Reflüyü engelleyen sistem

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2011 Güncelleme 06 Ekim 2011, 00:00
Reflüyü engelleyen sistem

İÇİNDEKİLER

Eğer yemek yemekten keyif alıyorsak sindirim sistemimizdeki organları idareli kullanmalıyız. Bu şekilde çok uzun süreler ve hatta ölene kadar, keyifli sofralarda mutluluk dolu vakitler geçirebiliriz. Yani dişlerimize dikkat edelim. Diş fırçalamayı unutursak eksik ve çürük dişler keyifsiz ve verimsiz sofralar demektir. Çocukluktan itibaren özellikle şekerli gıdalardan sakınmalı ve diş bakımımızı ihmal etmemeliyiz. Yemek yeme düzenine, yediklerimizin temizliğine, yemek miktarına, yemek yeme süresine dikkat etmeliyiz. Yoksa reflü her günümüzü kâbusa çevirebilir. Korktunuz mu? Ya da umursamadınız mı? Reflüsü olanlar olmayanlara anlatsın. Tedbir almayanlarda bu yazdıklarımızı okuyup şimdiden tedbir alsın.

BAŞLAMASINDAKİ BEDENSEL SEBEP
Mide içeriğinin yemek borusuna doğru geçme ihtimali vardır. Bedende bu duruma karşı önlemler var. Bu savunma sistemleri bozulursa reflü ortaya çıkıyor.

KAPAK GÖREVİ SAĞLAYAN SİSTEM
Yemek borusu ve midenin alt ucunda bulunan, bir çeşit kapak gibi koruma sağlayan daraltıcı kuvvettir. Bu kuvvet çeşitli nedenlerle azaldığında safra asitleri ve sindirim salgıları mideye, midedeki asit de yemek borusuna geçer ve hastalık başlar.

HANGİ GIDALAR ZARAR VERİR?
Yağ, çikolata ve alkol içeren gıdalar yemek borusunun alt ucunu gevşetir. Aksi takdirde hangi ilacı kullanırsak kullanalım yemek borusunun alt ucunu gevşettiğimiz için hastalık geçmeyecektir.

BAZI İLAÇLAR TETİKLER!
Hipertansiyon, adet düzensizliği ve bronş hastalıkları tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yemek borusun gevşetir. Bu nedenle hipertansiyon tedavisi için kullandığınız ilaçlardan sonra bu şikayetleriniz arttıysa doktorunuzla tedavinin yeniden düzenlenmesi için görüşün.