Kabızlığa gövem eriği

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2014 Güncelleme 17 Nisan 2014, 00:22
Kabızlığa gövem eriği

İÇİNDEKİLER

Gövem eriği ormanlarda bilhassa kireçli topraklarda yetişir. Meyvelerinden şurup elde edilir. Bu şurup kabızlık çekenlerin sorununu giderir. Bir bardak suya bir tutam gövem eriği konup haşlanır ve balla tatlandırılıp gargara yapılırsa, boğaz ağrılarına iyi gelir.

Yarpuz mideyi rahatlatır
YARPUZ otu naneye benzeyen, güzel kokulu, çok yıllık bir bitkidir. Mideyi kuvvetlendirir. Nefes darlığını giderici etkilere sahiptir. Vücudu rahatlatır ve ferahlık verir. Mide bulantısını giderir. Balgam söktürür. Adet görmeyi kolaylaştırır, fakat hamilelerde düşüğe sebep olabileceği
tavsiye edilmez.

Karaciğere kuş üzümü
KUŞ üzümü iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Sindirim sistemindeki iltihaplarda faydalıdır. Karaciğer şişkinliğini ve sarılığı giderir. Romatizma şikayetlerini azaltır. Karında toplanan fazla suyu boşaltır.

Ülsere nevruzotu
ESKİ bir şifalı bitki olan nevruzotu, balgam söktürür. Kanı temizler ve kalbi güçlendirir. Bağırsak gazını söktürür ve sancılarını giderir. Zehirli hayvan sokmalarında da faydalıdır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ülsere karşı da faydalıdır. Ödemleri giderici etkilere sahiptir.

Romatizmaya behmen
YABAN havucu olarak da bilinen, behmen, bol miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri ile uçucu yağ içerir. Basur şikayetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Uykusuzluk, romatizma ve yüksek ateş şikayetlerinde faydalıdır.

Dolamaya kuru soğan
PARMAK kenarında oluşan dolama, kızarma, ateş, sancı, şişlik ile kendisini gösterir. Dolamaya karşı kuru soğanı kabuklarıyla közde pişirin. Yanan kısımlar alın. Kalan kısımlarını ezin. Az miktarda zeytinyağı ve ham sabun rendesiyle karıştırıp dolama olan bölgeye sarın.

Süsen balgam söktürür
AZ miktarda kullanıldığı taktirde, astım ve bronşit hastalıklarına fayda sağlar. Balgam söktürmede etkili olan süssen, göğsü de yumuşatır. Yüksek dozda kullanıldığında ise kusturucu etkisi vardır. Bu özelliğiyle hafif dozdaki zehirlenmelerde faydalıdır.