CHP'li Aytun Çıray partisinden istifa etti!

CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray istifa etti. Mahmut Övür Sabah Gazetesi’nde yayınlanan dünkü yazısında CHP’den Aytun Çıray’ın başını çektiği 10 ismin istifa edeceğini duyurmuştu. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray bugün partisinden istifa ettiğini açıkladı. Şimdi gözler CHP’den istifa etmesi beklenen 9 milletvekiline çevrildi.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 23 Ekim 2017, 17:58
CHP’li Aytun Çıray partisinden istifa etti!

İÇİNDEKİLER

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Merkez'de yaptığı görüşmenin ardından partisinden istifa etti.Ankara kulislerini sabah satalerinden itibaren Çıray'ın partisinden isitfa edip Meral Akşener'in kuracağı partiye geçeceğini konuşuyordu. İstifa edeceği iddiaları konuşulmaya başlayınca Çıray'ın telefonunun da kapalı olması dikkatlerden kaçmadı. Çıray öğlenden sonra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Çıray istifasını açıkladı.

Gözler CHP'den istifa etmesi beklenen 9 milletvekiline çevrildi.

AYTUN ÇIRAY KİMDİR
1957 yılında İzmir'de doğan Aytun Çıray, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1981 yılında mezun oldu. Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı 4 yıl boyunca 7 Sağlık Bakanı ile çalıştı. 1997 yılında kendi isteği ile istifa ederek müsteşarlık görevinden ayrıldı.

Özel sektörde çeşitli şirketlerin yönetiminde yer alan Çıray, 1995 yılında DYP'den milletvekili aday adayı oldu.

2002 seçimlerinde ANAP İzmir 2. sıradan aday gösterildi ancak parti baraj altında kalınca seçilemedi.

Çıray, daha sonra Demokrat Parti'ye geçti ve 2007 kongresinde Genel Başkan adayı oldu.

TBMM 24. döneminde 2011 yılında CHP İzmir milletvekili olarak seçilen Çıray, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde tekrar CHP İzmir milletvekili seçildi. 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen seçimlerde tekrar CHP İzmir milletvekili seçilen Çıray, Fransızca biliyor. Aytun Çıray, evli ve iki çocuk babası.

İŞTE SABAH GAZETESİ YAZARI MAHMUT ÖVÜR'ÜN O YAZISI:
Meral Akşener, 15 Temmuz öncesi başlattığı gölgeli siyasi yolculuğunu önümüzdeki hafta partileşerek sürdürecek.
Harekete öncülük eden isimlerin aynı ideolojik kimlikten gelmeleri veya ilk açıklanan kurucular kurulu listesinin hayal kırıklığı yaratması partileşmeyi durdurmayacak. Çünkü bu hareket bir Türkiye projesini hayata geçirmeye değil, siyaseti matematik üzerinden dizayn etmeye geliyor.
Bir anlamda hesap, çok partili siyasi tarihimizdeki diğer siyaset mühendisliği partiler gibi iktidara değil, güçlü iktidar olasılığını engellemek üzerine kurulu.
İki çıkış noktası var; birincisi önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP'yi bölmek ve oraya gidecek milliyetçi oyları "hayır bloku"na çekmek.
İkincisi ise CHP-HDP ittifakıyla oluşacak sol bloka tepki duyan ve ağırlıkla CHP'ye oy veren laik merkez sağ oyların AK Parti'ye gitmesini engellemek.
Böyle olduğu şuradan da belli; neredeyse 2 yıla yaklaşan bir siyasi arayıştan söz ediyoruz ve ortada Türkiye'nin içinden geçtiği kuşatma sürecine ilişkin toplum tarafından tartışılan tek bir projeleri yok. Ama çok sayıda soru işareti var. Özellikle de FETÖ'cülerle ilişki henüz açıklığa kavuşmuş değil.
Akşener'in bu pozisyonu, CHP'den oy alma ihtimali olsa da CHP'yi korkutmuyor. Hatta tam tersine en büyük desteğin CHP'den geleceği söyleniyor. Tıpkı 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'ye verildiği gibi. Amaç, muhalefet cephesi tek başına güçlü değilse, güçlü olan AK Parti'yi "birlikte sallayarak" durdurmak. En azından cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakarak, "hayır bloku"na bir şans vermek.
O günlerde CHP'den HDP'ye nasıl oy devşirildiyse bugünlerde de CHP'den Akşener'in partisine adam devşirme hesapları yapılıyor.
Hatta kulislerde CHP'den sürpriz birkaç ismin Akşener'in partisine geçeceği konuşuluyor. Net bir sayı yok ama 10 kişiden bile söz eden var. En ilginci de eski DYP'li yeni CHP'li İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray...
Çıray'ın CHP'yle HDP arasında giderek netleşen ittifaka tepki duyduğu, rahatsız olduğu ve bu nedenle bir arayış içinde olduğu söyleniyor.
Bu rahatsızlıkla, HDP'yle ittifak nedeniyle CHP'den kaçacak laik merkez sağ oyları toplama hesabı örtüşüyor. Bunun devamı gelir mi belli değil ama şu söyleniyor, sayı giderek artabilir. CHP'den milletvekili olma umudu kalmayan Ege ve Trakya milletvekilleri bu yolu seçebilirler. Hatta bir CHP'li şöyle diyor:
"Aslında Meclis'te grup kurmalarının önünü açmak gerekiyor. Bizim milletvekili sayımızın 130 olmasıyla 120 olması arasında bir fark yok. Ama Akşener için Meclis'te grup kurmak,her salı televizyonlardan topluma ulaşmak çok önemli ve çok etkili olur."
Kurucular kurulunu açıklayarak ilk hayal kırıklığını yaşayan Akşener, yeni partisiyle onlarca tabela partisinden biri olarak ikinci hayal kırıklığı mı yaşayacak, yoksa grup kurarak bir dönemin ANAP'ı gibi kısa süreliğine de olsa siyasi aktör olmanın tadını mı çıkaracak?
Uzun sürmez görürüz.