Gözlerinize perde inmesin!

Günlük yaşamınıza katarakt olumsuz etkide bulunuyorsu, ameliyat şarttır Aksi halde; göz tansiyonu ve körlüğe varan göz kayıpları oluşabilmektidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2012 Güncelleme 25 Ocak 2012, 00:00
Gözlerinize perde inmesin!

İÇİNDEKİLER

Katarakt nedeniyle bulanık görme; günlük hayatımızı etkilemeye başladığı zaman ameliyat olmak gerekir. Katarakt tanısı konulduysa göz doktorunuza düzenli kontrole gitmeniz ve doktorunuz tavsiye ettiği zaman ameliyat olmanız gerekir. Özellikle yeni ameliyat yöntemlerinde kataraktın çok sertleşmeden alınması ameliyatın başarısını artırır. Çok gecikmiş kataraktlarda göz tansiyonu yükselmesi ve kalıcı görme kaybı gelişebilir. Hisar Intercontinental Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, şu bilgileri verdi:

Ameliyatlar nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatları hastanede yatmaya gerek olmadan ayakta hasta tedavisi olarak yapılır. Ameliyattan 1 saat önce gözlerinize damla konulur. Göz bebekleri büyültülür. Hastanın özel bir durumu yoksa gözler damla anestezisi ile uyuşturulur. Katarakt ameliyatı bir mikro cerrahi ameliyatıdır. FAKO yöntemi kullanılır. Bu yöntemle 2 mm'lik küçük bir kesiden göz içine girilerek ultrason enerjisi ile kataraktlı tabaka eritilerek dışarı alınır. Yerine göz içi merceği yerleştirilir. Ameliyat 15-20 dakika sürer. Sonunda çoğunlukla dikiş konulmaz. FAKO yöntemiyle ameliyat olan hastaların görme seviyeleri çok kısa sürede artar ve bu sayede günlük hayatlarına neredeyse ameliyattan hemen sonra dönebilirler.

Katarakt ameliyatı sonrası gözlük kullanmak gerekir mi?
Katarakt ameliyatı
öncesinde biyometri adı verilen özel bir yöntemle göz içine takılacak yapay merceğin numarası belirlenir. Bu sayede ameliyat sonrası uzak gözlük ihtiyacı önemli ölçüde ortadan kalkar.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?
Katarakt ameliyatı sonrası göz, enfeksiyon riski açısından göz bandı ile kapatılır. Aynı gün koruyucu amaçlı göz damlaları kullanılmaya başlanır ve yaklaşık 15 gün boyunca kullanılır. Bir gün sonra mutlaka ameliyatı yapan hekim tarafından göz kontrol edilir. Özellikle ilk 1 hafta enfeksiyon riski fazla olduğundan göze elle temas edilmemesi önemlidir. Bunun dışında ertesi gün hastalar günlük aktivitelerine dönebilmektedirler. Monofokal mercek uygulanan hastalarda ortalama gözlük verilme süresi 3 haftadır.

KATARAKT TEKRAR OLUŞUR MU?
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle katarakt ameliyatı, sonuçları açısından yüz güldürücü bir hale gelmiştir. Ameliyatın başarısı ameliyathane ortamının güvenilirliğine, cerrahın tecrübesine ve malzemelerin kalitesine göre değişebilir. Özellikle göz içine yerleştirilen merceğin kalitesi ameliyat sonrası görmeyi etkileyen en önemli faktördür. Hastalar; mutlaka gözlerine takılacak merceği sorgulamalıdır.


OP. DR. ALİ SİPAHİER