleri: Kalsiyum, damar tıkanıklığını önlemek için gereklidir.Bu yüzden yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri günlük beslenmenize eklemek tansiyonu normal değerlere çeker. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüketilen süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olmasıdır.
Tahıllar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahılları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlar yerine tam tahıllı besinleri düzenli olarak tüketmek tansiyon kontrolünde yardımcı olacaktır.
Balık: Protein tansiyonu düşürmek için önemli olmasına karşın proteinin hangi kaynaktan alındığı da oldukça önemlidir. Kaliteli protein kaynağı olarak somon, ton, mezgit gibi soğuk su balıklarını tüketebilirsiniz.
Kuruyemiş: Badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler sağlıklı yağ kaynağı olarak her gün tüketilebilir.
Baharatlar: Aşırı tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiği biliniyor. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine kurutulmuş baharatlar kullanın.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Hipertansiyon, bir doktor tarafından, tansiyon aleti ile ölçülerek teşhis edilir. Eğer ölçüm sonucunda kan basıncınız 140/90 veya daha fazla çktıysa, hipertansiyonunuz olduğu ortaya çıkar. Daha kapsamlı bir teşhis için fiziksel muayeneden de geçebilirsiniz. Kan testleri ve EKG de teşhis için kullanılır.

YÜKSELTEN FAKTÖRLER
Sigara kullanımı
Obezite ve fazla kilolar
Diyabet
Hareketsiz yaşam tarzı
Fiziksel aktivite eksikliği
Tuz alınımının yüksek oranlarda olması (günlük sodium alımı 1,500 mg'dan fazla olmamalıdır.)
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum eksikliği
D vitamin eksikliği
Yüksek miktarda alkol tüketimi
Stres
Yaşlanma
Doğum kontrol hapları gibi ilaçlar
Ailedeki genetik yatkınlık
Kronik böbrek hastalıkları
Adrenal ve tiroid problemleri ve tümörler

BELİRTİLERE DİKKAT!
Şiddetli başağrıları
Yorgunluk ve kafa karışıklığı
Baş dönmesi
Mide bulantısı
Görme ile ilgili problemler
Göğüs ağrıları
Nefes alma problemleri
Düzensiz kalp atışı
İdrarda kan olması

NORMAL OLANI KAÇTIR?
Sağlıklı bir insanın kan basıncı 120/80'in altındadır. 120, kasımlı ölçümü (atardamarlardaki en yüsek basıncı) belirtirken 80, diyastolik ölçümü (atardamarlardaki minimum basıncı) belirtir. Kan basıncı 120/80 ile 139/89 arasındaysa buna prehipertansiyon (hipertansiyona yakalanma riskini belirtmek için) denir. Eğer kan basıncı 140/90'u aştıysa bu hipertansiyondur.