Kuruntu yapma hazımsızlık yaşama

Kabızlık sorunu hastalık olarak sayılmasa da, yaşattığı sıkıntıyla can yakıyor. Kuru erik, kuru kayısı gibi meyveler ve ısırgan tohumu, hatmi kökü, zencefil gibi bitkiler hazımsızlığı gideriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2016 Güncelleme 08 Şubat 2016, 00:00
Kuruntu yapma hazımsızlık yaşama

İÇİNDEKİLER

7'den 70'e her yaştan herkesin yaşadığı sorunlardan biridir kabızlık. Karın ağrısı, şişkinlik, sancı gibi sıkıntılarla kişinin günlük hayatını zindana çevirir. Stres, hareketsiz yaşam, bazı ilaç türleri ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenlerden dolayı kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Hastalık sayılmayan kabızlık daha çok bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, sıkışmasıdır. Sık sık kabızlık yaşıyorsanız en iyisi bir gastroenteroloji veya iç hastalıkları uzmanına başvurmanız olacaktır. Kabızlığı geçirmek ve tekrarlamasını önlemek için uzmanların beslenme önerileri şöyle:

POSALI GIDALAR YİYİN
* Günde 20 ila 40 gr posalı gıda yemeye çalışın. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda posa içerirler. Ayrıca salata tüketimini artırarak, meyvesebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

* Su, besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması için önemlidir. Dolaşımı hızlandırır. Günde 2.5- 3 litre su tüketmek sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı marmelatı veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de rahatlatır.

KETEN TOHUMU VE YOĞURT
*
Doğal ve posalı meyve suyu için. Posasız meyve suyu şeker yüklemesinden başka fayda sağlamayacaktır. Örneğin elma ve armut suyu sıkarak, süzmeden içebilirsiniz. Unutmayın ki şeker kabızlığı daha da kötüleştirir.

*
Salata, yoğurt gibi yiyeceklerinize kabızlık için keten tohumunu ekleyin. Sabah aç karnına keten tohumu eklenmiş yoğurt yemek kabızlığa iyi gelir. Aynı sonucu almak için makul miktarda keten tohumu çayı da içebilirsiniz.

ÜZERİNE SU İÇİN
* Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlık için iyi gelecektir.

*
Her akşam kuru kayısı yiyin ve üzerine 1 bardak su için.

* Pırasa herkesin favorisi bir sebze sayılmaz ama kabızlık söz konusu olduğunda, pirinçsiz hazırlayacağınız zeytinyağlı pırasa bağırsakların düzenli çalışması için size yardımcı olacaktır.

KANSER HABERCİSİ OLABİLİR
Akut kabızlığın ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, "Toplumda birçok insanda görülebilen kabızlık tedavi edilmediği durumlarda kansere bile neden olabilir" uyarısı yaptı. Uzmanlar, rektal kanama, karın ağrısı ve krampları, bulantı ve kusma ile istemsiz kilo kaybının kabızlığa eşlik etmesi durumunda, dikkatli olunması ve mutlaka doktora gidilmesini tavsiye etti.