Balık harekatı!

Tarım Bakanlığı, balık tüketimini artırmak için özel harekat başlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2013 Güncelleme 23 Haziran 2013, 00:00
Balık harekatı!

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin balık yeme oranındaki utandıran tabloyu değiştirmeye karar verdi. Avrupa'da kişi başına yıllık balık tüketiminin 26 kilo olmasına rağmen, Türkiye'de 8 kilo ile listenin son sırasında yer alıyor. Bakanlık, bu durumu değiştirmek için özel plan hazırladı. İşte o önlemlerden bazıları:

10 MADDELİK ÖNLEM

Su ürünleri destekleme kapsamına alındı. Sularda balıklandırma çalışmaları yapılmaya başlandı. Balıkçıların kullandıkları akaryakıttan, Özel Tüketim Vergisi kaldırıldı. Balıkçılara düşük faizli yatırım kredisi açıldı. Yüzey alanı kira bedelleri düşürüldü. Aşırı avlanma önlendi. Soğuk hava depolarına yüzde 50 hibe desteği verildi. AB fonlarından destekleme başlatıldı.

İTHALATTA REKOR
Alınan önlemlerle su ürünleri yetiştiriciliğinde Dünya Gıda Teşkilatı (FAO) rakamlarına göre Türkiye en hızlı büyüyen üçüncü ülke durumuna geldi. En çok üretimi artan balıklar ise Çipura ve Levrek oldu. 2002-2011 arasında balık üretimi yüzde 209 oranında arttı. Balığı yemeyen Türkiye, Avrupa Çipura ve Levrek pazarının yüzde 25'ini ele geçirmeyi de başardı.

Uğur BECERİKLİ