Çayı yarar suyu zarar

Faydası saymakla bitmeyen elma, bağırsaklarda farklı etki gösteriyor. Suyu kabızlık yaparken, çayı rahatlık veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2014 Güncelleme 18 Nisan 2014, 00:40
Çayı yarar suyu zarar

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda düzensiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle veba gibi yayılan kabızlık, can yakıyor. Tedavi edilmediğinde ise hayatı zindana çeviriyor. Ancak yediklerinize dikkat ederek bu sorunu alt etmeniz mümkün. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kabızlıkla savaşınızda kalkan olacak besinleri şöyle anlatıyor:
Çözülemeyen posa bakımından zengin gıdalar, yiyeceklerin barsaklarından geçişini hızlandırır. Fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda posa içerirler.
Meyve-sebze ve salata tüketimini artırın. Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketin.
Beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih edin.
Pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.
Bol bol meyve ve sebze yiyin. Liflerinden arındırılmış işlenmiş ağır yiyeceklerden uzak durun.
Su dolaşımı hızlandırır, dışkının yumuşak ve hacimli olmasını sağlar. Dolayısıyla günde 2.5-3 litre su tüketmek sağlıklıdır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı marmelatı veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar.
Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlık için iyi gelir.
Her akşam kuru kayısı yiyin ve üzerine 1 bardak su için.

BUNLARDAN SAKININ!
Peynir, et gibi lif içeriği az besinlerin alımını sınırlandırın.

Aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçının. Çünkü bu tür içecekler bağırsak çalışma hızını azaltır.
Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.
Sağlıklı beslenme adına şarküteri ürünleri ve sakatatları tüketmeyin.

BiTKiSEL ÇARE
Ebegümeci: Bazı bitkilerin çaylarını içmek kabızlığın giderilmesinde etkili olur. Bunlardan biri ebegümecidir. Ebegümecinin çiçekleri, yaprakları veya kökü kaynatılıp içilir. Günde 2 bardak çay bardağı tüketilebilir.
Fesleğen: Fesleğen tohumları kaynatılıp, suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Fesleğen çiçeği, tohumu ve yapraklarıyla çayını demleyin. Günde 1-2 bardak içebilirsiniz.
Elma: 2 elma, 1 portakal ve 1 limonu doğrayın. 2 litre suda 2 kalem tarçın ve 2-3 karanfille birlikte 10-15 dk. kaynatıp için. Ara öğünlerde günde 6-7 kez içilmesi şeker dengesini düzenleyerek bağırsakları çalıştırır.