Şehirler akıllanıyor

Son yıllarda devreye alınan akıllı şehir uygulamaları hayatı kolaylaştırırken, önemli bir tasarruf da sağlıyor. Ulaşım, güvenlik, sağlık ve enerji alanındaki akıllı çözümlerle yaşam standardı yükseliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2017 Güncelleme 31 Mayıs 2017, 00:00
Şehirler akıllanıyor

İÇİNDEKİLER

Şehirlerin öncelikli sorunları olan güvenlik, trafik, enerji ve su kaynaklarının kullanılması konusunda en iyi çözüm, akıllı şehir uygulamalarıyla geliyor. Otobüslerin birbiriyle konuştuğu, GPS ile ambulanslara geçiş üstünlüğünün sağlandığı, altyapı ve binaların daha az enerji kullanma konusunda uyarı sistemini işlettiği, yapay zeka destekleriyle olası şüpheli paketlerin tespit edildiği akıllı şehirler, geleceğimiz olarak görülüyor. Akıllı şehirler konusunda kamu-sivil toplum kuruluşları-özel sektör ortak yatırımlarıyla Türkiye genelinde pek çok şehirde projeler hayata geçiriliyor. Türkiye'nin; araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir geleceğe taşınması amaçlanıyor. Akıllı şehir uygulamalarının hayatımıza getirdiği ve getirecekleri ise şu başlıklarda sıralanıyor...

ULAŞIM:
Akıllı şehir projeleri ile trafik yoğunluğunun hesaplanmadığı cadde kalmayacak.
Mobil uygulamalara da bu hesaplamalar aktarılacak. Vatandaşlar trafiğin en rahat olduğu güzergah üzerinden en ideal araçla seyahat etmeye yönlendirecek.
Vatandaşlar boşluk oranına göre otoparklara yönlendirilecek. Otoparklarda önceden yer rezerve etme ile yakıttan ve zamandan tasarruf sağlanacak.
Akıllı kavşaklar ile araç sayıları belirlenecek, sensörler ile trafik lambalarının süreleri ayarlanacak. Kavşakların akıllanması ile trafik sorunu iyileştirilecek.
Ambulans ve itfaiye gibi acil durum araçları GPS ile takip edilerek geçiş üstünlüğü sağlanacak.
Bisikletlerin toplu taşımayla entegrasyonu sağlanacak. Akıllı bisiklet durakları kurulacak.
Ulaşım kartları standart hale getirilecek.
Duraktaki engelli ya da yaşlı yolcudan, otobüs şoförü önceden haberdar edilecek.
Metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kurulacak.
Akıllı uygulamalarla kaza oranı büyük oranda azaltılacak.

GÜVENLİK:
Ara sokaklar bile izlenecek.
Yapay zeka desteğiyle şüpheli paketler tanımlanabilecek. Kimler tarafından bırakıldığı tespit edilebilecek.
Binalardaki parmak izi sensörleri ile her türlü giriş çıkışların kontrolü sağlanacak.

​ENERJİ:
Su ve elektrik tasarrufu sağlanacak.
Akıllı şehirlerin gelişmesi ile Türkiye'nin ekonomisinde istihdamda yeni iş kolları doğacak.
İş süreçlerinde verimliliğin artması ile hız ve işgücü tasarrufu elde edilecek.
Tüm şehir aydınlatmalarının otomatik kontrolü ile enerji tasarrufu sağlanacak, uzaktan arıza tespiti yapılabilecek.
Hava durumu yönetimi, coğrafya bilgi sistemi sayesinde tarım hayvancılık alanları daha verimli kullanılacak.
Nem ve sıcaklık ölçümüne göre dış ortamlarda, örneğin ormanlarda otomatik yangın söndürme sistemleri kurulacak.

4 SORUDA DÖNÜŞÜM
Akıllı Kent Nedir? Vatandaşların isteklerini, sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problem önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak, çözümlerin üretimine halkın da katılımını sağlayan; şeffaf, katılımcı, üretken belediyeciliği öne çıkarmaktır.
Hangi bileşenlerden oluşur? MIS (Yönetim Bilgi Sistemi), GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi), mobil uygulamalar ve vatandaş odaklı etkileşimli uygulamalardan oluşmaktadır. E-Belediye, Kent Rehberi, T-Belediye, Kiosk, Mobil Belediye, elektronik imza gibi sistemler ile iletişim kanallarının sayısı artırılır.
Vatandaşa faydaları neler? Belediye ve hizmetlerine mekandan bağımsız olarak ulaşabilme imkanı, kent yaşamını kolaylaştıran uygulamalar, hizmet süreçlerindeki bilgi eksikliği ve koordinasyonsuzluktan kaynaklanan bürokrasinin ortadan kalkması, bilgiye dayalı hizmet sunumu.
Belediyeye faydaları neler? Tutarlı bir bilgi sistemi altyapısına sahip olma, iş adımlarının gerçekleşmesinde zamandan ve gelirden tasarruf, hizmet önceliklerinin doğru ve güncel bilgilere göre belirlenmesi, kaynak ve ihtiyaçları tam olarak bilerek yönetim.