Beline kuvvet!

Ağır yük kaldırmayla ve zorlayıcı hareketlerle ortaya çıkan bel fıtığı dayanılmaz ağrılara yol açıyor. Her bel ağrısının fıtık olmadığını söyleyen Doç. Dr. Ertürer, doğru teşhisin önemine dikkat çekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2016 Güncelleme 17 Şubat 2016, 01:21
Beline kuvvet!

İÇİNDEKİLER

Belden başlayıp bacak ve ayaklara yayılan ağrılara dikkat! Şişli Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi Bölümü'nden Doç. Dr. Ramazan Erden Ertürer, bel ağrılarının fıtık belirtisi olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Ertürer, fıtıkla ilgili merak edilenleri anlattı... "Omur kemiklerinin arasında hareketi kolaylaştıran disk şeklinde özel bir bağ dokusu bulunur. Bu disk iç ve dış tabaka olmak üzere iki kısımdan oluşur. Dıştaki tabakanın yapısı bozulunca içte bulunan yumuşak tabaka dışarıya taşar, yani fıtıklaşır. Fıtıklaşan kısım, omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa bel fıtığı denir. İlerleyen durumlarda belbacaklarda ağrının yanında uyuşma ve kuvvetsizlik oluşabilir. Yürüme güçlüğü görülür. Tedavi olunmazsa hareket kaybı ve idrar kaçırma meydana gelebilir.

EGZERSİZ ÖNEMLİ
İlaç, istirahat ve egzersiz tedavileri ağrıların giderilmesinde etkili oluyor. Ağrısız dönemleri uzatmak için oldukça basit hareketlerle sırt kasları geliştirilir. Böylece fıtık bölgesine binen yük azaltılır. Omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesi, tıpkı bitkilerin eğri büyümesini engellemek için yanlarına diktiğimiz çubuklar gibi omurgamızın Dayanıklılığını artırır.

ÇOK CAN ACITIYOR...
Gençlerde bel fıtıkları daha çok ağır ve zorlayıcı bel hareketleriyle ortaya çıkıyor. Yaşlılarda ise yıllar içerisinde oluşan zamana bağlı hasarlar ve bozulmalar bel fıtığına sebep oluyor. Can acıtan bel ve boyun fıtıkları masabaşı çalışanlarını da çok seviyor...

KAS AĞRISI OLABİLİR
Bel ağrısı ile başvuran hastaların çoğunluğunda kas spazmı gibi fıtık harici nedenlerle ağrı oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bel ağrısı fıtıktan daha önemli bazı hastalıkların bulgusu da olabilir. Bu nedenle klinik muayene çok önemlidir.

SAKIN KÜTLETME!
Fizik tedavi uygulamaları ile omurga çevresindeki yapılar güçlendirilir. Böylece diske binen yükler belli ölçüde azaltılır. Omurilik çevresine ve sinir köklerinin çıktığı bölgelere enjeksiyonlar da uygulanır. İyi geldiği düşünülen çektirme ya da kütletme yöntemleri ise tehlikeli sonuçlara yol açar.

HANGİ DURUMDA AMELİYAT GEREKİR?
Tüm yöntemlerin uygulanmasına rağmen ağrı geçmiyorsa, bacaklarda his ve kuvvet kaybı oluşmuşsa, fıtıklaşmış disk bölümünün cerrahi olarak boşaltılması ile sinir rahatlatılma yoluna gidilir. Lomber disk cerrahisinde açık cerrahinin yanında mikroskobik ya da endoskopik cerrahi yöntemleri uygulanabilir.