Hilton lobisi

Aydın Doğan, rant için Hilton Oteli'nin bahçesindeki anıt değeri taşıyan bin 56 ağacı kestirmek istedi. Ancak Anıtlar Kurulu bunu engelledi. O kurulda yer alan bir isim ise bölge için tehlikenin devam ettiğini söyledi: "Aydın Doğan lobi yapıp kendisine destek veren kurul üyesi bulduğunda Hilton'un arazisine dozerle girecektir."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2015 Güncelleme 24 Ekim 2015, 02:25
Hilton lobisi

İÇİNDEKİLER

Aydın Doğan, "Hükümet kurup, hükümet yıkmakla" övündü. Her daim kaos lobisinin öncüsüydü. Gezi eylemlerinin de savunucusu kesildi. Başta Hürriyet olmak üzere tüm medya organlarıyla "ağaçları" bahane etti ve Gezi'ye tam destek verdi. Ancak Gezi'de "Ağaçlar kesiliyor" deyip yaygara kopartan Doğan'ın tam bir doğa düşmanı olduğu belirlendi. Doğan, Boğaz'a nazır Hilton Oteli'nin arazisine otel, AVM ve konut inşaa etmek istedi. Arazideki bin 56 ağacı kesmek için harekete geçti. Ancak bu engellense de bölge için tehlike henüz geçmiş değildi!

HAPİS CEZASI BİLE VAR
Aydın Doğan'ın Hilton Oteli'nin arazisine yapmak istediği rezidans için proje sunduğu 7 kişilik Anıtlar Kurulu'nda yer alan bir görevli önemli bilgiler paylaştı. Adını vermek istemeyen kurul üyesi, o dönem kendisinin de 7 kişilik kurulda olduğunu söyledi. Hilton'un arazisine yapılmak istenen rezidans için Şişli Belediyesi'nden kendilerine proje geldiğini söyledi. Söz konusu üyenin anlattıklarına göre; Hilton arazisine yapılacak otel ve AVM'nin çevreye, etraftaki diğer binalara, Boğaz'a, hatta trafiğe ne gibi etkisinin olacağını içeren bir rapor kurula sunulmadı. Bu nedenle projeye başından itibaren olumsuz bakıldı. 7 kişilik kurul, kendi arasında yaptığı değerlendirmelerde oy birliğiyle projeye onay vermeyince Aydın Doğan'ın işi zora girdi. Yetkili, 2007 yılında bölgenin SİT alanı ilan edildiğini, orada herhangi bir inşaat işi yapılamayacağını, ağaçların "anıt ağaç" statüsünde olduğunu ve bir tanesinin bile zarar görmesi durumunda hapis cezasına kadar giden yaptırımla karşılaşabileceğine dikkat çekti. Ancak şu an Boğaz siluetine en hakim noktadaki Hilton arazisi için tehlikenin geçmediğini belirten yetkili, bölge için hala bir imar planı bulunmadığını kaydetti. Bu nedenle Hilton'un bahçesindeki anıt ağaçların geleceğinin 7 kişilik Anıtlar Kurulu'nun elinde olduğunu söyledi. Kurul üyesi "Aydın Doğan kurul üyelerinden kendisine destek verenlerin olması durumunda Hilton'un arazisine dozerle girecek" dedi.

ACİLEN İMAR PLANI ÇIKARTILMALI
Sit alanı ilan edilen Hilton Oteli'nin arazisinin ve içindeki ağaçların ileride de korunabilmesi için imar planı çıkarılması gerekiyor. Eğer imar planı çıkarılırsa Anıtlar Kurulu'nun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de sürecin içine girecek. İmar planı için birçok paydaş sürece dahil olacağı için Anıtlar Kurulu da devre dışı kalacak.

AĞAÇLAR DENETLENECEK
TAKVİM'in gündeme taşıdığı Hilton arazisindeki anıt ağaçlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da harekete geçeceği ifade ediliyor. Yetkililerin denetim kararı alması durumunda Aydın Doğan'ın "Çivi bile çakmadık" dediği ve her biri kayıt altında olan anıt ağaçların gelinen süreçte herhangi bir zarar görüp görmediği denetlenmiş olacak.

Aydın Doğan, İstanbul'un en değerli yerinde bulunan araziden 3 milyar dolarlık rant elde etmek için hem çevre hem de hukuk kurallarını hiçe saydı.