Bayram ablukası

Askerliğin 12 aya düşürülmesi aileleri heyecanlandırdı. Evlat yolu gözleyenler Köşk, Başbakanlık, TSK ve Milli Savunma Bakanlığı'na telefon yağdırdı. Ortak ses aynıydı: 'Düzenleme bayrama kadar çıksın...'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2013 Güncelleme 07 Ekim 2013, 02:03
Bayram ablukası

İÇİNDEKİLER

Asker ailelerini çifte bayram heyecanı sardı. Hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı görüşünü de alarak askerlikte süre düşürülmesine gitmesi, binlerce asker ailesini sevince boğdu. Uzun dönem askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşecek olması ile birlikte kışlada erken terhis sevinci yaşanmaya başladı. Uygulamanın yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gerçekleşme ihtimalinin olması ise asker ailelerini harekete geçirdi.

İKİ İHTİMAL VAR...
Aileler, erken terhis olacak evlatlarının bir hafta sonraki Kurban Bayramı'nda evde olabilmesi için devletin zirvesini mail ve telefon yağmuruna tuttu. Hafta sonu Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı telefonları adeta kilitlendi. Aileler "Düzenleme bayramdan önce çıksın. Evlatlarımız bayramda evlerinde olsun. Çifte bayram yaşayalım" dedi. TAKVİM'e konuşan askeri kaynaklar ise Türkiye'nin dört bir yanından arayanlar olduğunu, yüzlerce kişinin de mail yolu ile ulaştığı bilgisini verdi. Öte yandan askerlik süresinin kısalacağının açıklanmasından sonra düzenlemenin gerçekleşmesi için iki ihtimal bulunuyor. Birinci şıkka göre bu konuda bir kanun tasarı veya teklifinin hazırlanması gerekiyor. Bu yol tercih edilirse düzenlemenin Meclis'te ele alınası gerekiyor. Böyle bir ihtimal erken terhisin bayram sonrasına kalması anlamına geliyor.

YÜZBİN...

İkinci ihtimal ise Bakanlar Kurulu kararı yeterli oluyor. 111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 5. maddesine göre barış zamanlarında Bakanlar Kurulu askerlik süresini 12 aya kadar düşürme yetkisine sahip bulunuyor. Bu seçenek tercih edilirse Bakanlar Kurulu kararı yeterli oluyor. Genelkurmay ise erken terhis işlemleri için 2 günün yeterli olduğu görüşünü paylaşıyor. Öte yandan askerliğin 15 aydan 12 aya düşmesi ile ilk etapta 40 bin asker terhis olacak. Yıl sonuna kadar bu rakam 100 bini bulacak.

Askeri kaynaklar, süre kısaltılması planının TSK'nin Askeri Strateji Konsepti'nin 2013-2018 uygulama dönemi dikkate alınarak hazırlandığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise uzun dönem askerliğin 9, kısa dönem askerliğin ise 3 ay olması hedefleniyor.


MUTLU ÇÖLGEÇEN