Depresyon değil tiroid

Vücudun dengesini bozan tiroid hastalığında erken teşhis oluşabilecek kanser hastalığının önüne geçiyor. Uzm. Dr. Yılmaz tiroid hastalığının bilinmeyenlerini anlatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2015 Güncelleme 01 Mayıs 2015, 00:00
Depresyon değil tiroid

İÇİNDEKİLER

Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroid hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekiyor. Kiloda dengesizlik, geçmeyen yorgunluk ve uyku problemleri gibi belirtiler tiroidin tipine göre değiştiği için bu rahatsızlıklarla mücadelede erken tanı, tedavi ve düzenli takip öne çıkıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Uzmanı Dr. A. Ender Yılmaz, tiroid ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor...

RUH SAĞLIĞINIZ ETKİLENİR
Vücuttaki tüm sistemleri ve dokuları etkileyebilmektedir. Saçlardan kalbe, beyne kadar hemen her doku, tiroid tarafından salgılanan T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) adı verilen hormonlar tarafından etkili bir şekilde kontrol edilmektedir. Buna genel olarak "metabolizma" adı verilmektedir. Tiroid bezinin çalışma durumu ruh sağlığını da yakından ilgilendirir.

TANSİYON VE ŞEKER KONTROLDEN ÇIKTIYSA...
Çoğu kişi var olan şikayetlerinin tiroid kaynaklı olduğundan habersizdir. Halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, çarpıntı, kilo alma, kabızlık, adet düzensizlikleri, uyku problemleri, mide ve bağırsak şikayetleri, hafıza zayıflığı, hatta tansiyon, şeker, kolesterol gibi hastalıkların yeterli derecede kontrol altına alınamaması, ilaçların yetersiz kalması veya zehirli etki göstermesi bile tiroid rahatsızlıklarından kaynaklanabilmektedir.

BELİRTİLER TİROİDİN TİPİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Hipotiroid:
Hareketlerde yavaşlama, depresyon, yorgunluk, kuru cilt ve saç, kabızlık, kas krampları veya kilo alımı olabilir. Hipertiroid: Kilo kaybı, sinirlilik, huzursuzluk, artan terleme, çarpıntı, ellerde titreme, anksiyete, uyuma güçlüğü, artan bağırsak hareketleri, kırılgan saç ve kas zayıflığı içerebilir. Nodül: Boyunda şişlik, yutma güçlüğü veya yutkunurken takılma, boğazda gıcık hissi gibi belirtiler ise nodül denilen tiroid bezi şişliklerinden kaynaklanabilmektedir.

ERKEN TANI KURTARIYOR
Günümüzde ilerleyen tıp sayesinde bu hastalıkların teşhisi çoğu zaman bir kaç kan testi ile konabilir, hatta erken tedavi ile kişi tamamen iyileşebilir. Ayrıca tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi nedeniyle tiroid bezi kanserleri de daha sık teşhis edilir ve erken tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilir oldu.