Profesyonel çözüm

'Tek tip' çalışması erken terhisleri gündeme getirecek. Çalışma hayata geçerse 100 binin üzerinde terhis olacak. Açık ise profesyonel askerlerle kapatılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2010 Güncelleme 22 Eylül 2010, 19:00
Profesyonel çözüm

İÇİNDEKİLER

Tek tip askerlik çalışması, erken terhislerle ortaya çıkacak, "kısa vadeli asker açığı" sorununu gündeme getirdi. Üniversite mezunu olanlarla olmayanların eşit sürede vatani görevini yapmasını öngören "tek tip askerlik", asker açığına yol açacak. Süre, 9 ay olursa silah altındaki 600 bin askerin 4'te biri, 12 ay olursa 5'te biri erken terhis olacak. Bu durumda TSK'nın asker açığı 12 ay için yaklaşık 120 bine, 9 ay için de 150 bine çıkacak. Açığın kapatılması amacıyla "profesyonel asker" formülü üzerinde duruluyor.

Şu anda 30 bin olan profesyonel askerliği daha cazip hale getirmek için ilgili kanunlarda değişikler yapılabileceği belirtiliyor. "Tek tip" açığının kapatılması için, uzman erbaşlardan oluşan profesyonel askerlerin sayısının artırılması gündeme gelirken, Genelkurmay ilk etapta, 2011 yılı sonuna kadar, 10 bin yeni profesyonel asker almayı planlıyor.